Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα έχουν αυτά

Σενάριο... επιθεώρησης θύμιζαν το απόγευμα της Πέμπτης οι κυβερνητικές διαρροές για τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ. «Βγάζοντας στη σέντρα» όσα τρέχουν στο παρασκήνιο, ο γγ της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας προανήγγειλε ΝΑΤΟικό μηχανισμό για τον «συμβιβασμό» με το αιτιολογικό ότι «Ελλάδα και Τουρκία αποτελούν πολύτιμους συμμάχους» και το ΝΑΤΟ «μια σημαντική πλατφόρμα για διαβουλεύσεις σε όλα τα ζητήματα που επηρεάζουν την κοινή μας ασφάλεια». Μέσα σε περίπου ένα δίωρο, οι αρχικές κυβερνητικές διαψεύσεις έδωσαν τη θέση τους σε πληροφορίες ότι είχε προηγηθεί επικοινωνία Στόλτενμπεργκ με τους μόνιμους στρατιωτικούς αντιπροσώπους Τουρκίας και Ελλάδας στην έδρα του ΝΑΤΟ, για να ακολουθήσουν σοφιστείες όπως ότι «δεν είναι αυτό που νομίζετε» και ότι «δεν συνιστά διάλογο» το να απαντήσει η κυβέρνηση σε ένα... έγγραφο (άγνωστου περιεχομένου) που της επέδωσε ο γγ του ΝΑΤΟ, ζητώντας να του απαντήσουν μέσα σε μια βδομάδα! Προς το τέλος της νύχτας μάθαμε τελικά πως το έγγραφο «δεν φαίνεται να καλύπτει σε αυτή τη φάση τις επιθυμίες της ελληνικής πλευράς»! Εμείς πάλι τι να πούμε; Τα έχουν αυτά οι «δουλίτσες» των «διευθετήσεων» για το κεφάλαιο και του «μεντεσέ» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών. Ενίοτε σε αφήνουν και - πολύ - εκτεθειμένο. Σε αντίθεση μάλιστα με το γνωστό ρητό, κάποιες «δουλειές» είναι πραγματικά ντροπή.

Ας μη γελιούνται!

Με «σχολιάκια», «ειρωνείες» και «συστάσεις», μια σειρά από κατευθυνόμενες «πένες» και άλλοι «πρόθυμοι» επιχειρούν να βάλουν στο στόχαστρο τους αγωνιστές υγειονομικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πάλης για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού. Ξεψαχνίζουν τις παρεμβάσεις τους για να βρουν τίποτα τάχα το «επιλήψιμο», παρερμηνεύουν σκόπιμα, «σοκάρονται» σαν άλλες Μαρίες Αντουανέτες όταν αποκαλύπτεται η ταξική διάσταση των συνεπειών της πανδημίας... Πασχίζουν να υποβαθμίσουν επιστήμονες που με την αγωνιστική τους στάση, την επιστημονική τους επάρκεια, τη στήριξη και την αναγνώριση χιλιάδων συναδέλφων τους, μαζί με τη μάχη που δίνουν καθημερινά μέσα στα νοσοκομεία ξεσκεπάζουν την εικονική πραγματικότητα που αναπαράγει η κυβέρνηση για την κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας, αποκαλύπτουν τις τεράστιες ελλείψεις, διεκδικούν άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και του λαού, συμβάλλουν στο να κρατιέται ψηλά στο λαό το κύρος της επιστήμης, την ώρα που οι κυβερνητικές παλινωδίες στην πανδημία κάνουν ό,τι μπορούν για να την απαξιώσουν. Χαρακτηριστικό πρόσφατο τέτοιο παράδειγμα είναι η επώνυμη καταγγελία εκλεγμένων γιατρών για τη διακοπή των διαγνωστικών ελέγχων για τον κορονοϊό από το ΕΚΕΑ, που διεξάγει 1.000 ελέγχους τη μέρα και οι κυβερνώντες το αφήσαν... να ξεμείνει από αντιδραστήρια! Είναι προφανές ότι οι ένοχοι για αυτήν την κατάσταση θα ήθελαν τους υγειονομικούς φιμωμένους... Δεν έλειψαν άλλωστε το προηγούμενο διάστημα και οι περιπτώσεις που υγειονομικοί κλήθηκαν σε απολογία για παρόμοιες αποκαλύψεις, πρακτική ωστόσο που έπεσε στο κενό. Να το ξέρουν καλά και τώρα: Στο κενό θα πέσει και η «νέα» τακτική της στοχοποίησης αγωνιστών, ας μη γελιούνται!

Κόστος

«Βρέθηκαν κάποια δισεκατομμύρια. Τα λεφτά αυτά δεν ρίχνονται σε κοινωνικές δαπάνες. Πρέπει να πάνε στην άμυνα, για να έχουμε πατρίδα (!) Κοστίζει πολλά αυτή η ιστορία, αλλά δεν μπορεί να γίνει αλλιώς»... Η αναφορά αυτή του δημοσιογράφου σε δελτίο ειδήσεων είναι ενδεικτική του «μασάζ» που γίνεται στο λαό για να μην υπάρχει ούτε υπόνοια διεκδίκησης, μπροστά στα χειρότερα που επιφυλάσσει η κρίση. Σε ελεύθερη μετάφραση, η κυβέρνηση κουνάει το δάχτυλο στο λαό να μη ζητάει πολλά, γιατί εκτός από την «εγκράτεια» που επιτάσσει η κρίση, τώρα είναι αναγκαίοι και οι «εξοπλισμοί». Κι όλα αυτά σε συνδυασμό με διαφημιστικά ρεπορτάζ για τα «Ραφάλ» που ετοιμάζεται να παραγγείλει η κυβέρνηση από τη «σύμμαχο» Γαλλία για την «αποτροπή» ενός άλλου ΝΑΤΟικού «συμμάχου», της Τουρκίας. Ταυτόχρονα, βέβαια, οι επισημάνσεις για το «πόσο κοστίζει η ένταση στα Ελληνοτουρκικά» κάνουν ακόμα πιο πιεστικό το ψευτοδίλημμα «σύγκρουση ή συμβιβασμός και συνδιαχείριση», διαμορφώνοντας το έδαφος για να γίνει αποδεκτή η επικίνδυνη ευρωΝΑΤΟική διευθέτηση στο Αιγαίο. Αλλωστε, ο λαός δεν έπαψε ποτέ να ματώνει για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, για να πιάνεται το περιβόητο 2% του ΑΕΠ, είτε με κυβέρνηση ΝΔ είτε με ΣΥΡΙΖΑ, με αμφότερους μάλιστα να εισπράττουν τα εύσημα του Τραμπ. Ο λαός πληρώνει με πολλούς τρόπους την ιμπεριαλιστική εμπλοκή. Οι εξοπλισμοί για την υποστήριξη του ΝΑΤΟικού σχεδιασμού είναι η άλλη όψη του «ψαλιδίσματος» στα κυριαρχικά δικαιώματα. Κι όλα αυτά πάντα στο όνομα της ΝΑΤΟικής «σταθερότητας» και συνοχής.

Σπατάλη

«Σπατάλη χρόνου και χρήματος» χαρακτηρίζει την επιβίωση χιλιάδων ανθρώπων που μέχρι πρόσφατα ζούσαν από την παραγωγή Ενέργειας με καύσιμο τον λιγνίτη και τώρα μένουν ξεκρέμαστοι, αυτοί και οι οικογένειές τους, αλλά και πολλοί ακόμα που ζούσαν από δραστηριότητες σχετικές με τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνο για την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία», «πρέπει να προστατεύσουμε τα εισοδήματα και τις θέσεις εργασίας (...) Να διασφαλίσουμε ότι οι τρέχουσες κρίσεις δεν διευρύνουν μόνιμα τις αδικίες στις κοινωνίες μας (...) Αλλά αυτό που απολύτως δεν πρέπει να κάνουμε είναι να εξισώνουμε το εισόδημα και την προστασία της εργασίας με την τυφλή διατήρηση πηγών εισοδήματος και απασχόλησης που γνωρίζουμε ότι δεν έχουν μέλλον. Τότε σπαταλάμε χρήματα και χρόνο». Από τα πλέον επίσημα χείλη επιβεβαιώνεται ότι η «μετάβαση» για τους χιλιάδες που θίγει η απολιγνιτοποίηση, μόνο ομαλή δεν θα είναι, αφού στη μια άκρη βρίσκονται τα συμφέροντα των πράσινων μονοπωλίων, που διψούν για νέα κέρδη και στην άλλη οι εργαζόμενοι και ο λαός, για τους οποίους δεν περισσεύει ούτε χρόνος ούτε χρήμα! Κι αφού έτσι έχουν τα πράγματα, η στήριξη όλων αυτών θεωρείται «σπατάλη» από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις της, που δεν μπορεί να συνεχίζεται. Επομένως, όποιος μπορεί ας επιβιώσει μόνος του. Αλλωστε, το κεφάλαιο και οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ποτέ δεν φημίζονταν για τη φιλευσπλαχνία τους μπροστά στα κέρδη...
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org