Τρίτη 18 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κρούσματα σε εργαζόμενους από τα υγειονομικά πρωτόκολλα - κουρελόχαρτα

Καθολικό έλεγχο όλων των εργαζομένων σε τακτά χρονικά διαστήματα και όχι δειγματοληπτικό, ζητά το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο

MotionTeam

Τα 9, μέχρι και χτες, επιβεβαιωμένα κρούσματα σε εργαζόμενους στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» έρχονται να αναδείξουν ότι τα διάφορα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται καθόλου δεν διασφαλίζουν τον περιορισμό της διασποράς της νόσου. Ειδικά όταν αυτά αφορούν ένα δημόσιο σύστημα Υγείας που νοσεί ήδη βαρύτατα λόγω της έλλειψης προσωπικού, της υποχρηματοδότησης και της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Από την περασμένη Τετάρτη που επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα και από τους ελέγχους που ακολούθησαν μέσω της ιχνηλάτησης των επαφών τους, συνολικά 9 εργαζόμενοι (γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι στο τμήμα αποστείρωσης) βρέθηκαν θετικοί στον ιό και τέθηκαν σε 14ήμερη καραντίνα. Σε καραντίνα τέθηκαν επίσης περίπου 20 εργαζόμενοι που ήρθαν σε επαφή με τα θετικά κρούσματα.

Το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του νοσοκομείου κουνούν το δάχτυλο στους επικριτές και ισχυρίζονται ότι το πρωτόκολλο εφαρμόστηκε κατά γράμμα. Δηλαδή, ότι οι υγειονομικοί υπάλληλοι που επέστρεψαν από άδεια προσήλθαν στο νοσοκομείο τηρώντας όλα τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας, έγινε η δειγματοληψία σύμφωνα με το πρωτόκολλο και παρέμειναν στο χώρο του νοσοκομείου ώσπου να βγει το αποτέλεσμα (4 ώρες), οπότε αποχώρησαν και τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό.

Σύμφωνα με εργαζόμενους του νοσοκομείου, μόνο ο ένας από τους υγειονομικούς, το τελευταίο θετικό κρούσμα που διαγνώσθηκε το Σάββατο, βρέθηκε θετικός μετά από την επιστροφή του από άδεια. Και αυτός ακόμα μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων του μοριακού ελέγχου δούλεψε κανονικά στο πόστο του. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι παρουσίασαν συμπτώματα κατά την εργασία τους τις προηγούμενες μέρες. Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο προσωπικό του νοσοκομείου συνεχίστηκαν και χτες.

Το Σωματείο Εργαζομένων ζητά καθολικό έλεγχο όλων των εργαζομένων σε τακτά χρονικά διαστήματα και όχι δειγματοληπτικό. Επίσης, ζητά να ελέγχονται όλοι οι ασθενείς που κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο και όχι μόνο τα περιστατικά που χρειάζονται προεγχειρητικό έλεγχο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, μετατέθηκε για την επόμενη βδομάδα η έναρξη λειτουργίας του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» ως νοσοκομείου αναφοράς για τον κορονοϊό. Θα είναι το τρίτο νοσοκομείο αναφοράς, μετά το ΑΧΕΠΑ και το «Γ. Παπανικολάου».

Αυξάνονται οι νεκροί

Εξάλλου, αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό από τους ενοίκους στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, που έφτασε τους πέντε, ενώ κρίσιμη παραμένει η κατάσταση και για τους άλλους ενοίκους του γηροκομείου που νόσησαν με κορονοϊό και πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν συνολικά 30 κρούσματα. Ανάμεσα στους 23 διασωληνωμένους ασθενείς βρίσκονται ένα 17χρονο κορίτσι από τη Θεσσαλονίκη που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΑΧΕΠΑ, και ένας νεαρός 30 ετών, για τους οποίους δεν έγινε γνωστό αν πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.

Την ίδια ώρα, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης νοσηλεύεται ένα αγοράκι 27 ημερών που διακομίστηκε στο νοσοκομείο με πυρετό και διαγνώστηκε θετικό. Με την ολοκλήρωση των εξετάσεων και της θεραπείας που του χορηγείται, αναμένεται να πάρει εξιτήριο, καθώς η κλινική του εικόνα είναι ομαλή. Την ίδια ώρα, σε καραντίνα στο σπίτι του βρίσκεται ένα βρέφος τρεισήμισι μηνών από την Εδεσσα, που βρέθηκε θετικό σε κορονοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναστάτωση έχει προκληθεί στους αστυνομικούς της Θεσσαλονίκης, καθώς 8 άτομα, που υπηρετούν σε 6 διαφορετικές υπηρεσίες, βρέθηκαν θετικά, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα από τα τεστ στα οποία έχουν υποβληθεί οι επαφές τους. Μέχρι και χτες 51 συνολικά τέθηκαν σε καραντίνα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ