Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κίνδυνοι από τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας

Οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στις δημόσιες μονάδες Υγείας, με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι υγειονομικοί και ασθενείς, σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας, πέραν όλων των άλλων σοβαρών προβλημάτων που συνεπάγονται, σε συνθήκες νέας έξαρσης της πανδημίας, οδηγούν και σε σοβαρούς κινδύνους παραπέρα εξάπλωσης του ιού μέσα στα νοσοκομεία.

Από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα έχουν νοσήσει με κορονοϊό περισσότεροι από 570 υγειονομικοί.

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση, αντί να κάνει μαζικές μόνιμες προσλήψεις εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες, «πετσοκόβει» τα πρωτόκολλα για την καραντίνα στους υγειονομικούς, τους αναγκάζει να περιφέρονται ανάμεσα σε κλινικές Covid και άλλες κλινικές. Αρνείται να γίνεται περιοδικός, συστηματικός προληπτικός έλεγχος όλων των εργαζομένων στις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες, αλλά και όλων των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία. Αντί να αυξήσει τα μηχανήματα για μοριακό έλεγχο, να εξασφαλίσει τα αναγκαία αντιδραστήρια και να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες δημόσιων φορέων, δίνει «δωράκια» στους επιχειρηματικούς ομίλους και σε αυτόν τον τομέα...

Νοσοκομείο «Θριάσιο»: Αγωνιστικές παρεμβάσεις για την άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων

Στο Νοσοκομείο «Θριάσιο» καταγράφονται συνεχιζόμενα θετικά κρούσματα σε εργαζόμενους (αρχικά σε 2 νοσηλευτές και 1 γιατρό της Α' Παθολογικής κλινικής, κατόπιν σε 1 νοσηλεύτρια της Πνευμονολογικής κλινικής - είχε εργαστεί και στην Α' Παθολογική κλινική) και σε ασθενείς του νοσοκομείου. Το Σωματείο Εργαζομένων από την αρχή της πανδημίας με πολύμορφες παρεμβάσεις απαιτεί την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας εργαζομένων και ασθενών.

Χτες, με πρωτοβουλία του Σωματείου πραγματοποιήθηκαν μαζική έκτακτη Γενική Συνέλευση και στη συνέχεια παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, μετά την εμφάνιση των δύο πρώτων κρουσμάτων στους εργαζόμενους της Α' Παθολογικής, δεν πάρθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα: Δεν τέθηκαν σε προληπτική καραντίνα όλες οι στενές επαφές των νοσούντων εργαζομένων, αλλά η καραντίνα περιορίστηκε μόνο σε νοσηλευτές. Δεν ανεστάλη η εφημερία της κλινικής στις 19/9 αλλά αντίθετα έγιναν εισαγωγές ασθενών πριν ολοκληρωθεί ο εργαστηριακός έλεγχος ασθενών και εργαζομένων.

Ταυτόχρονα, καταγγέλλει ότι ακόμα και σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει εξασφαλίσει ούτε τον επαρκή εφοδιασμό των δημόσιων νοσοκομείων με Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνεχώς ελλείψεις, π.χ. σε αντισηπτικά και γάντια.

Οι εργαζόμενοι απαίτησαν από τη διοίκηση του νοσοκομείου: Να τεθούν σε καραντίνα όλες οι στενές επαφές των θετικών κρουσμάτων και να γίνει λεπτομερής ιχνηλάτηση. Να κλείσει η Α' Παθολογική κλινική - μόλις ολοκληρωθεί ο εργαστηριακός έλεγχος των νοσηλευομένων - και να γίνει πλήρης απολύμανση. Να εξασφαλιστεί η χορήγηση ενισχυμένων ΜΑΠ στους εργαζόμενους του νοσοκομείου, με προτεραιότητα σε όσους έρχονται σε επαφή με ασθενείς. Να ληφθούν όλα τα αναγκαία οργανωτικά μέτρα, όπως αυτά που προβλέπονται στο ΠΔ 186/95 για την «Προστασία των εργαζομένων από κινδύνους που διατρέχουν λόγω της έκθεσής τους σε βιολογικούς παράγοντες».

Ακόμη ζητούν να γίνει επιτέλους προμήθεια μηχανήματος μοριακού ελέγχου, υψηλής διαγνωστικής ευαισθησίας, με επαρκή αριθμό αντιδραστηρίων, και να γίνεται περιοδικός προληπτικός έλεγχος όλων των εργαζομένων, ανάλογα με τον βαθμό έκθεσης, όπως και όλων των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο. Να εξασφαλιστεί κατάλληλος χώρος για τη διαμονή όσων εργαζομένων τίθενται σε καραντίνα, αν το επιθυμούν. Να ενισχυθεί άμεσα το νοσοκομείο με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με επείγουσες διαδικασίες. Να μην απολυθεί κανένας και να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις.

Παράλληλα, το Σωματείο ξεκαθάρισε την κάθετη διαφωνία σε οποιονδήποτε σχεδιασμό για τη μετατροπή του νοσοκομείου σε «νοσοκομείο μίας νόσου». «Συνεχίζουμε να διεκδικούμε τη στελέχωση και πλήρη αξιοποίηση των νοσοκομείων που έκλεισαν με τα μνημόνια (π.χ. ΓΝΔΑ "Αγ. Βαρβάρα), καθώς και την επίταξη ιδιωτικών δομών Υγείας για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19», επισημαίνει.

Τεράστιοι κίνδυνοι διασποράς του ιού με ευθύνη της κυβέρνησης

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, με περιφερόμενους υγειονομικούς από την κλινική Covid σε άλλες κλινικές, εξαιτίας της υποστελέχωσης, με τους τεράστιους κινδύνους διασποράς του ιού.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» από τα μέσα Αυγούστου, όταν διακομίστηκε στο νοσοκομείο για νοσηλεία το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα, είχε επισημάνει τις απαραίτητες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται σε υποδομές και προσωπικό, ώστε να μπορεί μία κλινική να νοσηλεύει ασθενείς με Covid.

Δύο μήνες μετά, σημειώνει, «το θετικό κρούσμα σε εργαζόμενη στην κλινική Covid ανέδειξε ότι, λόγω έλλειψης προσωπικού, στην κλινική Covid καλούνται να κάνουν βάρδιες νοσηλευτές που ανήκουν σε άλλα τμήματα (π.χ. Παιδιατρική, Νευρολογική, ΤΕΠ). Οι συνάδελφοι αυτοί μπορεί τη μία μέρα να είναι στο τμήμα Covid και την επόμενη μέρα στο τμήμα τους. Αυτό το γεγονός, πέρα από το ότι κάνει τους συναδέλφους "λάστιχο", συνεπάγεται φυσικά τεράστιους κινδύνους διασποράς του ιού».

Υπογραμμίζεται ότι λόγω της έλλειψης υποδομών και προσωπικού, επίκειται το κλείσιμο της μίας εκ των τριών Παθολογικών κλινικών (της Β' Παθολογικής) και το μοίρασμα του προσωπικού της στην Α' και τη Γ' Παθολογική και στην κλινική Covid.

«Η πρόταση δε για μετακίνηση των γιατρών του ΤΕΠ στις Παθολογικές κλινικές θα αποδυναμώσει και τη λειτουργία της εφημερίας, σε μία περίοδο που πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη γρήγορη και ασφαλή διακίνηση ασθενών για την αποφυγή της διασποράς», προσθέτει η «Αγωνιστική Συσπείρωση». «Και φυσικά οι μετακινήσεις προσωπικού από τμήμα σε τμήμα συνεχίζονται αμείωτες, κλείνοντας ένα κενό και δημιουργώντας ένα άλλο. Τις τελευταίες μέρες ζητήθηκε από γιατρούς του νοσοκομείου να κάνουν εφημερία... στο Θριάσιο»!

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» διεκδικεί μεταξύ άλλων: Να τεθούν σε προληπτική καραντίνα όλες οι στενές επαφές των εργαζομένων που είναι θετικά κρούσματα. Να γίνει επαναλαμβανόμενος εργαστηριακός έλεγχος όλων των εργαζομένων. Να υπάρχει σταθερό προσωπικό στην κλινική Covid, το οποίο να μην κάνει βάρδιες σε άλλα τμήματα. Να ενισχυθεί το νοσοκομείο με δύο λοιμωξιολόγους.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org