Τρίτη 18 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Να τελειώνει...

Συνεχίζει να προκαλεί η κυβέρνηση με την αποθέωση της ατομικής ευθύνης στη διαχείριση της πανδημίας, κουνώντας το δάχτυλο στο λαό και στη νεολαία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το μήνυμα που απευθύνει σε όσους νέους επιστρέφουν τώρα από διακοπές, τους οποίους παρουσιάζει περίπου ως ...κινούμενες βόμβες, που ευθύνονται για το «επόμενο κρούσμα», για το γεγονός ότι μπορεί να νοσήσουν οι γονείς και οι παππούδες τους και κάποιοι από αυτούς να πεθάνουν! Την ίδια ώρα, τα καράβια και τα αεροπλάνα με τα οποία επιστρέφουν νεότεροι και μεγαλύτεροι από τις ολιγοήμερες διακοπές τους είναι γεμάτα μέχρι ...τα φουγάρα και τα φτερά, ενώ μεγάλος είναι ο συνωστισμός σε λιμάνια και αεροδρόμια.

... το κήρυγμα

Αλλά και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που θα χρησιμοποιούν στο εξής για να πηγαίνουν στις δουλειές τους, είναι επίσης σε άθλια κατάσταση, με αραιά δρομολόγια λόγω έλλειψης προσωπικού. Τα πρωτόκολλα για τους χώρους δουλειάς είναι «λάστιχο» για την εργοδοσία, επειδή τα μέτρα κοστίζουν ή καθυστερούν την παραγωγή, ενώ τα νοσοκομεία που θα δεχτούν το βάρος ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας είναι αδύνατον να το αντέξουν, λόγω των κενών που παραμένουν, αφού η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον κερδισμένο χρόνο από τον μηδενισμό των κρουσμάτων για να θωρακίσει με προσλήψεις και υποδομές το δημόσιο σύστημα Υγείας. Αντί λοιπόν να κάνει κήρυγμα περί ατομικής ευθύνης για να κρύψει τη δική της μεγάλη ανευθυνότητα, τις παλινωδίες και την πολιτική διαχείρισης της πανδημίας με κριτήριο τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, ας πάρει τώρα, προτού είναι αργά, όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας των εργαζομένων και του λαού. Προϋπόθεση άλλωστε για να είναι αποτελεσματική η ατομική ευθύνη είναι να πατάει στο στέρεο έδαφος μέτρων ουσιαστικής πρόληψης και προστασίας από τον κορονοϊό, που είναι ευθύνη του κράτους να τα εξασφαλίσει στο λαό.

Τρίβουν τα χέρια

«Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας επηρεάζεται, επίσης, από τον ιδιαίτερα μεγάλο όγκο ληξιπρόθεσμων οφειλών στα τιμολόγια ηλεκτρισμού (....) Ο ρυθμός είσπραξης των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών παραμένει χαμηλός και πρέπει να ενισχυθεί». Το παραπάνω απόσπασμα περιέχεται στην έκθεση της «Επιτροπής Πισσαρίδη», στην παράγραφο με τον προκλητικό τίτλο «Αγκυλώσεις στον τομέα της Ενέργειας». Εκεί προτείνεται ανάμεσα σε άλλα να κλιμακωθεί η πολιτική της «απελευθέρωσης» και της «απολιγνιτοποίησης», επιβεβαιώνοντας ότι η έκθεση προμηνύει συνολική ένταση της επίθεσης στα δικαιώματα και τις ανάγκες του λαού. Για τις λαϊκές οικογένειες, που την τελευταία μόνο δεκαπενταετία είδαν τα τιμολόγια του ρεύματος να εκτοξεύονται και το 30% ζει σήμερα σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας, είναι πρόκληση να παρουσιάζεται ως «λύση» η παραπέρα «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι η πηγή του προβλήματος. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά το πόρισμα της «Επιτροπής Πισσαρίδη» ανάβει και το «πράσινο φως» για ένταση των εκβιασμών και των διακοπών ρεύματος στα νοικοκυριά που δεν έχουν να πληρώσουν, προκειμένου να αυξηθεί η εισπραξιμότητα για τους παρόχους της Ενέργειας, να στηριχτεί δηλαδή η κερδοφορία τους. Αλλη μια απόδειξη ότι το κεφάλαιο «τρίβει τα χέρια του» από χαρά για τα μέτρα που φέρνει μαζί του το «Ταμείο Ανάκαμψης», την ίδια ώρα που χιλιάδες ακόμα λαϊκά νοικοκυριά θα αναγκαστούν να τρίβουν τα χέρια τους ...για να ζεσταθούν το χειμώνα, καταδικασμένα να ζουν σε ενεργειακή φτώχεια.

Απέναντι, όχι δίπλα

«Το κράτος βρέθηκε δίπλα στους πολίτες από την πρώτη στιγμή», είπε ο υπουργός Εσωτερικών κατά την τελευταία επίσκεψη στις πλημμυρόπληκτες περιοχές της Εύβοιας, κάνοντας πως δεν άκουσε όλες αυτές τις μέρες τις διαμαρτυρίες των κατοίκων ότι έδωσαν αβοήθητοι τη μάχη με τις λάσπες και το νερό τη νύχτα της καταιγίδας και ότι ενώ επανειλημμένα ζητούσαν μέτρα πρόληψης και αντιπλημμυρικής προστασίας, κυρίως στα χωριά όπου προηγουμένως είχαν εκδηλωθεί πυρκαγιές, καμία ουσιαστική παρέμβαση δεν έγινε τόσα χρόνια από το κράτος, όπως κατέγραψε και ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου». Το κράτος επομένως ήταν και παραμένει «απέναντι» στις ανάγκες του λαού, ακριβώς επειδή αποστολή του είναι να βρίσκεται πάντα δίπλα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, αντιμετωπίζοντας τα πάντα με λογικές «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο. Το ίδιο ισχύει και για τα μέτρα στήριξης και αποζημίωσης των πληγέντων: Οπως παραδέχτηκε στη διάρκεια της ίδιας επίσκεψης η δήμαρχος Χαλκιδέων, τα 650 ευρώ που δίνει το κράτος ως άμεση ενίσχυση στους πληγέντες έχουν ήδη ξοδευτεί, μετά τις πρώτες αναγκαίες εργασίες καθαρισμού των σπιτιών από τη λάσπη, και δεν λύνουν κανένα από τα ουσιαστικά και μεγάλα προβλήματα των κατοίκων. Για τέτοια ...χουβαρνταλίκια από το κράτος μιλάμε.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1750 Γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης της κλασικής μουσικής Αντόνιο Σαλιέρι.

1933 Γεννιέται ο Γαλλοπολωνός σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι.

1944 Οι ναζί δολοφονούν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ τον ηγέτη του γερμανικού προλεταριάτου και πρόεδρο της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας, Ερνστ Τέλμαν.

1944 Η Κεντρική Επιτροπή του Εργατικού ΕΑΜ (ΕΕΑΜ) αποφασίζει τη μετονομασία της σε Γενική Συνομοσπονδία Εργατών της Ελλάδας.

1950 Δολοφονείται από ακροδεξιά στοιχεία ο Πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Βελγίου, Ζουλιέν Λαό. Στην κηδεία του παρευρέθηκαν πάνω από 300.000 εργάτες σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

1967 Πεθαίνει ο Γιάννης Ιωαννίδης, πρώην μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

1978 Ψηφίζεται στη Βουλή (στο θερινό τμήμα) ο Ν. 815 για τα ΑΕΙ, που θα πυροδοτήσει κύμα οξύτατων αντιδράσεων του φοιτητικού κινήματος, πανεπιστημιακών και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο νόμος προέβλεπε αυστηρότερες διατάξεις ως προς το εξεταστικό, περιορισμό του πανεπιστημιακού ασύλου και διατήρηση του θεσμού της έδρας.

1985 Μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος στη Βηρυτό. Μέσα σε τρεις μέρες σκοτώνονται 113 άτομα στον μουσουλμανικό και στον χριστιανικό τομέα.

1999 Μεγάλος σεισμός στην Τουρκία αφήνει πίσω του 17.127 νεκρούς, δεκάδες χιλιάδες τραυματίες και σχεδόν 300.000 άστεγους.

...και σαν χτες

1601 Γεννιέται ο Γάλλος μαθηματικός Πιέρ Ντε Φερμά, δημιουργός του ομώνυμου θεωρήματος.

1798 Γεννιέται ο Βρετανός γιατρός Τόμας Χότζκιν, πρωτοπόρος στον τομέα της προληπτικής ιατρικής.

1907 Ξεκινά τις εργασίες του το συνέδριο της Β' Διεθνούς στη Στουτγκάρδη (17/8 - 24/8/1907), που ασχολήθηκε κυρίως με τα θέματα της αποικιοκρατίας και του πολέμου.

1916 Εκδηλώνεται στη Θεσσαλονίκη το κίνημα της «Εθνικής Αμυνας», με ιθύνοντα νου τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Το κίνημα της «Εθνικής Αμυνας» ήταν το αποτέλεσμα των ενδοαστικών συγκρούσεων μεταξύ των τμημάτων της αστικής τάξης που προσανατολίζονταν προς το ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο της Αντάντ (με επικεφαλής τον Βενιζέλο) και εκείνων που προσανατολίζονταν προς τη λεγόμενη ουδετερότητα στον πόλεμο, γεγονός που ευνοούσε τη Γερμανία και τους συμμάχους της (με επικεφαλής τον βασιλιά Κωνσταντίνο).

1924 Η κυβέρνηση απαγορεύει αντιπολεμική συγκέντρωση του ΣΕΚΕ (Κ), κινητοποιεί αστυνομία και στρατό σε Αθήνα και Πειραιά, ενώ διενεργεί και αθρόες προληπτικές συλλήψεις.

1932 Στις 17/8, η φασιστική οργάνωση Εθνική Ενωσις Ελλάς (ΕΕΕ) πραγματοποιεί ένοπλη επιδρομή στο σωματείο οικοδόμων Θεσσαλονίκης, τραυματίζοντας βαριά τον Γραμματέα του, Χρ. Παπαδόπουλο, καθώς και τον οικοδόμο Χ. Σταμπουλίδη, ο οποίος ξεψύχησε την επόμενη μέρα.

1934 Το Κομμουνιστικό και το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ιταλίας υπογράφουν συμφωνία για ενότητα δράσης στον αγώνα κατά της φασιστικής δικτατορίας.

1934 Στις Σέρρες κηρύσσεται 24ωρη πανεργατική απεργία διαμαρτυρίας για την παύση του κομμουνιστή δημάρχου της πόλης Διονύση Μενύχτα.

1943 Οι συμμαχικές δυνάμεις (κυρίως των ΗΠΑ και της Βρετανίας) κυριεύουν τη Μεσίνα, ολοκληρώνοντας την κατάληψη της Σικελίας.

1944 Το μπλόκο της Κοκκινιάς.

1946 Η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης συλλαμβάνει όλο το προσωπικό της εφημερίδας «Λαϊκή Φωνή», που εκδιδόταν από το ΚΚΕ.

1947 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στη Νάουσα.

1956 Το δικαστήριο της Καρλσρούης κηρύσσει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας και αποφασίζει τη διάλυσή του.

1987 Βρίσκεται νεκρός στο κελί του, στις φυλακές Σπαντάου, ο Ρούντολφ Ες, δεξί χέρι του Αδόλφου Χίτλερ. Κρεμάστηκε με ηλεκτρικό καλώδιο.

1996 Η Κλοντίν Αντρέ Ντεσέι, η πρώτη γυναίκα από τη Γαλλία που ταξίδεψε στο διάστημα, εκτοξεύεται από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ