Τρίτη 18 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ευρωατλαντικότερος» των Ευρωατλαντικών ο ΣΥΡΙΖΑ

Να καταγραφεί και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν χάνει ευκαιρία να εκφράσει την προσήλωσή του στους στρατηγικούς στόχους της αστικής τάξης και στο ευρωατλαντικό πλαίσιο, που δρομολογεί τις επικίνδυνες εξελίξεις.

Χαρακτηριστικά είναι όσα ανέπτυξε ο Αλ. Τσίπρας, αρθρογραφώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», όπου εγκαλεί την κυβέρνηση για «έλλειμμα στρατηγικής», εμφανίζοντας ως «δομημένη στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος» αυτή των αμερικανοΝΑΤΟικών «διευθετήσεων» που ακολουθεί και η κυβέρνηση της ΝΔ και στις οποίες πρωτοστάτησε η κυβέρνησή του που «είχε κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και είχε θέσει τις βάσεις ύστερα από σειρά τριμερών με Κύπρο - Αίγυπτο - Ισραήλ για τον "East Med" και το σχήμα 3+1 με τις ΗΠΑ».

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο σε ό,τι αφορά το «διάλογο» με την Αγκυρα αναφέρει πως «το μήνυμα στην Τουρκία ήταν σαφές, σταθερά για 4 χρόνια, ότι είχε έρθει η ώρα για επανέναρξη των διερευνητικών για την επίλυση της διαφοράς μας για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ».

Για τη συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας για οριοθέτηση ΑΟΖ αναφέρει ότι «ορθώς η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στη σύναψη ελληνοϊταλικής συμφωνίας» και προσθέτει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «δεν προχώρησε στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο». Ειδικά για τη συμφωνία με την Αίγυπτο, που έχει προκαλέσει και επιμέρους διαφωνίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ, γράφει πως «παρότι "έσπασε" το παράνομο σύμφωνο Σάρατζ - Τουρκίας, οι υποχωρήσεις έναντι της Αιγύπτου δημιουργούν επικίνδυνα προηγούμενα», σπεύδοντας πάντως να ξεκαθαρίσει πως «μια συμφωνία τμηματική με την Αίγυπτο διαπραγματευόμασταν βεβαίως και εμείς από το 2016».

Δεν περνά, τέλος, απαρατήρητη η θέση του ότι «η συνολική διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δεν μπορεί να γίνει χωρίς στο τραπέζι του διαλόγου να κάθεται και η Τουρκία», παραπέμποντας ίσως και σε ένα «διάλογο» με τη συμμετοχή και άλλων κρατών, σε αυτό το σχήμα διαπραγμάτευσης «όλοι με όλους», για μια συνολική «διευθέτηση» στην περιοχή με σφραγίδα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τους Γ. Κατρούγκαλο, Ν. Παππά και Β. Καλπαδάκη, έσπευσε χτες να συναντηθεί με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ.

Οπως γνωστοποίησε κατόπιν ο Γ. Κατρούγκαλος, εστίασαν στην «τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις», για τη «βελτίωση» των οποίων τόσα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, και τόσο κόπτεται σήμερα ως αντιπολίτευση.

Ο δε Πάιατ σε ανάρτησή του έγραψε ότι μίλησαν για τις «περιφερειακές εξελίξεις», «επαναβεβαιώνοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα ως πυλώνα περιφερειακής σταθερότητας», τονίζοντας ταυτόχρονα την «ανάγκη να μειωθούν οι εντάσεις προωθώντας ταυτόχρονα τη συνεργασία και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ