Τρίτη 18 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Μονιμοποιούνται και επεκτείνονται οι μηχανισμοί υποαπασχόλησης

Τη μονιμοποίηση και επέκταση των μέτρων στήριξης προς τις επιχειρήσεις, την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι σε αυτές οδηγούνται σε μόνιμο καθεστώς υποαπασχόλησης μέσω του προγράμματος «Συν-Εργασια» και σε μισθούς - ψίχουλα, μέσω της χρονικής επέκτασης των αναστολών, προχωρά η κυβέρνηση με την έκδοση νέας ΠΝΠ την προηγούμενη βδομάδα.

Συγκεκριμένα, το πακέτο ενίσχυσης των επιχειρήσεων, όπως περιγράφεται στην ΠΝΠ από τις 10 Αυγούστου, περιλαμβάνει τη δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας για τον Αύγουστο και το Σεπτέμβρη και στις επιχειρήσεις επισιτισμού, πολιτισμού, αθλητισμού και όλων των κλάδων που πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ και όχι μόνο για τις επιχειρήσεις τουρισμού και μεταφορών όπως προβλεπόταν αρχικά.

Ετσι χιλιάδες επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν σε αναστολή σύμβασης μέρος ή και το σύνολο του προσωπικού τους και η δυνατότητα αυτή επεκτείνεται για τους εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί μέχρι και τις 10 Αυγούστου και σε κάθε περίπτωση θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος του Σεπτέμβρη. Η μηνιαία αμοιβή των εργαζομένων περιορίζεται στα 534 ευρώ, ανεξάρτητα από το ύψος του μισθού που λάμβανε ο εργαζόμενος όταν εργαζόταν, ενώ συνολικά το μοντέλο αυτό αποτελεί μηχανισμό συγκράτησης της ανεργίας από μια εκτίναξή του, αλλά και συγκράτησης εργατικού δυναμικού γύρω από τις επιχειρήσεις μπροστά στο ενδεχόμενο ομαλοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση με τη νέα ΠΝΠ «φρεσκάρει» και τον μηχανισμό «Συν-Εργασία», στον οποίο θα μπορούν να εντάσσονται και οι εποχικοί εργαζόμενοι. Σημειώνεται ότι στην αρχική εκδοχή του ο μηχανισμός αυτός, ο οποίος οδηγεί σε μείωση των μισθών μέχρι και 20%, απέκλειε εποχικούς εργαζόμενους. Στη νέα διάταξη το πεδίο εφαρμογής του προγράμματος διευρύνεται και στους εποχικούς και όχι μόνο στους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης που ίσχυε αρχικά, ενώ σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης ο μηχανισμός μπορεί να επεκταθεί χρονικά και πέραν του Οκτώβρη, διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο μόνιμης υποαπασχόλησης και κατά συνέπεια μόνιμης συμπίεσης των μισθών ανάλογα με τις ανάγκες και τα πλάνα των επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ