Πέμπτη 25 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Απύθμενη κοροϊδία η «ενίσχυση» με προσλήψεις προσωπικού

Περιοδεία χτες του Γ. Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή Εύβοιας του ΚΚΕ

Από τη συνάντηση με τη διοίκηση
Από τη συνάντηση με τη διοίκηση
Την αναντιστοιχία ανάμεσα στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που ολοένα και υποβαθμίζεται, και στις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, που συνεχώς αυξάνονται, ανέδειξε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, κατά τη διάρκεια χτεσινής περιοδείας του στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς, όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση και με το Σωματείο Εργαζομένων.

Η περιοδεία ήρθε ως συνέχεια της Ερώτησης που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή σχετικά με τα προβλήματα και την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς. Οπως προέκυψε, η κατάσταση και τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια που ήταν και πριν από την πανδημία, καθώς οι μόλις 13 προσλήψεις νοσηλευτών και οι 2 προσλήψεις γιατρών με συμβάσεις 24 μηνών, που έγιναν, δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για να καλύψουν τα 158 κενά σε οργανικές θέσεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Οπως δεν επαρκούν και οι 6 μόνιμες θέσεις γιατρών που έχουν προκηρυχθεί από το Φλεβάρη, αλλά παραμένει άγνωστο το πότε θα ολοκληρωθούν και αν θα καλυφθούν στο σύνολό τους.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο προβληματική από τη στιγμή που το Νοσοκομείο Λιβαδειάς καλύπτει τις ανάγκες και των κατοίκων των γειτονικών δήμων, καθώς τα Κέντρα Υγείας σε Αλίαρτο και Δίστομο είναι υποβαθμισμένα και υποστελεχωμένα, στον Ορχομενό δεν υπάρχει καν Κέντρο Υγείας, ενώ ίδια κατάσταση επικρατεί στα ιατρεία ΠΕΔΥ της Λιβαδειάς και του εργατικού οικισμού των Ασπρων Σπιτιών, καθιστώντας την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σχεδόν ανύπαρκτη.

Τις ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, καθώς και τις ελλείψεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό, επισήμανε και η διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων, τονίζοντας ότι τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν μόνο μέσα από την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, τη μονιμοποίηση του επικουρικού και των συμβασιούχων κάθε είδους, καθώς και με την προμήθεια του απαραίτητου και σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού.

Από την πλευρά του ο Γ. Μαρίνος επισήμανε ότι η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζει το σύνολο των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας στη χώρα, προσδιόρισε δε ότι πρόκειται για αποτέλεσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης της Υγείας και της εμπορευματοποίησής της, πολιτική που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις.

Τόνισε επίσης ότι η ΕΕ και όλες οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν την Υγεία με την άθλια λογική του κόστους - οφέλους για το κεφάλαιο και χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός να βρισκόμαστε στο 2020, με την επιστήμη και την τεχνολογία να έχουν κάνει τεράστιες προόδους, αλλά ο λαός να μην έχει πρόσβαση σε στοιχειώδη φροντίδα Υγείας. Πρόκειται για χαρακτηριστικό παράδειγμα της βαρβαρότητας και της σαπίλας του καπιταλισμού, υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε πως αντίστοιχα συμπεράσματα βγαίνουν και από την κατάρρευση του συστήματος Υγείας την περίοδο έξαρσης του κορονοϊού σε κράτη με ισχυρές οικονομίες.

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα τις απαιτήσεις και τις διεκδικήσεις τους για τη βελτίωση της κατάστασης και την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν, και σημείωσε ότι το ΚΚΕ θα είναι στο πλευρό τους σε ό,τι χρειαστούν, τόσο μέσα από τη Βουλή όσο και στο δρόμο, στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org