Πέμπτη 25 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Πανελλαδική κινητοποίηση των εργαζομένων στους δήμους

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Πανελλαδική στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στους δήμους, μεταξύ άλλων, ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, στο χτύπημα του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και κατ' επέκταση στην επιχείρηση νέας συρρίκνωσης των ΒΑΕ.

Στην Αθήνα το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής οργάνωσε συγκέντρωση στην Ομόνοια.

Μιλώντας στη συγκέντρωση η Θοδώρα Καραγιαννίδου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης, επισήμανε ότι η παράταση που έδωσε η κυβέρνηση στο πόρισμα της Επιτροπής για το ανθυγιεινό επίδομα (αναμενόταν να βγει τέλη Ιούνη, όμως με τροπολογία της προηγούμενης βδομάδας δόθηκε παράταση έως τις 31/10) δεν πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό. «Διεκδικούμε την επέκταση του επιδόματος και σε άλλες ειδικότητες που σήμερα δεν το λαμβάνουν», πρόσθεσε. Αναφερόμενη στην επιχειρηματική δράση των δήμων και των Περιφερειών, τόνισε ότι τους έχει μετατρέψει σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς, έχει εμπορευματοποιήσει και συρρικνώσει κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες και δομές, ανατρέπει εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα. Ακόμα, κατήγγειλε την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο χουντικής προέλευσης που ετοιμάζεται να φέρει για το χτύπημα των διαδηλώσεων. Απέναντι σε όλα αυτά, ανέδειξε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να αντιτάξουν την οργάνωση και τον αγώνα, διεκδικώντας να καταργηθούν όλες οι ΠΝΠ και οι αντεργατικοί νόμοι. Να μην απενταχθεί καμιά ειδικότητα από τα ΒΑΕ και να προστεθούν κι άλλες. Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καμιά ιδιωτικοποίηση.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ακολούθησε πορεία έως το υπουργείο Εσωτερικών, όπου είχαν συγκεντρωθεί και άλλοι εργαζόμενοι του κλάδου. Η συγκέντρωση έληξε μετά από λίγη ώρα, ενώ δόθηκε νέο αγωνιστικό ραντεβού στις 30 Ιούνη, μαζί με τους υγειονομικούς, σε κοινή κινητοποίηση για τα ΒΑΕ.

Αντίστοιχα, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Συμμετείχαν μόνιμοι και συμβασιούχοι εργαζόμενοι, διαμηνύοντας: «Κάτω τα χέρια από τα ΒΑΕ», «Οι δήμοι ανήκουν στους δημότες, όχι σε εργολάβους και ιδιώτες». Με δηλώσεις τους, ο Γιώργος Τσαγκάρης, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης, και ο Φώτης Μαρατζίδης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης, ανέδειξαν την ανάγκη ενίσχυσης της οργάνωσης και του αγώνα.

Στην Πρέβεζα, καθολική ήταν η συμμετοχή στη στάση εργασίας από τους εργαζόμενους στην αποκομιδή, στο πράσινο, στον οδοκαθαρισμό, στον ηλεκτροφωτισμό και άλλες υπηρεσίες του δήμου. Η συγκέντρωση που οργάνωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ Α' βαθμού του νομού έγινε στο χώρο του εργοταξίου του δήμου Πρέβεζας. Τις προηγούμενες μέρες είχε δοθεί η μάχη για την επιτυχία της κινητοποίησης μέσα από συσκέψεις, συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, ενώ δημιουργήθηκε και Επιτροπή Αγώνα για να οργανωθεί με καλύτερους όρους η κινητοποίηση. Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γ. Μισιρλής, αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων ότι ο σχεδιασμός και αυτής της κυβέρνησης όπως και των προηγούμενων, αλλά και των δημοτικών αρχών, υποτάσσεται στις ανάγκες του κεφαλαίου για κατάργηση των ΒΑΕ. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης έως το δημαρχείο, όπου έγινε συνάντηση με τον δήμαρχο Πρέβεζας και του επιδόθηκε ψήφισμα με τα αιτήματα των εργαζομένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ(2/9/2020)
Κινητοποίηση για την ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ(1/9/2020)
Πανελλαδική στάση εργασίας αύριο από τους εργαζόμενους στους δήμους(23/6/2020)
Διαμαρτυρία στο υπουργείο Εσωτερικών(13/1/2018)
Απεργία χτες και συγκεντρώσεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ(23/11/2017)
Απεργούν αύριο σε όλη τη χώρα(5/10/2003)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org