Πέμπτη 25 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Μέρα πολύμορφων κινητοποιήσεων σε μια σειρά από κλάδους και χώρους δουλειάς

Μέρα πολύμορφων κινητοποιήσεων, με συγκεντρώσεις, στάσεις εργασίας και παραστάσεις διαμαρτυρίας, είναι η σημερινή για τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους σε μια σειρά από κλάδους. Το σύνθημα «Πληρώσαμε πολλά. Δεν θα πληρώσουμε ξανά!» δίνει τον τόνο και στις σημερινές κινητοποιήσεις, με τις οποίες οι εργαζόμενοι διεκδικούν να μη φορτωθούν πάλι στη δική τους πλάτη τα «σπασμένα» της νέας οικονομικής κρίσης.

Στον Τουρισμό - Επισιτισμό, στις Κατασκευές, σε Τύπο - Χαρτί, στους Σιδηρόδρομους κ.α., οι προγραμματισμένες για σήμερα παρεμβάσεις προσθέτουν έναν ακόμα κρίκο στην πλούσια δραστηριότητα για την υπεράσπιση μισθών, θέσεων εργασίας και δικαιωμάτων, κόντρα στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας. Δίνεται συνέχεια στις παρεμβάσεις για τη διεκδίκηση των αναγκών των εργαζομένων, απέναντι στα αντιλαϊκά μέτρα που τους καταδικάζουν σε ανεργία, «μισή δουλειά» και μόνιμη φτώχεια. Στην ίδια κατεύθυνση, συνεχίζονται τις επόμενες μέρες συνελεύσεις και συσκέψεις, για την οργάνωση της απάντησης των εργαζομένων και των σωματείων τους.

Ξανά στους δρόμους εργαζόμενοι και σωματεία στον Τουρισμό

Σε νέα κινητοποίηση προχωρούν σήμερα, Πέμπτη, στις 4 μ.μ., στο Σύνταγμα (Βασ. Γεωργίου), σωματεία και εργαζόμενοι στον κλάδο του Τουρισμού - Επισιτισμού.

Στην κινητοποίηση καλούν το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, το Συνδικάτο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Αττικής, το Σωματείο Τουριστικών Συνοδών, τα Σωματεία Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Marriot», «Ζαφόλια», «Royal Olympic», «Grand Resort Lagonisi», «Intercontinental», «Crowne Plaza», «Stanley», «Novotel» και στις επισιτιστικές επιχειρήσεις «Select» και «Newrest».

Σε συμμετοχή στη συγκέντρωση καλεί επίσης η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στο Αεροδρόμιο Αθήνας.

«Για τους εργαζόμενους με σύμβαση ή εποχικούς στα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό, για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων, για τους ξεναγούς, για τους τουριστικούς συνοδούς, για τους χιλιάδες εργαζόμενους με μία από τις 16 μορφές ελαστικής απασχόλησης», τα μέτρα της κυβέρνησης προβλέπουν «στην καλύτερη περίπτωση» επιδόματα των 534 ευρώ το μήνα, εξηγούν στην κοινή τους ανακοίνωση τα σωματεία, ενώ χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι που αποκλείονται ακόμα και από αυτά.

Στην ίδια κατεύθυνση, σήμερα, οργανώνονται κινητοποιήσεις επίσης στις εξής περιοχές:

  • Στην Κέρκυρα, το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού καλεί σε συγκέντρωση στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
  • Στα Χανιά, σε κινητοποίηση στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, προχωρά το Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων, καλώντας σε συμπόρευση σωματεία και φορείς.
  • Στο Ηράκλειο, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό καλεί σε συγκέντρωση, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Επίσης, καλεί στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων την Τρίτη 30/6 (6 μ.μ., Εργατικό Κέντρο).
  • Στο Λασίθι, το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων «Τάλως» και το Σωματείο Εργαζομένων Ξενοδοχείου «TUI BLUE ELOUNDA BREEZE» καλούν σε κινητοποίηση στις 10 π.μ., στην Αντιπεριφέρεια.
  • Σε κινητοποίηση στη ΔΕΗ Αμαλιάδας, στις 11 π.μ., προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων Τουριστικών Επιχειρήσεων Κάστρου Κυλλήνης, καταγγέλλοντας πως οι άνεργοι ξενοδοχοϋπάλληλοι δέχονται ειδοποιητήρια για διακοπή ρεύματος.
  • Στη Ρόδο, τα επιχειρησιακά Σωματεία Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Sheraton», «Miramare» και «Amilia Mare & Paradise Village», καθώς και εργαζόμενοι από μεγάλα ξενοδοχεία καλούν σε σύσκεψη, στις 7.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Αρχαίου Σταδίου.
Νέες στάσεις εργασίας από το Συνδικάτο Οικοδόμων

Σε νέες στάσεις εργασίας και συνελεύσεις στα εργοτάξια, μετά τις επιτυχημένες αντίστοιχες παρεμβάσεις στις 18/6, προχωρά σήμερα το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Παράλληλα, το Συνδικάτο έχει ζητήσει συνάντηση με τον εργοδοτικό φορέα του κλάδου (ΣΤΕΑΤ), προκειμένου να θέσει τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις που έχουν αποφασίσει οι εργαζόμενοι στις Γενικές Συνελεύσεις και το θέμα της ΣΣΕ.

Σε στάση εργασίας σε μια σειρά από εργοτάξια καλεί και το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής.

Για τους πρώην εργαζόμενους σε «Ελευθεροτυπία» και «Ευρώπη»

Σε συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας προχωρούν, σήμερα, Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου και η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών.

Διεκδικούν μέτρα στήριξης για τους 850 πρώην εργαζόμενους στην εταιρεία «Χ. Κ. Τεγόπουλος» («Ελευθεροτυπία») και τους πρώην εργαζόμενους στο πρακτορείο «Ευρώπη», που έχουν μείνει χωρίς δουλειά μετά από το «λουκέτο» στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Κάλεσμα σε όλους τους πρώην εργαζόμενους - δημοσιογράφους της «Ελευθεροτυπίας» να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση απευθύνει και η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» στην ΕΣΗΕΑ, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι ο κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός στον κλάδο αντί να οργανώσει την πάλη κατευθύνει τους απλήρωτους εργαζόμενους σε μακροχρόνιες και αμφίβολες νομικές διαδικασίες.

Κινητοποίηση από τους σιδηροδρομικούς

Σε στάση εργασίας (12 μ. έως 4 μ.μ.) και σε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (Καρόλου 1 - 3) προχωρούν σήμερα οι σιδηροδρομικοί.

Η ΔΕΣΚ καλώντας στην κινητοποίηση αναφέρει ότι η κυβέρνηση προωθεί Σύμπραξη Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα για τη συντήρηση της υποδομής, μειώσεις μισθών, ενώ καλύπτει τις απολύσεις που έκανε η εργοδοσία.

Στην κινητοποίηση καλεί και η Επιτροπή Απολυμένων ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Υπενθυμίζεται ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ από το καλοκαίρι του 2019 έχει απολύσει πάνω από 120 εργαζόμενους - οι περισσότεροι απόφοιτοι της σιδηροδρομικής «Σχολής Διττής Εκπαίδευσης» - ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στους μαθητές που τελειώνουν τη σχολή στο τέλος του μήνα.

Συλλαλητήριο στην Ξάνθη για τα συνεχόμενα εργατικά «ατυχήματα»

Σε συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης προχωρούν σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., σωματεία της Ξάνθης, καλώντας όλα τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να υψώσουν τη φωνή τους για τα συνεχόμενα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» στην περιοχή. Παράλληλα, στάση εργασίας για σήμερα (12 μ. έως τη λήξη της βάρδιας) στο εργοτάξιο του κάθετου οδικού άξονα Βουλγαρίας - Εχίνου - Ξάνθης στο Δημάριο Ξάνθης, όπου έχασε τη ζωή του ο τρίτος κατά σειρά εργαζόμενος σε διάρκεια 5 μηνών στην περιοχή, κήρυξε η Ομοσπονδία Οικοδόμων.

Εργαζόμενοι στην «Αφοί Βλάχου»: Συνέλευση - απάντηση στην τρομοκρατία

Την προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης από την εργοδοσία της «Αφοί Βλάχου» καταγγέλλει το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, καθώς μετά από μήνυσή της καλούνται σε προανάκριση ο πρόεδρος του Συνδικάτου και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατ. Αττικής, στις 30 Ιούνη. Οπως επισημαίνει το Συνδικάτο, η κίνηση αυτή «είναι ξεκάθαρα εκδικητική» απέναντι στους εργαζόμενους και τη δεκαήμερη απεργία τους πριν από έναν σχεδόν χρόνο, με την οποία πέτυχαν την επαναπρόσληψη «ενοικιαζόμενου» συναδέλφου τους.

«Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει», ξεκαθαρίζει το Συνδικάτο και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν αποφάσεις για την απάντηση που θα δώσουν, στη συνέλευσή τους στο χώρο του εργοστασίου, σήμερα, Πέμπτη 25/6.

Συγκέντρωση στη Μυτιλήνη

Σε συγκέντρωση, στις 7 μ.μ., στο Πάρκο του ΙΚΑ και μηχανοκίνητη πορεία καλεί το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο.«Απέναντι στις απολύσεις, στην απληρωσιά, στο χτύπημα μισθών και δικαιωμάτων, στην αβεβαιότητα, στη ζωή με τα ψίχουλα των επιδομάτων ή χωρίς ούτε καν αυτά, στις ιδιωτικοποιήσεις καθώς και στην εντατικοποίηση, στο ξεχείλωμα του ωραρίου μέσω της τηλεργασίας και στην εκ περιτροπής εργασία, ξεκαθαρίζουμε: "Φτάνει πια! Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά!"», σημειώνει στο κάλεσμά του.

Συνελεύσεις, συσκέψεις και αρχαιρεσίες

-- Σύσκεψη - συζήτηση για τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ οργανώνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής σήμερα, στις 7 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο ΟΤΕ (3ης Σεπτεμβρίου 110).

-- Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Τρικάλων απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις αρχαιρεσίες που ολοκληρώνονται σήμερα, Πέμπτη, στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου (1 μ.μ. έως 9 μ.μ.).

-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Λάρισας καλεί στις αρχαιρεσίες που συνεχίζονται μέχρι αύριο Παρασκευή.

-- Το Σωματείο Καθαριστριών Μαγνησίας καλεί σε Γενική Συνέλευση αύριο Παρασκευή 26/6, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βόλου (Μακρινίτσης 38).

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πρέβεζας καλεί στις αρχαιρεσίες του που πραγματοποιούνται στο Εργατικό Κέντρο το Σάββατο 27/6 (11 π.μ. - 7 μ.μ.) και την Κυριακή 28/6 (12 μ. - 8 μ.μ.).

-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 28/6, στις 10 π.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων.

-- Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 5/7, στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων κάτω από τα γραφεία του (Αριστοτέλους 11 - 15, 5ος όροφος).

-- Το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 6/7, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ