Σάββατο 20 Ιούνη 2020 - Κυριακή 21 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αγωνιστικός βηματισμός από τα σωματεία σε κλάδους και χώρους δουλειάς

Από την πανυγειονομική απεργία στις 16 Ιούνη
Από την πανυγειονομική απεργία στις 16 Ιούνη
Με πολύμορφες κινητοποιήσεις ενάντια στην εντεινόμενη επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης, προτάσσοντας τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους, για να μην πληρώσουν για μια ακόμα φορά οι εργαζόμενοι την οικονομική κρίση, συνεχίζουν τη δράση τους Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, κλαδικά και επιχειρησιακά Σωματεία σε μια σειρά από κλάδους και χώρους δουλειάς.

Με στάσεις εργασίας, απεργίες, συντονισμένες κλαδικές κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις, Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις συντονισμού, με εφόδιο την πολύμορφη αγωνιστική τους δράση μέσα στην πανδημία, αλλά και τα επιτυχημένα πανεργατικά συλλαλητήρια της προηγούμενης Πέμπτης σε όλη τη χώρα, συνδικαλιστικές οργανώσεις συνεχίζουν την πάλη τους, βάζουν στο στόχαστρο τις απολύσεις, το χτύπημα μισθών και δικαιωμάτων μέσω και του νέου αντεργατικού προγράμματος «Συν-Εργασία», την απληρωσιά, την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες εποχικοί και άλλοι εργαζόμενοι σε καθεστώς «ευελιξίας». Προτάσσουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, απαιτούν την προστασία του εισοδήματός τους, τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία.

Η δράση των σωματείων «συναντήθηκε», τέλος, την περασμένη βδομάδα με την απεργία των υγειονομικών, δυναμώνοντας την κοινή απαίτηση για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και επαρκή χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Στον Τουρισμό - Επισιτισμό

Κινητοποίηση από τις Επιτροπές Αγώνα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων
Κινητοποίηση από τις Επιτροπές Αγώνα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων
Σε νέα κινητοποίηση προχωρά το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, μαζί με επιχειρησιακά σωματεία, την Πέμπτη 25/6, στις 4 μ.μ., στο Σύνταγμα (οδός Βασιλέως Γεωργίου). Τα σωματεία της Αττικής δίνουν συνέχεια στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, με τις οποίες οι εργαζόμενοι του κλάδου παλεύουν για τη διασφάλιση του εισοδήματός τους, απευθύνοντας ταυτόχρονα κάλεσμα στα σωματεία του κλάδου σε όλη τη χώρα να πραγματοποιήσουν αντίστοιχες κινητοποιήσεις στις 25/6 στις περιοχές τους. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης στην Αττική, το κλαδικό Συνδικάτο έχει προκηρύξει στάση εργασίας (3 μ.μ. έως 7 μ.μ.).

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα 22/6, στις 10 π.μ., το Συνδικάτο προχωρά σε διαμαρτυρία στο υπουργείο Οικονομικών (Νίκης 5 - 7, Σύνταγμα), διεκδικώντας παύση πληρωμών σε εφορία, τράπεζες, καθώς και για ρεύμα, νερό και τηλέφωνο, την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τους εργαζόμενους του κλάδου που καλούνται να ζήσουν με τα ψίχουλα των 534 ευρώ ή και χωρίς καθόλου εισόδημα.

Στο Εμπόριο

Παρέμβαση στο πολυκατάστημα «Attica» στο κέντρο της Αθήνας έκανε τη Δευτέρα ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, καταγγέλλοντας την επιβολή εκ περιτροπής εργασίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Συν-Εργασία», με αποτέλεσμα τη μείωση του μισθού κατά 20% και τη συρρίκνωσή του στα επίπεδα των 550 ευρώ. Παράλληλα, η εργοδοσία προχωρά σε αναστολή της προγραμματισμένης κανονικής άδειας των εργαζομένων, προκειμένου να βγουν με τα ψαλιδισμένα ωράρια βάρδιες και προγράμματα.

Στάσεις εργασίας και συνελεύσεις πραγματοποιήθηκαν στα μεγάλα εργοτάξια της Αττικής
Στάσεις εργασίας και συνελεύσεις πραγματοποιήθηκαν στα μεγάλα εργοτάξια της Αττικής
Την Κυριακή 21/6, στις 10.30 π.μ., ο Σύλλογος προχωρά σε κινητοποίηση στα εμπορικά κέντρα στα Σπάτα, ενάντια στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων. Την ίδια μέρα, καλεί σε συνέλευση τους εργαζόμενους στις νότιες συνοικίες της Αθήνας, στις 7 μ.μ., στο γήπεδο μπάσκετ του δήμου Αλίμου (Κουμουνδούρου 92 - 96, πλησίον σταθμού μετρό «Αλιμος»).

Στην Υγεία

Σε 24ωρη πανελλαδική πανυγειονομική απεργία προχώρησαν την Τρίτη οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες Υγείας - Πρόνοιας, έχοντας στο πλευρό τους συνδικάτα και φορείς. Με κινητοποιήσεις στο υπουργείο Υγείας, σε ΥΠΕ και διοικήσεις νοσοκομείων, διεκδίκησαν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, πλήρη, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, Υγεία για όλους. Κατήγγειλαν επίσης τις απολύσεις που ήδη δρομολογούνται, καθώς σε χιλιάδες συμβασιούχους λήγει η σύμβαση τους επόμενους μήνες.

Σε Κατασκευές και Μέταλλο

Με μεγάλη ανταπόκριση από τους εργαζόμενους έγιναν την Πέμπτη οι στάσεις εργασίας και οι συνελεύσεις σε μεγάλα εργοτάξια, τις οποίες οργάνωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων και η συμφωνία που εκφράστηκε στα αιτήματα που ιεραρχεί το Συνδικάτο έδωσαν τον τόνο της συνέχισης και κλιμάκωσης των αγωνιστικών πρωτοβουλιών, ακόμα και με απεργία.

Σε μέρα δράσης για τα προβλήματα των εργαζομένων στον κλάδο του Μετάλλου μετέτρεψαν την περασμένη Πέμπτη κλαδικά σωματεία. Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας έκανε παρεμβάσεις και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, οργάνωσε συγκέντρωση στην είσοδο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και σύσκεψη με μετανάστες. Εξόρμηση στη «ΣΙΔΕΝΟΡ» πραγματοποίησε το Συνδικάτο Μετάλλου Κ. Μακεδονίας, καταγγέλλοντας και τις περίπου 20 απολύσεις που έκανε ο όμιλος το τελευταίο διάστημα. Στην πύλη του εργοστασίου της «Χαλυβουργίας Ελλάδος» βρέθηκαν μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας, καταγγέλλοντας την εφαρμογή του αντεργατικού προγράμματος «Συν-Εργασία».

Σε μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες

Κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους στο ωράριο, στην Ασφάλιση και το μισθό έκαναν την Τετάρτη οι Επιτροπές Αγώνα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (δικηγόροι, μηχανικοί, οικονομολόγοι), με τη συμμετοχή σωματείων και φορέων.

Συσκέψεις και συνελεύσεις συνδικάτων

-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους στις δημοσκοπικές εταιρείες σε σύσκεψη το Σάββατο 20/6, στις 9.30 π.μ., στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5Β).

-- Γενική Συνέλευση την Κυριακή 21/6, στις 10.30 π.μ., πραγματοποιεί το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

-- Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 21/6, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου καλεί όλους τους πρώην εργαζόμενους της «Χ. Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ» («Ελευθεροτυπία») σε διευρυμένη συνεδρίαση του ΔΣ - σύσκεψη τη Δευτέρα 22/6, στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του (Αριστοτέλους 11 - 15, 6ος όροφος).

-- Το Σωματείο Εργαζομένων στη «First Data» οργανώνει Γενική Συνέλευση την Τρίτη 23/6 στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 28/6, στις 10 π.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org