Σάββατο 20 Ιούνη 2020 - Κυριακή 21 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν πλούσιο βιογραφικό στο χτύπημα των βιοπαλαιστών αγροτών

Ανακοίνωση, με αφορμή την περιοδεία Τσίπρα στην περιοχή, για την παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τον πρωτογενή τομέα

«Αποκαλυπτική» για το λαό της περιοχής χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ την περιοδεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε χωριά της Θεσσαλίας, με θέμα την παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρωτογενή τομέα.

«Χρησιμοποιούμε τη λέξη "αποκαλυπτική" γιατί κατά τη γνώμη μας η περίοδος που διανύουμε προσφέρεται για σκέψη, για σωστή αξιολόγηση της πείρας, για δράση στους εργαζόμενους, στους βιοπαλαιστές της πόλης και των χωριών και στη δική μας περιοχή», αναφέρει η ανακοίνωση και εξηγεί:

«Ας μην ξεχνάμε πως ο "νέος εθνικός στόχος" της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων είναι η λεγόμενη επανεκκίνηση της οικονομίας, καλώντας - το κάθε κόμμα με βάση το επικοινωνιακό του στιλ - σε θυσίες από όλους μας προκειμένου να ξαναλαδωθεί η καπιταλιστική μηχανή, να ξαναμπούνε σε κύκλο ανάπτυξης - κερδοφορίας όλοι εκείνοι που μας κυβερνάνε πραγματικά και εκφράζονται μέσω της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των συν αυτοίς κομμάτων.

Ας αναρωτηθεί λοιπόν ο καθένας και η καθεμιά:

Ποια ανάπτυξη έχει στο μυαλό του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όταν αναφέρεται στο "νέο παραγωγικό μοντέλο" που θα στηρίζεται "σε ενώσεις αγροτών και συνεταιρισμούς, σε σύνδεση με την επιχειρηματικότητα";

Επικοινωνιακά, βέβαια, τηρώντας το "αριστερό" του προφίλ, στις κατά τόπους ομιλίες του έπνεε μένεα ενάντια "στα οργανωμένα καρτέλ", ενάντια "στην αποσπασματικότητα των μέτρων της κυβέρνησης".

Αλήθεια, σε ποια οργανωμένα καρτέλ αναφέρεται; Μήπως σε αυτά που στήριξε στον κλάδο της αγροτοκτηνοτροφίας, διατηρώντας το αίσχος των ανοιχτών και εξευτελιστικών τιμών για το σύνολο των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων!

`Η μήπως αναφέρεται σε εκείνα τα καρτέλ που στρατηγικά στήριξε, όπως και η ΝΔ, διατηρώντας το αβάσταχτα υψηλό για τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους κόστος παραγωγής;

Κατανοούμε ασφαλώς την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να παραμυθιάσει τον ελληνικό λαό, τους αγροτοπαραγωγούς της Θεσσαλίας στην προκειμένη περίπτωση.

Πώς αλλιώς θα βρει ξανά το ζωτικό του χώρο, μέσα σε ένα πολιτικό σκηνικό που σε εθνικό και διεθνές επίπεδο δίνει τα εύσημα στην κυβέρνηση για τις "επιτυχίες" της, παίρνοντάς τα από την αξιωματική αντιπολίτευση;».

Κυβερνητικά «έργα και ημέρες» του ΣΥΡΙΖΑ

Η ανακοίνωση συνεχίζει: «Βεβαίως, το βιογραφικό του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνησης είναι εντυπωσιακό και οι μεγάλες επιχειρήσεις, τα μονοπώλια στον κλάδο της αγροδιατροφής και της κτηνοτροφικής παραγωγής, αυτό το γνωρίζουν καλά.

Το θέμα είναι ο λαός μας, οι παραγωγοί όλου αυτού του πλούτου να θυμηθούνε ότι:

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο των αγροτών, η ΝΔ ασφαλώς το συνεχίζει. Την ίδια ώρα και οι δυο τους με το νομοθετικό πλαίσιο που φτιάξανε και φτιάχνουν μπουκώσανε το μεγάλο κεφάλαιο με φοροαπαλλαγές δισεκατομμυρίων.
  • Ο ένας νομοθετεί (νόμος Κατρούγκαλου) και ο άλλος υλοποιεί (κυβέρνηση ΝΔ) τη σύνταξη πείνας των 340 ευρώ το μήνα μαζί.
  • Μαζί περικόπτουν "δαπάνες" από αυτονόητα κοινωνικά αγαθά, όπως η Υγεία. Αυτό αποδείχτηκε με τραγικό τρόπο με τα εγκαταλελειμμένα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο και το διάστημα της πανδημίας!
  • Ας θυμηθούνε τις ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις, καθώς βασική κατεύθυνση όλων των κυβερνήσεων είναι να μη δίνουν τα χρήματα που πρέπει στον ΕΛΓΑ.
  • Ας θυμηθούνε γιατί ποτέ δεν ολοκληρώθηκε το έργο της εκτροπής του Αχελώου που θα έδινε τη δυνατότητα να παραχθεί φτηνό ρεύμα για το λαό και ταυτόχρονα να πάρουν ανάσα οι ανάγκες της αγροτικής παραγωγής.
  • Ας θυμηθούνε πως όπως κάθε κυβέρνηση, έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε έμπρακτα την ποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων. Κι αυτό γιατί είναι μεγάλη η "ταμπακιέρα" κι όταν δεν "πίπτει λόγος, τότε ...πίπτει ράβδος".

Ας δούμε με ένα παράδειγμα του νομού Τρικάλων τι θα πει μεγάλη "ταμπακιέρα". Ο κλάδος της βιομηχανίας μεταποίησης γάλακτος - τροφίμων είναι ο "πρωταθλητής" της λεγόμενης "εξωστρέφειας", με μερίδιο 87% και πρώτο εξαγωγικό προορισμό τη Γερμανία.

Αυτή είναι η μία όψη του λόφου. Η άλλη βρίσκεται μέσα στους χώρους δουλειάς, όπου κυριαρχούν η εντατικοποίηση διαχρονικά, οι περικοπές μισθών, η επιβολή ατομικών συμβάσεων, η απληρωσιά. Βρίσκεται στη μεγάλη πτώση στην τιμή του αγελαδινού γάλακτος και πρόβειου κρέατος, που βιώνουν οι παραγωγοί».

Να αξιοποιηθεί η πλούσια πείρα

Καταλήγοντας, η ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ σημειώνει: «Σήμερα, έχει συγκεντρωθεί σημαντική πείρα στους βιοπαλαιστές της υπαίθρου και στην περιοχή μας. Πρέπει και μπορούνε να την αξιολογήσουν σωστά, να την κουβεντιάσουν συλλογικά μέσα από τα μαζικά όργανα του κινήματός τους, μέσα από αναζωογονημένους, διεκδικητικούς Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες.

Να συσπειρωθούν στο πλαίσιο πάλης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που είναι η μεγάλη κατάκτηση για την οργάνωση του αγροτικού κινήματος.

Καμία εμπιστοσύνη στα κόμματα - υπηρέτες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Καμία εμπιστοσύνη στις αυταπάτες που επιχειρεί να καλλιεργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ που τάζει "ζεστό" χρήμα προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Η θέση για συγκέντρωση της παραγωγής μέσω μορφών συλλογικής ιδιοκτησίας ως η μοναδική διέξοδος για την "επιβίωση" μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων συνεπάγεται τη βαθύτερη ένταξή τους στον καπιταλιστικό ανταγωνισμό. Κι όποιος αντέξει, άντεξε. Απευθύνεται στα "μεγάλα πορτοφόλια".

Αλλωστε, αυτή είναι η αποστολή της ίδιας της ΚΑΠ, η επιτάχυνση της συγκέντρωσης της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής σε επιχειρηματικούς ομίλους και μεγαλοαγρότες που επενδύουν στον αγροτοδιατροφικό τομέα.

Δηλαδή, τελικά, το παραπέρα ξεκλήρισμα μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Η ΕΠ Θεσσαλίας καλεί σε πάλη, σε αγώνα, σε προβληματισμό. Είναι γνωστό από την πείρα ότι το ΚΚΕ σταθερά παλεύει σε κάθε πεδίο πάλης για τα συμφέροντα των εργαζομένων, των αγροτών και κτηνοτρόφων που πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα, της νεολαίας.

Μπορούμε να ζήσουμε ριζικά καλύτερα αν πάρουμε απόφαση να απαλλαγούμε από εκείνους που κρατάνε τα κλειδιά της οικονομίας, ενώ τον πλούτο τον παράγει ο λαός μας.

Με τη γη και τα μέσα παραγωγής κοινή ιδιοκτησία ο αγρότης θα έχει σταθερό και ικανοποιητικό εισόδημα, συνολικά ποιότητα ζωής αντίστοιχη με τις τεράστιες δυνατότητες της εποχής μας. Σε αυτό το πλαίσιο ο εργαζόμενος λαός θα έχει φθηνά και καλά τρόφιμα.

Για να καταφέρουμε να ζήσουμε καλύτερα όπλο μας είναι η συμμαχία των εργαζομένων με τους βιοπαλαιστές της πόλης και του χωριού. Οπλο πάλης ενάντια στο κλουβί της καπιταλιστικής οικονομίας και των κυβερνήσεών της, ενάντια στις συμμαχίες των καπιταλιστών όπως η ΕΕ, όπου πάντοτε το λίπασμα για ένα νέο κύκλο κερδοφορίας θα είναι ο εργαζόμενος λαός. Δυναμώνουμε τους αγώνες μας και τα όπλα μας. Μπορούμε να τα καταφέρουμε».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org