Παρασκευή 12 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το Εθνικό στην Επίδαυρο

Οι «Πέρσες» του Αισχύλου και η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη είναι οι δύο παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου για φέτος το καλοκαίρι που θα παρουσιαστούν και στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Οι «Πέρσες», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη, θα ανέβουν στην Επίδαυρο την Παρασκευή 24, το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Ιούλη.

Πρόκειται για το παλαιότερο πλήρες δράμα που σώζεται στις μέρες μας και ταυτόχρονα ένα ιστορικό ντοκουμέντο για τα γεγονότα της εποχής. Χωρίς θριαμβολογίες και κομπασμούς και με σεβασμό στην οδύνη των ηττημένων, ο Αισχύλος παραδίδει έναν ύμνο για την ελευθερία του ατόμου.

Στα Σούσα, την πρωτεύουσα των Περσών, οι γέροντες που έχουν μείνει στα μετόπισθεν, πιστοί φύλακες των λαμπρών ανακτόρων του Ξέρξη, ανησυχούν για το στρατό τους που έχει εκστρατεύσει εναντίον της Ελλάδας, καθώς κανένα νέο δεν έχει φτάσει για την έκβαση της πολεμικής επιχείρησης. Η άφιξη του λαχανιασμένου αγγελιαφόρου επιβεβαιώνει τα κακά προαισθήματα: Ολόκληρος ο περσικός στρατός εξοντώθηκε. Οι Ελληνες νίκησαν. Η διεξοδική αφήγηση της ήττας των Περσών καταλήγει στην εκτενή περιγραφή της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, στη φυγή του Ξέρξη και την κακή τύχη του υπόλοιπου στρατού που επιχείρησε να επιστρέψει διά ξηράς.

Συντελεστές της παράστασης: Μετάφραση: Θ. Κ. Στεφανόπουλος. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης. Σκηνικά: Αλέγια Παπαγεωργίου. Κοστούμια: Εύα Νάθενα. Μουσική: Γιώργος Πούλιος. Χορογραφία, επιμέλεια κίνησης: Κωνσταντίνος Ρήγος.

Παίζουν (αλφαβητικά): Βασίλης Αθανασόπουλος, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Νίκος Καραθάνος, Λυδία Κονιόρδου, Κώστας Κουτσολέλος, Σπύρος Κυριαζόπουλος, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Λαέρτης Μαλκότσης, Αργύρης Ξάφης, Αργύρης Πανταζάρας, Δημήτρης Παπανικολάου, Γιάννος Περλέγκας, Αλμπέρτο Φάις.

Το επόμενο τριήμερο (31 Ιούλη, 1 και 2 Αυγούστου) θα παρουσιαστεί η «Λυσιστράτη» σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου.

Η «Λυσιστράτη» γράφτηκε το 411 π.Χ. Μια χρονιά που η πόλη - κράτος της Αθήνας βρίσκεται στη δυσκολότερη καμπή της εν μέσω Πελοποννησιακού Πολέμου. Η Σικελική Εκστρατεία έχει καταλήξει σε πανωλεθρία και ο Αλκιβιάδης έχει αυτομολήσει στην πλευρά των Σπαρτιατών, οι οποίοι επιτίθενται με σφοδρότητα στους Αθηναίους. Παράλληλα, η Εκκλησία του Δήμου αποδυναμώνεται και οι ολιγαρχικοί κάνουν έντονη την παρουσία τους. Ο Αριστοφάνης μεταφέρει τη γυναίκα από τον «Οίκο» στο «Δήμο», όπως θα κάνει αργότερα και στις «Εκκλησιάζουσες», προσφέροντάς της τη δυνατότητα πολιτικής δράσης για όσα αφορούν το σπίτι αλλά και την πόλη της.

Συντελεστές της παράστασης: Μετάφραση: Σωτήρης Κακίσης. Σκηνοθεσία: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος. Σκηνικά: Ολγα Μπρούμα. Κοστούμια: Αγγελος Μέντης. Μουσική: Κατερίνα Πολέμη. Κίνηση: Τάσος Καραχάλιος.

Παίζουν (αλφαβητικά): Πάρης Αλεξανδρόπουλος, Βίκυ Βολιώτη, Στεφανία Γουλιώτη, Βαγγέλης Δαούσης, Δάφνη Δαυίδ, Στέλιος Ιακωβίδης, Γιάννης Κότσιφας, Νεφέλη Μαϊστράλη, Γιώργος Ματζιάρης, Ελπίδα Νικολάου, Αγορίτσα Οικονόμου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Βίκυ Σταυροπούλου, Νίκος Ψαρράς.

Η προπώληση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει σύντομα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ