Παρασκευή 12 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο εικαστικός Αριστείδης Πατσόγλου στο «Μονόγραμμα»

Ο Αριστείδης Πατσόγλου, γλύπτης αλλά και σημαντικός χαράκτης, με τα έργα του να κοσμούν τη χώρα μας και πολλές ευρωπαϊκές πόλεις εδώ και χρόνια, αυτοβιογραφείται στο «Μονόγραμμα», του Γιώργου Σγουράκη, τη Δευτέρα 15 Ιούνη και ώρα 20.00 στην ΕΡΤ2.

Λίγοι είναι οι Ελληνες γλύπτες που δούλεψαν και στη χαρακτική. Ο Αριστείδης Πατσόγλου, σπουδαστής ακόμα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στο Εργαστήριο Γλυπτικής του Γιάννη Παππά, δοκίμασε τη μέθοδο της γραμμικής οξυγραφίας, χαράζοντας το πρόσωπο του δολοφονημένου φοιτητή Σωτήρη Πέτρουλα.

Γεννήθηκε στη Λέσβο το 1941. Παρακολουθεί τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής και σχεδίου με δάσκαλο τον Θανάση Απάρτη, έναν από τους σημαντικούς εκπροσώπους της μοντέρνας γλυπτικής στην Ελλάδα. Από το 1965 έως το 1969 σπούδασε γλυπτική με δάσκαλο τον Γ. Παππά στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Το 1970 μεταβαίνει στο Παρίσι, όπου συνεχίζει τις σπουδές του στη γλυπτική. Εκεί, μαζί με 50 διεθνείς καλλιτέχνες είχε ιδρύσει την ομάδα «Logos». «Μέσα σ' αυτήν την ομάδα ήταν Γάλλοι καλλιτέχνες και ξένοι που ζούσαν στο Παρίσι. Από τους Γάλλους εικαστικούς ήταν ο Αντρέ Μασόν, ο Σεζάρ, ο Κουλομαρίνι. Από τους Ελληνες ήταν ο Τσαρούχης, ο Πιερράκος, ο Ανδρέου, κι από τους λογοτέχνες ήταν ο Αξελός, ο Αναλης κ.ά. Διαβάζονταν ποιήματα, γίνονταν ομιλίες διάφορες...».

Τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Ελλάδα και είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Εχει έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα, γεγονός που αποτυπώνεται και στον αριθμό των ατομικών του εκθέσεων - ξεπερνούν τις 40 - που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ