Καμπανάκι κινδύνου, μπροστά και στο καθολικό «άνοιγμα» του Τουρισμού που προωθεί η κυβέρνηση από την ερχόμενη Δευτέρα και μέχρι το τέλος του μήνα, χτυπά η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα τα τελευταία 24ωρα, καθώς ένα μεγάλο μέρος τους αφορά επιβάτες πτήσεων από το εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, την περασμένη Δευτέρα ανακοινώθηκαν 97 νέα κρούσματα στη χώρα μέσα σε 4 μέρες, εκ των οποίων τα 30 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό, ενώ τα 29 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο μαζικών ελέγχων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.
Χτες, μετά και την επαναφορά της καθημερινής ενημέρωσης από τον ΕΟΔΥ, ανακοινώθηκαν 9 επιπλέον κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στα 3.058, ενώ οι θάνατοι από τον ιό έχουν φτάσει τους 183. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 10 ασθενείς, ενώ συνολικά έχουν ελεγχθεί 231.759 κλινικά δείγματα.
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού, των Μεταφορών και άλλων σχετιζόμενων κλάδων, έχει κάνει «λάστιχο» τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι δημόσιες μονάδες Υγείας συνεχίζουν να στενάζουν από τις τεράστιες ελλείψεις, τα κυβερνητικά στελέχη ανασύρουν και πάλι τα περί «ατομικής ευθύνης»...
Κάνουν παράλληλα λόγο για «εντατικοποίηση των ελέγχων» και «λήψη πρόσθετων μέτρων σε τοπικό επίπεδο, όπου κριθεί αναγκαίο», την ίδια ώρα που από τη Δευτέρα 15/6, με το επόμενο στάδιο μαζικού ανοίγματος των πτήσεων από το εξωτερικό, οι έλεγχοι δεν θα γίνονται σε όλους τους ταξιδιώτες, αλλά θα είναι μόνο δειγματοληπτικοί, στο όνομα του «να μην μπουν εμπόδια στον Τουρισμό».
Χαρακτηριστικά είναι τα «πρόσθετα μέτρα» που διαφήμισε με διαδικτυακή ανάρτησή της η πρόεδρος του ΕΟΤ, Αντζελα Γκερέκου. Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για:
-- «8.000 δειγματοληπτικά τεστ την ημέρα στις πύλες εισόδου», δηλαδή σε ένα ελάχιστο ποσοστό των ταξιδιωτών. Ενδεικτικά, πέρυσι τον Ιούνη οι διεθνείς αφίξεις μόνο στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας ήταν 3,2 εκατομμύρια επιβάτες. Ακόμα και με μια μειωμένη προσέλευση τουριστών στο 50%, είναι κατανοητό ότι τα 8.000 δειγματοληπτικά τεστ σε αεροδρόμια, λιμάνια και σταθμούς τρένων είναι σκέτη κοροϊδία...
-- «Οι τουρίστες θα δίνουν στο αεροδρόμιο το τηλέφωνό τους και τη διεύθυνση διαμονής, θα αναχωρούν για το νησί των διακοπών τους και θα ειδοποιούνται την άλλη μέρα για το αποτέλεσμα». Ακόμα και οι ελάχιστοι ταξιδιώτες που ελέγχονται, δηλαδή, θα μπορούν στο μεταξύ, μέσα στο αεροπλάνο, στο πλοίο, στο νησί και όπου αλλού πάνε, να διασπείρουν άθελά τους τον ιό σε εργαζόμενους, ντόπιους, άλλους τουρίστες...
-- «Αν ο αριθμός των κρουσμάτων σε μια περιοχή αυξηθεί επικίνδυνα, δεν θα υπάρχει lockdown, αλλά οι αρχές θα ζητήσουν να απομονωθούν ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες». Δηλαδή, προκειμένου να μην έχουν χασούρα οι μεγαλοξενοδόχοι, οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι, θα πρέπει να κλειστούν ξανά στα σπίτια τους!
Και ενώ με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό από 1η Ιούλη το «άνοιγμα» του Τουρισμού θα αφορά όλες τις χώρες του εξωτερικού, η λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας στα νησιά και στους υπόλοιπους τουριστικούς προορισμούς παραμένει στην κόψη του ξυραφιού.
Απευθυνόμενος κυρίως σε ανησυχίες τμημάτων του τουριστικού κεφαλαίου, που ενώ θέλουν πρωτόκολλα κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες της κερδοφορίας τους αντιλαμβάνονται ταυτόχρονα και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην αγορά οι τεράστιες ελλείψεις στη δημόσια Υγεία, ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, σε χτεσινή του ομιλία στο «Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών» ανέφερε ότι αύριο θα παρουσιάσει «τη στρατηγική μας για τις αεροδιακομιδές, το testing και το υγειονομικό σύστημα στα νησιά μας. Πρόκειται για την ενίσχυση των δομών Υγείας με επιπλέον προσωπικό, με μέσα ατομικής προστασίας, με testing, με δυνατότητα αεροδιακομιδών ή πλωτών διακομιδών».
Την ίδια ώρα οι ελλείψεις προσωπικού εξακολουθούν να χτυπάνε «κόκκινο» όπως κάθε καλοκαίρι, τα κρεβάτια ΜΕΘ στα νησιά είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα, οι υγειονομικοί που παλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης στα περισσότερα νησιά ακόμα δεν έχουν λάβει την απαιτούμενη εκπαίδευση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, δεν έχουν λάβει σε επάρκεια τα απαιτούμενα μέσα ατομικής προστασίας...
Χαρακτηριστικά για το τι θα περιλαμβάνει αυτή η «στρατηγική» της κυβέρνησης είναι και τα όσα ανέφερε ο υπουργός Υγείας κατά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Λέρου και στο Κέντρο Υγείας Πάτμου. Ισχυριζόμενος ότι «θέλουμε το νησί να έχει ένα ασφαλές και καλό καλοκαίρι», ανέφερε ότι «έχουμε ήδη στείλει εδώ 22 υγειονομικούς», μόνο που... ούτε ένας από αυτούς τους εργαζόμενους δεν είναι μόνιμος και ούτε ένας δεν είναι γιατρός!
Στο νοσοκομείο υπάρχει εξοπλισμός για μοριακή διάγνωση του κορονοϊού, όμως τα αντιδραστήρια παρέχονται με το σταγονόμετρο και όπως «συμβούλεψε» ο υπουργός πρέπει «να φυλάσσονται μόνο για βαρέως πάσχοντες που χρήζουν διακομιδής»... Τα τεστ συνεχίζουν να στέλνονται για διεκπεραίωση σε νοσοκομείο των Αθηνών, οι δομές Υγείας εξακολουθούν να έχουν πάνω από 50% κενές θέσεις για 8.500 κατοίκους της Λέρου, 4.500 κατοίκους σε Πάτμο, Λειψούς, Αγαθονήσι, 2.500 πρόσφυγες του Κέντρου Υποδοχής - Ταυτοποίησης, με άθλιες συνθήκες διαβίωσης και επομένως αυξημένους κινδύνους.
«Πώς θα αντεπεξέλθουμε στον φόρτο εργασίας του καλοκαιριού, με υπερδιπλασιασμό του πληθυσμού και μάλιστα εν μέσω πανδημίας;», ρώτησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον υπουργό ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΚΘ - Νοσοκομείου - ΚΥ Λέρου - ΚΥ Πάτμου - ΠΠΙ Λειψών και Αγαθονησίου (ΕΙΘΕΛ), Γ. Τσουκαλάς, καταθέτοντας για πολλοστή φορά υπόμνημα προς τον υπουργό Υγείας στο οποίο επισημαίνεται ότι η στελέχωση των μονάδων Υγείας με το απαραίτητο αναγκαίο προσωπικό είναι «η μόνη λύση να νιώσουν ασφάλεια οι κατοικούντες στο νησί, οι επισκέπτες του καλοκαιριού και βέβαια οι εργαζόμενοι, για την ασφαλή λειτουργία των μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο νησί».
Η απάντηση του υπουργού Υγείας στους «ήρωες με τις ποδιές» ήταν να κουνήσει απειλητικά το δάχτυλο...
«Συμβουλεύουμε τον υπουργό να ασχοληθεί με την επίλυση των αναφερόμενων προβλημάτων και να πάψει να κουνά το δάχτυλο, όπως συνέβη στην επίσκεψη στο ΚΥ Πάτμου προς τον πρόεδρο της Ενωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά "εσύ μου έκανες άσχημη εντύπωση από την αρχή, γιατί μιλάς συνδικαλιστικά", ή "εμείς θα τα πούμε έξω", στην προσπάθεια του προέδρου να θέσει υπόψη του τις ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας στα νησιά μας», ήταν η απάντηση της ΕΙΘΕΛ.