Τη διαβεβαίωση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα βάλει πλάτη για να τρέξουν όλοι οι «εθνικοί» στόχοι της αστικής τάξης, με επίκεντρο σε αυτή τη φάση τις επικίνδυνες «διευθετήσεις» που επιτάσσουν τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, έστειλε ξανά ο πρόεδρός του, Αλ. Τσίπρας, με συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κυριακής.
«Σε θέματα όπου μπορεί και πρέπει να υπάρξει εθνική συνεννόηση είμαι εδώ για να τη δώσω», ξεκαθάρισε, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με αυτό ακριβώς το αντικείμενο και επαναλαμβάνοντας πως «εγώ είμαι διατεθειμένος να δώσω συναίνεση σε κρίσιμες αποφάσεις που δεν μπορεί να τις πάρει η κυβέρνηση. Και αναφέρομαι στην εθνικά επωφελή στρατηγική να κλείσουμε τη συμφωνία με την ΑΟΖ με Αίγυπτο, Ιταλία και Αλβανία».
Προσθέτει μάλιστα, «καρφώνοντας» και τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό που υλοποιεί η κυβέρνηση, ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ έχει ως ορίζοντα τη Χάγη, αφού όπως λέει «η στρατηγική μας πρέπει να είναι να κλείσουμε την ΑΟΖ με Αλβανία, Ιταλία και Αίγυπτο και αμέσως μετά να ορίσουμε και εμείς συντεταγμένες (...) με στόχο να προχωρήσουμε μέσα από διερευνητικές για την επίλυση της διαφοράς μας». Αν λοιπόν, προσθέτει, η Χάγη «εντάσσεται σε μια συνολικότερη στρατηγική όπως σας την περιέγραψα, και δεν είναι μια επιχείρηση αυτοκτονίας, αλλά ένα επεξεργασμένο σχέδιο όπου θα είναι το τέλος μιας ολόκληρης στρατηγικής, φυσικά και θα τη στηρίζαμε».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας κατηγορεί την κυβέρνηση ΝΔ ότι δεν έχει σχέδιο για να υπηρετήσει τα προτάγματα της αστικής τάξης και τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, ότι δεν προχωρά τα ΜΟΕ (που λειτουργούν στην πράξη ως πλατφόρμα για τις διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης), δεν έχει «διαύλους επικοινωνίας» με την Τουρκία («Εγώ στις πιο δύσκολες στιγμές είχα τη δυνατότητα να σηκώσω το τηλέφωνο και να επικοινωνήσω με τον Ερντογάν. Ο κ. Μητσοτάκης δεν την έχει», λέει χαρακτηριστικά), αλλά και «δεν έχει κανένα πλαίσιο θετικής ατζέντας ή διαλόγου και δεν έχει και κανένα πλαίσιο απειλής» απέναντι στην Τουρκία, κι αυτό γιατί όπως υποστηρίζει «η δεξιά πάντοτε φοβάται την ευθύνη».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει φυσικά την κυβέρνηση και για διάψευση των προσδοκιών ως προς την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, χρεώνοντας την ύφεση στην πολιτική της, επικροτεί την πρόταση της Κομισιόν για το «Ταμείο Ανάκαμψης» λέγοντας ότι «συμπεριλαμβάνει μια σειρά από διεκδικήσεις των προοδευτικών δυνάμεων και του Νότου» και ότι τώρα πρέπει «να οργανώσουμε τη διαχείριση των κονδυλίων (...) να τα αξιοποιήσουμε για να δώσουμε αναπτυξιακή δυναμική σε ανταγωνιστικούς κλάδους».
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί τη «δόξα» για τη χτεσινή συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ. Ο τομεάρχης Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε χτες ότι «αποτελεί αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη», καθώς «άλλωστε παίρνει το νήμα της διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτοντας πως χρειάζεται «συνέχιση της προσπάθειας σύναψης συμφωνίας ΑΟΖ και με την Αίγυπτο, κομβική χώρα για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων» - δηλαδή των συμφερόντων των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων. «Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα, και πρόσφατα, ο Αλέξης Τσίπρας, θα βάλει πλάτη σε αυτή την εθνική προσπάθεια», διαβεβαίωσε, βάζοντας όμως αίτημα για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, αφού κατά τον ΣΥΡΙΖΑ λείπει «μια συστηματική στρατηγική». Σύγκληση του συμβουλίου ζήτησε χτες και η Φώφη Γεννηματά, στη συνάντησή της με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Από κοντά και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτσης, που δήλωνε χτες για τη συμφωνία πως «οποιαδήποτε κίνηση συμβάλλει στην αναβάθμιση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας, σε συνέχεια και της πολύ σημαντικής δουλειάς που έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκεκριμένη υπόθεση τα προηγούμενα χρόνια, είναι σε θετική κατεύθυνση».