Τετάρτη 10 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Ανοίγει ο έβδομος κύκλος «μεταμνημονιακής» εποπτείας

Αύριο Πέμπτη συνεδριάζει το συμβούλιο Γιούρογκρουπ, με θέμα μεταξύ άλλων την 6η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναμένεται να επικυρωθεί με βάση την πρόοδο που συντελείται γύρω από τα αντιλαϊκά ορόσημα της τρέχουσας περιόδου. Σε αυτήν τη βάση, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση ποσού ύψους 748 εκατ. ευρώ, που αφορά σε κέρδη του ευρωσυστήματος από ακούρευτα κρατικά ομόλογα που επιστρέφονται στον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό ως κίνητρο για την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Παράλληλα, στην αυριανή συνεδρίαση θα συζητηθούν οι εκθέσεις μετα-προγραμματικής εποπτείας της Κομισιόν για την Κύπρο και την Ισπανία.

Οπως έγινε γνωστό χτες, ο σημερινός πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Μ. Σεντένο θα ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών σχετικά με την απόφασή του να αποχωρήσει από τη θέση του, καθώς, όπως δήλωσε, θα παραιτηθεί και από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Πορτογαλίας.

Στο επίκεντρο το «κόκκινα» δάνεια

Την ίδια ώρα, ανοίγει και επίσημα η 7η «μεταμνημονιακή» «αξιολόγηση», τα προαπαιτούμενα της οποίας ήδη προετοιμάζει η κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο, στην τελική ευθεία περνούν οι διεργασίες και τα παζάρια κυβέρνησης και ευρωπαϊκών «θεσμών» αναφορικά με την τελική διαμόρφωση του νέου πτωχευτικού κώδικα, ο οποίος μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να αποσταλεί για τυχόν παρατηρήσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοθετήματος από τη Βουλή προγραμματίζεται μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να ισχύσει από 1/1/2021.

Τα σχετικά παζάρια περιλαμβάνουν και το ζήτημα της κρατικής επιδότησης δόσεων για «κόκκινα» δάνεια, καθώς και για εξυπηρετούμενα δάνεια πρώτης κατοικίας, με στόχο να μπει ανάχωμα στη διόγκωση της μάζας με τα «κόκκινα» δάνεια, που αναμένεται την επόμενη περίοδο. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το μεταβατικό καθεστώς κρατικής επιδότησης θα συνδυάζεται με σειρά από κριτήρια και προϋποθέσεις.

Ταυτόχρονα με την εφαρμογή του πτωχευτικού κώδικα (από 1/1/2021), η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει τη σύσταση φορέα, στον οποίο ο δανειολήπτης θα μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου προκειμένου να έχει το δικαίωμα της διαμονής στην κατοικία του έναντι ενοικίου, «για μια ελάχιστη περίοδο».

«Εξοδος» στις χρηματαγορές

Σε αυτό το φόντο, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε χτες στην έκδοση νέου κρατικού δανείου 10ετούς διάρκειας (με λήξη το 2029). Οι προσφορές που υπέβαλαν οι «επενδυτές» στο πλαίσιο της δημοπρασίας έφτασαν στο αστρονομικό ύψος των περίπου 16 δισ. ευρώ, από τις οποίες έγιναν αποδεκτές 3 δισ. με μέσο επιτόκιο στο 1,57%.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για «ακόμα μία ψήφο εμπιστοσύνης από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα (...) δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών είναι ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικοί επενδυτές».

Θυμίζουμε ότι η ΕΚΤ την περασμένη βδομάδα προχώρησε σε νέα αύξηση του έκτακτου προγράμματος νομισματικής χαλάρωσης για τη στήριξη των ομίλων της Ευρωζώνης, διευκολύνοντας την έξοδο του ελληνικού κράτους για νέα δάνεια στις χρηματαγορές.

Στο συγκεκριμένο τμήμα των μέτρων νομισματικής χαλάρωσης μετέχουν και οι ελληνικές τράπεζες και μέσω αυτών οι εγχώριοι όμιλοι και ισχυρές επιχειρήσεις στις οποίες διοχετεύονται τα φτηνά κεφάλαια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ