Τετάρτη 10 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΒΥΗ
Εντείνονται οι στρατιωτικές και οι διπλωματικές κινήσεις

Σε συμφωνία με τον Τραμπ δηλώνει ότι έχει έρθει ο Ερντογάν

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΚΑΪΡΟ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Αυξάνονται οι ενδείξεις για κλιμάκωση των συγκρούσεων αλλά και των παζαριών στη Λιβύη και για το ξαναμοίρασμα του ενεργειακού της πλούτου, που όλο και περισσότερο επιβεβαιώνεται ότι σχετίζεται με την ευρύτερη «διαπραγμάτευση» των ιμπεριαλιστών που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή.

Οπως όλα δείχνουν, θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα οι επιχειρήσεις των δυνάμεων του Λίβυου δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ, με τη στήριξη του τουρκικού στρατού, προς τις ανατολικές περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, και αναφέρονται ήδη κινήσεις για την ανακατάληψη της Σύρτης (που διαθέτει σημαντικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, αποθήκες, διυλιστήρια κ.ά.).

Ο εκπρόσωπος του Σάρατζ απέρριψε τη Δευτέρα τη λεγόμενη «ειρηνευτική πρωτοβουλία» που ανακοίνωσε το Σάββατο ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι (γνωστή ως «Διακήρυξη του Καΐρου») για εκεχειρία στη Λιβύη (που θα ξεκινούσε υποτίθεται προχτές) και την έναρξη 18μηνης «μεταβατικής» περιόδου στο όνομα της «αποκατάστασης της σταθερότητας».

Τη Δευτέρα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλώντας στο τουρκικό δίκτυο ΤRT, ξεκαθάρισε πως τα στρατεύματα που είναι στο πλευρό του πρωθυπουργού Σάρατζ θα συνεχίσουν «μέχρι την απελευθέρωση της Σύρτης και της βάσης στην Τζούφνα». Πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες ήττες «τρέλαναν τον Χάφταρ» και ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ έχει έρθει «σε συμφωνία με την Τουρκία» για όσα διαδραματίζονται στη Λιβύη, χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών απορρίπτονται ως «αβάσιμες κατηγορίες» οι δηλώσεις του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, που κατήγγειλε ως αποσταθεροποιητικό τον ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη, στο πλαίσιο πρόσφατης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών του λεγόμενου «Διεθνούς Συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους».

Σε κάθε περίπτωση, η αιγυπτιακή πρωτοβουλία προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Ο Σίσι επικοινώνησε το βράδυ της Κυριακής με τους ηγέτες της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, συζητώντας τις τελευταίες εξελίξεις. Ο Πούτιν χαρακτήρισε την Αίγυπτο «χώρα - πυλώνα» για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, η δε Μέρκελ εξέφρασε ικανοποίηση για την αιγυπτιακή πρωτοβουλία, επισημαίνοντας πως στηρίζεται στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επικρότησε την πρωτοβουλία Σίσι, τονίζοντας ότι μπορεί να αποτελέσει για τη Λιβύη «το κύριο πλαίσιο για το μέλλον της χώρας». Εξέφρασε την προσδοκία ότι το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών στην Τρίπολη «θα ανταποκριθεί γρήγορα και εποικοδομητικά», επιβεβαιώνοντας τις επαφές και με τις δυνάμεις του Σάρατζ.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, που επικοινώνησε την Κυριακή με τον πρόεδρο της εκλεγμένης λιβυκής Βουλής Αγκίλα Σάλεχ, πρότεινε να ενταθούν οι προσπάθειες για εκεχειρία και χαιρέτισε τη Διακήρυξη του Καΐρου ως «συμβατή» με σχετικές διεθνείς προσπάθειες.

Τη Διακήρυξη του Καΐρου χαιρέτισε τέλος ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών για Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, Τζέιμς Κλέβερλι, τονίζοντας πως ενθαρρύνει την εκεχειρία υπό τον όρο ότι αυτή «θα έχει την υποστήριξη του ΟΗΕ».

Εκτός από την Τουρκία, την αντίθεσή του στην αιγυπτιακή πρωτοβουλία εξέφρασε το Κατάρ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφωνία εκεχειρίας(2020-08-22 00:00:00.0)
Στρατιωτικές προετοιμασίες για σύγκρουση στη Σύρτη(2020-07-18 00:00:00.0)
Πυκνώνουν τα «σύννεφα» του πολέμου(2020-07-17 00:00:00.0)
Κοντά σε στρατιωτική κλιμάκωση στη Σύρτη(2020-07-15 00:00:00.0)
Εκκλήσεις για «ενεργότερους ρόλους» ΗΠΑ - Ισραήλ(2020-06-12 00:00:00.0)
Προετοιμάζεται συνολική διευθέτηση με παρέμβαση ιμπεριαλιστικών δυνάμεων(2020-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ