Τετάρτη 4 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πλήθος εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα για τα 77χρονα της ΕΠΟΝ

Σπάνια ντοκουμέντα παρουσιάστηκαν στις εκδηλώσεις στο Αγρίνιο
Σπάνια ντοκουμέντα παρουσιάστηκαν στις εκδηλώσεις στο Αγρίνιο
Συνεχίστηκαν την περασμένη βδομάδα οι εκδηλώσεις για τα 77χρονα της ΕΠΟΝ, που διοργανώθηκαν από Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα. Στην Καβάλα η όμορφη εκδήλωση περιλάμβανε μουσικό αφιέρωμα με αντάρτικα τραγούδια, αλλά και ανάγνωση 4 μαρτυριών, οι δύο από τις οποίες αφορούσαν συνδιασκέψεις της ΕΠΟΝ στην περιοχή. Η μία στο μοναστήρι της Εικοσιφοίνισσας στο Παγγαίο που δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω επίθεσης των φασιστών Βουλγάρων, και η άλλη, η οποία πραγματοποιήθηκε, στις 12 Φλεβάρη 1945 σε κινηματοθέατρο στην Καβάλα. Στην Αμφισσα η εκδήλωση περιλάμβανε προβολή βίντεο από τις πρώτες μέρες της Απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς κατακτητές το 1944, ενώ μετά την κεντρική ομιλία ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με αντιστασιακά τραγούδια. Στον Βόλο, εκτός από την ομιλία που έκανε στέλεχος της ΚΝΕ, παρουσιάστηκαν μέσα από φωτογραφικό και ψηφιακό υλικό η πορεία ίδρυσης της ΕΠΟΝ και η σημαντική δράση της στην περιοχή, τα πρόσωπα και τα γεγονότα που σημάδεψαν τη δράση αυτή από το Φλεβάρη του 1943 και μέχρι τα πρώτα χρόνια μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα με αντάρτικα τραγούδια.

Επιτυχημένη η εκδήλωση στο Αγρίνιο

Με τη συμμετοχή νέων αλλά και μεγαλύτερων πραγματοποιήθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις για τα 77 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, που οργάνωσε το Παράρτημα Αγρινίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Από το Σάββατο 22 Φλεβάρη υπήρχε έκθεση αφιερωμένη στην ΕΠΟΝ, με έντυπα και εφημερίδες - Οργανα του ΕΑΜ Δυτικής Ελλάδας και της ΕΠΟΝ, που επιμελήθηκε το Παράρτημα, με τη συμβολή φίλων και συγγενών ΕΠΟΝιτών, στην οποία ξεναγήθηκαν μαθητές της πόλης.

Μέρος της έκθεσης ήταν αφιερωμένο στον ΕΠΟΝίτη Σωτήρη Πετρούλα - «Μπέμπη» (προσωνυμία που του είχαν δώσει η οικογένειά του και οι συναγωνιστές του), που από πολύ μικρός μπήκε στην πάλη ενάντια στους Γερμανούς ναζί και Ιταλούς φασίστες κατακτητές, πιάστηκε μετά την απελευθέρωση και εκτελέστηκε το Φλεβάρη του 1948, ήταν - δεν ήταν 18 χρόνων, με την κατηγορία ότι συμμετείχε στο ΕΑΜ, στον ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ, ότι ήταν μέλος του ΚΚΕ.

Το πρωί της Κυριακής ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Γιώργος Κατημερτζής, μαζί με αντιπροσωπεία του Παραρτήματος Αγρινίου επισκέφτηκαν τα μνημεία της Μάχης της Γουρίτσας και των 59 εκτελεσμένων αγωνιστών στα Καλύβια, όπου διαπίστωσαν την εγκατάλειψή τους από την Τοπική Διοίκηση. Ενώ πριν από την κεντρική εκδήλωση, το Παράρτημα, μαζί με τον πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και ομάδα μαθητών πραγματοποίησαν ιστορικό περίπατο στην πόλη.

Στην κεντρική εκδήλωση μίλησε ο Γ. Κατημερτζής και χαιρετισμό απηύθυνε ο 93χρονος ΕΠΟΝίτης Γιώργος Μπαρτσώκας. Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση αρχειακού υλικού και συγκεκριμένα των επιστολικών δελταρίων του λογοτέχνη Δημήτρη Φωτιάδη με τα οποία επικοινωνούσε με τη γυναίκα του Κατίνα, κατά την περίοδο της εξορίας του σε Ικαρία, Μακρόνησο και Αϊ - Στράτη. Πρόκειται για σημαντικό ιστορικό ντοκουμέντο, που παραχωρήθηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, με τη σύμφωνη γνώμη του Νικόλαου Παναγιωτίδη, συνταξιούχου ιατρού μαιευτήρα - γυναικολόγου, ο οποίος τα είχε στην κατοχή του. Τα δελτάρια διέσωσε ο ίδιος, με στόχο μέσα και από την παρουσίασή τους από το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ να γίνουν κτήμα του λαού. Σε επιστολή του, άλλωστε, που διαβάστηκε στην εκδήλωση, ευχαρίστησε για τη συνεργασία το Παράρτημα Αγρινίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αλλά και για την παρουσίασή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ