Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ «NOVARTIS»
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν στο καθεστώς ανωνυμίας των μαρτύρων

Επεσαν οι μάσκες της υποκρισίας των αστικών κομμάτων

Από παλιότερη συνεδρίαση της Προανακριτικής

Eurokinissi

Από παλιότερη συνεδρίαση της Προανακριτικής
«Οι μάσκες έπεσαν» στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά το ρόλο του πρώην υφυπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση «Novartis». Η ΝΔ, πλήρως στοιχισμένη πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τα άλλα κόμματα, απέρριψαν την ξεκάθαρη πρόταση του ΚΚΕ οι λεγόμενοι «προστατευόμενοι» μάρτυρες να καταθέσουν με τη φυσική τους παρουσία και το ονοματεπώνυμό τους στην Επιτροπή, όπως όλοι οι μάρτυρες.

Η εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει ότι όλη η «φασαρία» που έχουν σηκώσει τις τέσσερις τελευταίες μέρες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, είναι ένα «στημένο παιχνίδι» κουκουλώματος και εντυπώσεων. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ αρχικά υποτίθεται ότι ήταν «στα μαχαίρια με τον ΣΥΡΙΖΑ», με τους μεν να εμφανίζονται ότι θέλουν την άρση της προστασίας των μαρτύρων υπογράφοντας και εντάλματα για τη βίαιη προσαγωγή τους και τον δε ΣΥΡΙΖΑ - που μάλιστα είχε καταψηφίσει το νόμο για τους «προστατευόμενους μάρτυρες» - να βγαίνει στα κάγκελα κάνοντας λόγο για «πραξικόπημα» και «θεσμική εκτροπή».

Προχτές ΝΔ και ΚΙΝΑΛ πρότειναν οι «προστατευόμενοι μάρτυρες» να καταθέσουν με φυσική παρουσία, αλλά να μείνει κρυφό το ονοματεπώνυμο. Χτες πια, σε «κοινό μπλοκ», όπως όταν ψηφίζουν τα δωράκια για τους φαρμακοβιομήχανους στη Βουλή, απέρριψαν την πρόταση του ΚΚΕ. Βεβαίως, παρά τα εντάλματα για βίαιη προσαγωγή, οι προστατευόμενοι μάρτυρες παρέμεναν άφαντοι, με τον έναν από τους δύο (κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης») να στέλνει σύμφωνα με ρεπορτάζ επιστολή στον αρμόδιο αξιωματικό, δηλώνοντας ότι επιθυμεί να εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής υπό τον όρο να εξασφαλιστεί η «μυστικότητα» της κατάθεσής του.

Συνεχίζοντας το παιχνίδι των εντυπώσεων, χτες το μεσημέρι βουλευτές - μέλη της Επιτροπής από τα κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ελ. Λύση πήγαν στον Αρειο Πάγο επιδίδοντας στον αντιεισαγγελέα, Β. Πλιώτα, έγγραφο στο οποίο ζητούν ως πλειοψηφία της Επιτροπής να εξεταστούν οι δύο «προστατευόμενοι μάρτυρες», όπως ακριβώς εξετάστηκαν από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη (που κανείς δεν γνωρίζει πώς τους εξέτασε, δηλαδή με άρση ή όχι της προστασίας τους). Ακόμα κάνουν αναφορά στην εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελ. Τουλουπάκη, ότι παρά «τη ρητή επισήμανση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ζάχαρη ότι οφείλει να μας διαβιβάσει όλα τα έγγραφα της δικογραφίας (...) μέχρι σήμερα δεν το έχει πράξει».

Νίκος Καραθανασόπουλος: Επεσαν οι μάσκες των πολιτικών κομμάτων

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και μέλος της Επιτροπής δήλωσε σχετικά: «Με αίσθημα ευθύνης το ΚΚΕ συμμετείχε στις διαδικασίες της Προανακριτικής Επιτροπής, για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Ολο αυτό το διάστημα προσπαθήσαμε, χωρίς φωνές και κουρνιαχτό, να προσεγγίσουμε την ουσία της υπόθεσης. Φτάσαμε σε ένα κρίσιμο σημείο. Δηλαδή ποιο είναι αυτό; Την εξέταση ουσιωδών μαρτύρων, που είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Οι τελευταίες εξελίξεις των δύο προηγούμενων ημερών επιβεβαίωσαν αυτό που έλεγε το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή. Οτι υπό καθεστώς ανωνυμίας και προστασίας δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική, ούτε καν τυπική, από ό,τι φαίνεται εξέταση αυτών των "προστατευόμενων μαρτύρων".

Από αυτήν την άποψη, σήμερα καταθέσαμε την πρότασή μας, που είχαμε προαναγγείλει. Δηλαδή να αρθεί το καθεστώς προστασίας, έτσι ώστε η Επιτροπή να τους εξετάσει. Δυστυχώς, η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τους υπόλοιπους της Προανακριτικής Επιτροπής, επέμεναν στις θέσεις τις οποίες είχαν διατυπώσει στο παρελθόν για το πώς θα γίνει η εξέταση των μαρτύρων.

Θεωρούμε ότι, παρότι διατηρούν τις μάσκες και λόγω καρναβαλιού στους "προστατευόμενους μάρτυρες", έπεσαν οι μάσκες των πολιτικών κομμάτων. Εχουμε δηλαδή μία συμπαιγνία επί της ουσίας. Δεν θέλουν, ούτε η ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη μεριά, να εξεταστεί η υπόθεση επί της ουσίας. Θέλουν να καλλιεργούν απλά και μόνο εντυπώσεις πρόσκαιρες, ο καθένας για το δικό του συμφέρον, γιατί τους βολεύει αυτή η κατάσταση. Εμείς θα επανέλθουμε με την πρότασή μας περί άρσης του καθεστώτος προστασίας και ο καθένας να πάρει τις ευθύνες του».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα πάει το ΚΚΕ σε μία διαδικασία εξέτασης των μαρτύρων, ο Νίκος Καραθανασόπουλος απάντησε ως εξής: «Στην εξέταση των μαρτύρων υπό καθεστώς προστασίας ναι, δεν θα συμμετέχουμε. Το έχουμε δηλώσει καθαρά αυτό το πράγμα, γιατί θεωρούμε ότι είναι κοροϊδία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η εμπορευματοποίηση της Υγείας γέννησε το σκάνδαλο «Novartis»(2020-07-15 00:00:00.0)
Απαράδεκτες διαδικασίες που οδηγούν σε «κουκούλωμα»(2020-02-25 00:00:00.0)
Δεν θέλουν την ουσιαστική εξέταση των «προστατευόμενων» μαρτύρων(2020-02-22 00:00:00.0)
Εκφυλιστικές και επικίνδυνες διαδικασίες που οδηγούν σε προδιαγεγραμμένο φιάσκο(2020-02-20 00:00:00.0)
Αύριο συνεδριάζει ξανά η Προανακριτική(2019-11-06 00:00:00.0)
Συνεχίζονται η... αλληλογραφία και ο αποπροσανατολισμός(2019-11-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ