Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Η Ελλάδα «έτοιμη για μια έντιμη συνεννόηση» εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου

Από τη χτεσινή ημερίδα

INTIME NEWS

Από τη χτεσινή ημερίδα
Υπό το άγρυπνο βλέμμα του πανταχού παρόντος Αμερικανού πρέσβη, Τζ. Πάιατ, έγινε χτες στην Αθήνα άλλη μια ημερίδα, αυτήν τη φορά της ΕΣΗΕΑ, με θέμα τα Ενεργειακά, καθώς τα αστικά επιτελεία διαμορφώνουν κλίμα για «διευθετήσεις» και σχέδια συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου ώστε να τρέξουν μπίζνες του κεφαλαίου και να διατηρηθεί η ΝΑΤΟική συνοχή.

Μιλώντας εκεί ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, έδωσε για μια ακόμα φορά το «στίγμα» των επικίνδυνων διευθετήσεων που δρομολογούνται με την Τουρκία.

Αφού πρώτα καλωσόρισε «τον φίλο» του πρέσβη, χαρακτήρισε «απολύτως απαραίτητη» την «εθνική ομόνοια γύρω από τις βασικές εθνικές επιλογές», τη στοίχιση στα προτάγματα του ευρωατλαντικού άξονα.

Στηλίτευσε, ακολούθως, τη στάση της Τουρκίας, «η οποία παραβιάζει τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και αποπειράται να επεκτείνει την επιρροή της και στην Κεντρική Μεσόγειο και στη Λιβύη εις βάρος της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».

Με νωπές πάντως τις δηλώσεις Μ. Τσαβούσογλου, έσπευσε να απαντήσει λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αναφερόμενος δε σε τελευταίες δηλώσεις Τούρκων επισήμων, θα ήθελα ξεκάθαρα να πω ότι η Ελλάδα είναι διαχρονικά και πάντοτε έτοιμη για μια έντιμη συνεννόηση στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Είναι, όμως, επίσης διαχρονικά και πάντοτε ανέτοιμη για ένα ανατολίτικο παζάρι φερομένης ισχύος και έναν ανέντιμο και καταχρηστικό συμβιβασμό. Επιδιώκουμε, στην περιοχή μας, τη διαμόρφωση συνεννοήσεων, δικαίου και λογικής», βάζοντας και κάποιες γραμμές για τα συμφέροντα των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Σε άλλο σημείο των τοποθετήσεών του, είπε ότι η Ελλάδα συζητά με όλες τις όμορες χώρες τα θέματα που αφορούν την ΑΟΖ, ενώ όσον αφορά ειδικά τη Λιβύη, μετά και το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, έσπευσε να τονίσει ξανά πως η Ελλάδα θα συμμετάσχει στη νέα επιχείρηση της ΕΕ στα ανοιχτά της πολύπαθης χώρας (για επιβολή του εμπάργκο όπλων, υποτίθεται), λέγοντας μάλιστα ότι η χώρα μας υπήρξε «κύριος μοχλός για τη λήψη αυτής της απόφασης».

Σε ευρύτερο πλαίσιο περιέγραψε την πολιτική της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «επιδιώκουμε την ενδυνάμωση των σχέσεων της χώρας μας με τους παραδοσιακούς και ιστορικούς μας συμμάχους: Τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τις αραβικές χώρες, το Ισραήλ».

«Υπάρχουν πολλά παραδείγματα επιτυχιών», σε αυτήν την πορεία, είπε και παρουσίασε ως τέτοιο τη νέα Συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις βάσεις, υποστηρίζοντας - βιάζοντας την πραγματικότητα - ότι είναι «προς όφελος όχι μόνο των δύο χωρών που υπέγραψαν τη Συμφωνία, αλλά και της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή». Εξήρε, μάλιστα, το ρόλο του Πάιατ στην επίτευξη της Συμφωνίας.

«Πολυμερείς συνεργασίες» για το κεφάλαιο υπό την «υψηλή εποπτεία» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Εστιάζοντας στα Ενεργειακά, διαβεβαίωσε ότι «ο σταθερός μας στόχος είναι η Ελλάδα να αποτελέσει είσοδο και κόμβο διαμετακόμισης Ενέργειας. Είναι πρόταγμα των καιρών, από την Ανατολή προς Δύση και από Βορρά προς Νότο. Κάτι τέτοιο θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη όχι μόνο για την Ελλάδα και για την ελληνική οικονομία, αλλά για την ευρύτερη περιοχή». Αλλωστε, αυτά τα σχέδια «κουμπώνουν» πάνω στα αμερικανικά για «να σπάσει το μονοπώλιο της Ρωσίας», όπως έλεγε την Τρίτη ο Πάιατ.

Συνεχίζοντας στον ίδιο καμβά, χαρακτήρισε σημείο - κλειδί την «ενισχυμένη περιφερειακή, ενεργειακή διασυνδεσιμότητα. Προς την κατεύθυνση αυτή, κινούνται οι διεθνείς μας επαφές, τόσο σε διμερές όσο και σε τριμερές και σε πολυμερές επίπεδο. Και θέλω να εξηγήσω με τον πιο καθαρό τρόπο, όπως επανειλημμένως έχω κάνει και εγώ και οι προκάτοχοί μου, ότι αυτές οι συνεννοήσεις δεν στρέφονται εναντίον οιουδήποτε. Είναι απολύτως ανοιχτές για συμμετοχή, σε οποιονδήποτε συμμερίζεται την ανάγκη για πολυμερή συνεργασία», πρόσθεσε, στέλνοντας ξανά σήμα σε επιχειρηματικούς ομίλους άλλων κέντρων για «συνεννόηση».

Διόλου τυχαία άλλωστε έκανε ειδική αναφορά στο «East Mediterranean Gas Forum» και στην πρόσφατη μονογραφή του καταστατικού από τα επτά ιδρυτικά του μέλη, υπό την «υψηλή εποπτεία» των ΗΠΑ. Οπως, επίσης, αναφέρθηκε και στον αγωγό «East Med», ο οποίος διασυνδέει την Κύπρο, το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Ιταλία, «την οποία αναμένουμε πολύ σύντομα να υπογράψει τη σχετική συμφωνία», όπως είπε. Ολα έργα και σχέδια που «τρέχουν» με τις ευλογίες των Αμερικανών.

Αλλωστε, όπως είπε, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, η πολιτική της κυβέρνησης είναι «ευρέων οριζόντων. Κοιτάμε προς το Νότο, τη Μεσόγειο. Κοιτάμε προς το Βορρά, τα Βαλκάνια, τη γειτονιά μας, τη διεύρυνση της ΕΕ. Κοιτάμε προς τον μεγάλο, πέραν του Ατλαντικού, σύμμαχό μας, τις ΗΠΑ. Ενισχύουμε τις διμερείς σχέσεις μας με τα κράτη - μέλη της ΕΕ, πέραν των στενότατων σχέσεών μας μέσα στο ίδιο το πλαίσιο της Ενωσης», και άλλα τέτοια, καταλήγοντας ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης εξυπηρετεί την «ασφάλεια και τη σταθερότητα», όπως την εννοούν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να «τρέξουν» μπίζνες. Αλλωστε, όπως ο ίδιος είπε, «προβαίνουμε σε επενδύσεις και καλωσορίζουμε τις επενδύσεις στη χώρα μας».

Παρών στην ημερίδα ήταν και ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γ. Λακκοτρύπης, ο οποίος είπε πως «έχουμε καλέσει την Τουρκία να λύσουμε τις διαφορές μας στο Δικαστήριο της Χάγης». Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία προσπαθεί μέσω των παράνομων ενεργειών της να μας οδηγήσει σε κάποια λάθη που θα της επιτρέψουν να νομιμοποιήσει αυτές τις παρανομίες της. Πρόθεση της Τουρκίας είναι να μετατρέψει την Ανατολική Μεσόγειο σε τουρκική λίμνη».

«Προσδοκούμε με το επικείμενο ερευνητικό πρόγραμμα να έχουμε ακόμη περισσότερες ανακαλύψεις που θα μας επιτρέψουν να έχουμε πολύ μεγάλες επιλογές σε ό,τι αφορά τον τρόπο εκμετάλλευσης και τους διαδρόμους που θα επιλεγούν». «Η άλλη επιλογή θα ήταν η αδράνεια», συμπλήρωσε, κάνοντας σαφή την πρεμούρα τους να «τρέξουν» αυτά τα σχέδια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ