Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Σχέδια «μετεξέλιξης» της Εθνικής Φρουράς

Το 2020 ορίστηκε ως «έτος εξωστρέφειας», με έμφαση στα προγράμματα συνεργασίας με άλλες χώρες και τη συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ

Η έξοδος του στρατού της Κύπρου σε αποστολές στο εξωτερικό συνιστά μεγαλύτερη εμπλοκή της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Copyright 2019 The Associated

Η έξοδος του στρατού της Κύπρου σε αποστολές στο εξωτερικό συνιστά μεγαλύτερη εμπλοκή της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς
Εμφαση στη «μετεξέλιξη της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ)» της Κύπρου (των κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων δηλαδή) δίνει το σχέδιο για τη νέα χρονιά που παρουσίασαν προχτές οι διοικητές και διευθυντές διοικήσεων του ΓΕΕΦ (Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς), ανακοινώνοντας ότι το 2020 ορίστηκε ως έτος «αυτογνωσίας και εξωστρέφειας» και «καλώντας το προσωπικό να βελτιώσει το επίπεδο αυτογνωσίας» στην παραπάνω κατεύθυνση.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΓΕΕΦ, τα σχέδια για τη νέα χρονιά θα επικεντρωθούν μεταξύ άλλων «στις ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με Ενοπλες Δυνάμεις ξένων χωρών με εξαιρετικά αποτελέσματα και προβολή του υψηλού επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας των μονάδων της ΕΦ». Ακόμα, «στα εξοπλιστικά και τεχνοεφοδιαστικά προγράμματα τα οποία είναι σε συνεχή εξέλιξη με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση των Οπλικών Συστημάτων, Εξοπλισμού και Μέσων της ΕΦ», «στα προγράμματα εκπαιδεύσεων προσωπικού εντός και εκτός Κύπρου», «στη σύναψη προγραμμάτων στρατιωτικής συνεργασίας με ξένες χώρες και συμμετοχή στελεχών σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, αποτέλεσμα της εξωστρέφειας και της ενεργού συμμετοχής της ΕΦ σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις».

Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά των σχεδιασμών που επιταχύνονται για τη μεγαλύτερη εμπλοκή και της Κύπρου σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που «τρέχουν» ή προετοιμάζονται στο όνομα της «υπεράσπισης της σταθερότητας και ασφάλειας», όπως όλο και πιο συχνά διακηρύσσουν τόσο η ΕΕ (βλέπε π.χ. σχέδια αξιοποίησης της Κύπρου στο πλαίσιο της PESCO), όσο και άλλοι εταίροι της Κύπρου με πρώτες τις ΗΠΑ, που τον τελευταίο καιρό επισημαίνουν διαρκώς τη σημασία της Κύπρου ως «στρατηγικού εταίρου» στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Σημειωτέον ότι τον τελευταίο καιρό η κυπριακή κυβέρνηση ιεραρχεί και την αναβάθμιση του οπλοστασίου, όπως με την πρόσφατη αγορά γαλλικών πυραύλων «Exocet» και «Mistral». Ακόμα, η Λευκωσία διαπραγματεύεται και με τη γαλλική εταιρεία «Kership», για την αγορά δύο σκαφών ανοικτής θαλάσσης κόστους 75 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσφατα το κυπριακό Πολεμικό Ναυτικό απέκτησε και πολεμικό σκάφος που ναυπηγήθηκε στο Ισραήλ.

Η στρατιωτική αναβάθμιση της Κύπρου συνδέεται με τα σχέδια ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων που επιδιώκουν να «αναβαθμίσουν» τη δική τους πρόσβαση και θέση σε μια κρίσιμη γεωστρατηγικά χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και σχέδια για αναμόρφωση ή διαμόρφωση νέων και παλιών στρατιωτικών υποδομών (από ΗΠΑ, Γαλλία κ.τ.λ.), που συνδέονται φυσικά και με την «ασφάλεια» μιας «επανενωμένης Κύπρου».

Στο μεταξύ, ενδεικτική ήταν και η πρόσφατη επίσκεψη που έκανε στην Κύπρο (3/2) ο διοικητής των αμερικανικών Χερσαίων Δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι, που σε συνάντησή του με τον αρχηγό της ΕΦ αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη, «αντάλλαξαν απόψεις για τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» και ενημερώθηκε «για τις δυνατότητες της ΕΦ, τις διμερείς συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας της Κύπρου με άλλες χώρες και τη συμμετοχή της στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Ακόμα, συζήτησαν την «αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας». Μάλιστα, ο Καβόλι «επισκέφτηκε την αεροπορική βάση Πάφου και το ΚΕΝ Πάφου, όπου φιλοξενείται απόσπασμα των αμερικανικών δυνάμεων της Ευρώπης».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι διέψευσε προχτές ελληνοκυπριακά δημοσιεύματα, που εμφάνιζαν την Αγκυρα να παζαρεύει κατάργηση των «δικαιωμάτων» της ως «εγγυήτριας δύναμης» στην Κύπρο και σημείωσε ότι «μια δίκαιη και αποδεκτή διευθέτηση στο νησί θα είναι δυνατή μόνο με διασφάλιση της πολιτικής ισοτιμίας των Τουρκοκυπρίων και με "αντιμετώπιση" των ανησυχιών τους για την ασφάλεια».

Στο μεταξύ, τις πρόσφατες δηλώσεις Ακιντζί για τις σχέσεις Τουρκίας - ψευδοκράτους επέκρινε και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, σε «ηπιότερους» από άλλους τόνους, χαρακτηρίζοντάς τες «ατυχείς».

Τις δηλώσεις Ακιντζί δεν έχει σχολιάσει ο «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι - που θα είναι και αντίπαλος του Ακιντζί στις «προεδρικές εκλογές» του Απρίλη - που επέλεξε να επισημάνει ότι αν «εκλεγεί» ηγέτης του ψευδοκράτους θα αξιοποιήσει το «επιτυχημένο» μοντέλο που υιοθέτησε ο Ραούφ Ντενκτάς στις σχέσεις με την Τουρκία. Είπε ακόμα ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε «υγιείς σχέσεις με την Τουρκία που είναι "στρατηγικός εταίρος" των Τουρκοκυπρίων» και ότι «δεν είναι προς όφελος αυτής της χώρας μια προσέγγιση και μια γλώσσα που βλάπτει την ειρήνη ανάμεσα στις κοινότητες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ