Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για τις εξελίξεις στη λιπασματοβιομηχανία

Κεντρική εκδήλωση σήμερα στις 6.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Oscar»

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στη ΒΦΛ
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στη ΒΦΛ
«Οι εξελίξεις στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων και οι θέσεις του ΚΚΕ». Με τον τίτλο αυτό πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ. στον κινηματογράφο «Oscar», η εκδήλωση της ΚΟ Καβάλας του ΚΚΕ. Μια πρωτοβουλία για την οποία εδώ και καιρό δουλεύει η Οργάνωση, με στόχο να αποτελέσει σταθμό μπροστά στους νέους αγώνες. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ, ο οποίος θα παρουσιάσει την πρόταση του ΚΚΕ για τη λιπασματοβιομηχανία. Επίσης θα μιλήσουν ο Βασίλης Καταπόδης, Γραμματέας της ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ, για τις εξελίξεις στη ΒΦΛ και τη δράση των κομμουνιστών, και ο Νίκος Βογιατζίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΒΦΛ, για τους αγώνες των εργαζομένων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Πολύτιμη πείρα που πρέπει να αξιοποιηθεί από τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής

Η κατάσταση με τους 134 εργαζόμενους της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, που από τις αρχές του χρόνου πετάχτηκαν επί της ουσίας έξω από τη δουλειά τους, παραμένει απροσδιόριστη και αβέβαιη. Το Σωματείο τους εκφράζει την ομόφωνη απόφαση των εργαζομένων να μην υπογράψουν το νέο δανεισμό σε «νέα» παρένθετη εταιρεία, που η εργοδοσία ίδρυσε «σε μια νύχτα», γιατί σε αυτόν το δανεισμό δεν αναγνωρίζονται τα δικαιώματα που κατοχύρωσαν με τον πολύμηνο αγώνα τους και τη δικαστική τους δικαίωση.

Θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι το 2016 απολύθηκαν παράνομα και εκδικητικά επειδή δεν δέχτηκαν να ανατραπούν πλήρως τα δικαιώματά τους. Μετά από πολύμηνο αγώνα, με κινητοποιήσεις, απεργίες και διαδηλώσεις σε Καβάλα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, και μετά και τη δικαστική τους δικαίωση, υποχρέωσαν την εργοδοσία σε αναδίπλωση και υπογραφή σχετικού εξωδικαστικού συμβιβασμού. Με αυτόν ξαναγύρισαν στην εργασία τους, χωρίς να έχουν λυθεί όλα τα εργασιακά τους προβλήματα. Ομως η εργοδοσία επιχείρησε και πάλι να ξεμπερδεύει με τα δικαιώματά τους. Στο τέλος του 2019, που έληγε και η σύμβαση δανεισμού με την «παρένθετη» επιχείρηση «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης», παρουσίασε μια νέα εταιρεία με την επωνυμία «Λιπάσματα Καβάλας» και ένα νέο συμφωνητικό δανεισμού, που καταστρατηγούσε τα μέχρι τότε συμφωνηθέντα. Οι εργαζόμενοι φυσικά αντέδρασαν και απάντησαν με νέα πρόταση, που προέβλεπε την αναγνώριση των όρων του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Από τότε η εργοδοσία δεν τους επιτρέπει την είσοδο στο εργοστάσιο!

Και παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων, η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, που αρχικά εμφανίστηκαν να τηρούν στάση «Πόντιου Πιλάτου», τώρα παίρνουν ξεκάθαρη θέση υπέρ της εργοδοσίας. Στην τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 10/2, η γενική γραμματέας του υπουργείου κάλεσε τους εργαζόμενους να υπογράψουν εικονικό δανεισμό, δηλαδή να υποκύψουν στον εργοδοτικό εκβιασμό και να υπογράψουν την παραίτησή τους από κάθε εργασιακό κεκτημένο και δικαίωμα.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αλλά και συνολικά ο λαός της Καβάλας, από την ίδια τους την πείρα, έχουν σήμερα πολύ περισσότερα «εργαλεία» για να εξηγήσουν τις αιτίες της κατάστασης, να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα. Για την επίθεση της εργοδοσίας στα δικαιώματα των εργαζομένων είτε στη φάση της καπιταλιστικής κρίσης είτε σε αυτήν της ανάκαμψης. Για το ρόλο των κυβερνήσεων και των πολιτικών κομμάτων που πίνουν νερό στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας (π.χ. εργολαβικοί, που πλέον είναι η συντριπτική πλειοψηφία μέσα στο εργοστάσιο) και πώς αυτές χρησιμοποιούνται ως «δούρειος ίππος» για την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων που μέχρι σήμερα είχαν μια σχετικά καλύτερη θέση. Για την «υγιή» επιχειρηματικότητα και την ανάγκη για «εξυγίανση» μιας επιχείρησης, που θα φορτώσει πάλι τα βάρη στις πλάτες των εργατών.

Η εκδήλωση να αποτελέσει σταθμό μπροστά στους νέους αγώνες

Το ΚΚΕ αδιάλειπτα βρέθηκε μπροστά στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και σήμερα αναδεικνύει ότι η ανησυχία και ο προβληματισμός τους μπορούν και τώρα να γίνουν δύναμη αγώνα. Σταθερά αναδεικνύει ότι οι εργάτες του εργοστασίου πρέπει να ενώσουν τις φωνές τους με αυτή των συναδέλφων τους εργολαβικών, που σήμερα βιώνουν την άγρια εκμετάλλευση των μισθών πείνας, των εξαντλητικών ωραρίων, της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Ο αγώνας αυτός να συναντηθεί με την πάλη όλων των εργαζομένων της Καβάλας που έχουν αποφασίσει ή το σκέφτονται ακόμα να δώσουν μαχητική απάντηση στο νέο αντιασφαλιστικό έκτρωμα της κυβέρνησης με απεργία στις 18 Φλεβάρη.

Παράλληλα οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αυτές τις μέρες καταθέτουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στα Δημοτικά Συμβούλια ψήφισμα, ζητώντας να συζητηθεί ως πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης προκειμένου να ληφθεί απόφαση συμπαράστασης στους 134 εργαζόμενους της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, που βρίσκονται αντιμέτωποι για μια ακόμα φορά με την επίθεση της εργοδοσίας. Με το κείμενο ζητείται «άμεση αποκατάσταση των εργαζομένων» και εκφράζεται η πεποίθηση ότι το εργοστάσιο αποτελεί κρίσιμο παραγωγικό πνεύμονα για την περιοχή, τη μοναδική πλέον λιπασματοβιομηχανία που έχει η χώρα. Δηλώνεται η αντίθεση σε κάθε σκέψη για αλλαγή της παραγωγικής δραστηριότητας του εργοστασίου και απαιτείται η συνέχιση της παραγωγικής του δραστηριότητα με όλους τους εργαζόμενους, παλιούς και νέους, με ευθύνη της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, το όποιο σχέδιο εξυγίανσης βρίσκεται στο τραπέζι να μη φορτώσει τα βάρη και τις «αμαρτίες» των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας στους εργάτες της ΒΦΛ και στους φορολογούμενους πολίτες.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Βασίλης Καταπόδης, Γραμματέας της ΤΕ Καβάλας, σημείωσε ότι η σημερινή εκδήλωση «μπορεί και πρέπει να αποτελέσει βήμα για να ακουστεί η φωνή των εργαζομένων. Να ακουστεί η πρόταση του ΚΚΕ για τη λιπασματοβιομηχανία, να αναπτυχθεί παραπέρα ο προβληματισμός για το μέλλον του εργοστασίου και συνολικά του κλάδου. Επιδιώκουμε η εκδήλωση να αποτελέσει σταθμό μπροστά στους νέους αγώνες που είναι απαραίτητο να γίνουν.

Το ΚΚΕ βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων όλα αυτά τα χρόνια και το ίδιο θα συνεχίσει με κάθε τρόπο. Θέσαμε τον υπουργό προ των ευθυνών του με την Επίκαιρη Ερώτηση που καταθέσαμε και συζητήθηκε. Πιέσαμε για να αρχίσει η τριμερής συμφιλιωτική διαδικασία. Βρεθήκαμε στις πύλες του εργοστασίου για να μιλήσουμε με τους ήδη εργαζόμενους. Κάναμε προσπάθεια το θέμα να συζητηθεί στα πρωτοβάθμια σωματεία, μέσα στα σπίτια των λαϊκών οικογενειών. Θα συνεχίσουμε με κατάθεση ψηφίσματος σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια (Καβάλας, Παγγαίου και Νέστου), καθώς και στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Μα πάνω απ' όλα θα συνεχίσουμε να διαθέτουμε όλες μας τις δυνάμεις στο δρόμο του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση των εργαζομένων της ΒΦΛ. Γιατί η πραγματική δύναμη βρίσκεται στα χέρια των ίδιων των εργατών!».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ(2020-02-11 00:00:00.0)
Αντιδρούν στην πώλησή της σε ιδιώτη(2009-09-12 00:00:00.0)
Οχι στον αφανισμό της ΒΦΛ(2009-04-23 00:00:00.0)
Ανησυχία για το εργοστάσιο Λιπασμάτων(2009-02-12 00:00:00.0)
Σταθερά συνεχίζουν τον αγώνα(2006-03-22 00:00:00.0)
Να ορθώσουμε ανάχωμα στο ξεπούλημα(2005-11-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ