Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ
Οι τροπολογίες είναι «φωτιά» για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα

Ως αντιπροσωπευτικό δείγμα της βάρβαρης πολιτικής της καπιταλιστικής ανάκαμψης και κερδοφορίας εξελίχθηκε το νομοσχέδιο για την ΠΝΠ που αφορά το «κοινωνικό μέρισμα», σημείωσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, καθώς, όπως σημείωσε, οι διατάξεις του, όπως αυτές συμπληρώθηκαν με τις τροπολογίες για τη ΛΑΡΚΟ, τα λιμάνια και τα ναυπηγεία, αποτελούν «κυριολεκτικά "φωτιά" για τα εργατικά και τα λαϊκά δικαιώματα», τις λαϊκές ανάγκες.

Ανέφερε ότι «ξεχωρίζει, βέβαια, η καταστροφική τροπολογία της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ», για την οποία απαίτησε την απόσυρσή της, ενώ μετέφερε τα αιτήματα των εργαζομένων που είναι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, για άμεση χρηματοδότηση και εκσυγχρονισμό της επιχείρησης, προστασία των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ακολουθεί, σημείωσε, η τροπολογία για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, με την οποία παραδίδει για 20 χρόνια στον επίδοξο επενδυτή με δυνατότητα παράτασης την αποκλειστική χρήση ζώνης του αιγιαλού μπροστά από το ναυπηγείο, τον απαλλάσσει από πρόστιμα για αυθαίρετα κτίσματα και του παραχωρεί και 220 στρέμματα έκτασης (4η προβλήτα) που διεκδικεί για ελεύθερους χώρους ο λαός της περιοχής. Ενώ στην ίδια ρότα κινείται, σημείωσε, και η τροπολογία για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών.

Τόνισε ότι «οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης λιμανιών και ναυπηγείων δεν περιορίζονται μονάχα στην αφαίρεση σταθερών θέσεων εργασίας, δικαιωμάτων εργασιακών, ασφαλιστικών, στην επιδείνωση των συνθηκών ασφαλείας. Αφορούν και την προάσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, τον προσανατολισμό της ίδιας της εγχώριας παραγωγής», υπενθυμίζοντας το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για λιμάνια, όπως της Αλεξανδρούπολης, αλλά και ναυπηγεία, για τους επικίνδυνους σχεδιασμούς τους, έχοντας ένα το κρατούμενο το Ναυπηγείο της Σύρου, το οποίο ήδη έχει δοθεί στην αμερικανική εταιρεία ΟΝΕΧ.

«Ολα για το κεφάλαιο, λοιπόν, για τα κέρδη του, για τα σχέδιά του για τις επόμενες δεκαετίες. Αυτός ίσως θα ήταν και ο καλύτερος τίτλος που θα ταίριαζε σε αυτό το νομοσχέδιο», υπογράμμισε.

Οσον αφορά το «κοινωνικό μέρισμα» πρόσθεσε ότι «αυτή η άγρια αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική δεν θα μπορούσε παρά να έχει και το συνοδευτικό της, το περιτύλιγμά της», του οποίου την πατρότητα διεκδικούν τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, καβγαδίζοντας παράλληλα ποιος έδωσε κανένα ψίχουλο παραπάνω, ενώ την ίδια ώρα όλοι στο όνομα της εξασφάλισης της ρευστότητας που θέλει το κεφάλαιο «ξορκίζουν ακόμη και τη σκέψη για την επαναφορά των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι από τους αλλεπάλληλους αντεργατικούς - αντιλαϊκούς νόμους που ψήφισαν όλοι τους όλη την προηγούμενη περίοδο».

Σημείωσε ότι το ΚΚΕ δεν στάθηκε εμπόδιο στην απόδοση έστω και του ψίχουλου, ωστόσο επισήμανε ότι δεν πρέπει ο λαός «να πέσει στην παγίδα και να θεωρεί ότι τους έχει και υποχρέωση από πάνω επειδή επιστρέφουν μόνο στους πιο φτωχούς το ένα από τα δέκα που τους έχουν κλέψει».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ