Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συνάντηση του γενικού προξένου των ΗΠΑ με τις πρυτανικές αρχές

ΤΕ Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων του ΚΚΕ: Πρόκληση για φοιτητές και εργαζόμενους

Με τον γενικό πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Πφλέγκερ, και την σύμβουλο Μορφωτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, Σίνθια Χάρβεϊ, συναντήθηκε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Ν. Παπαϊωάννου, στην Πρυτανεία του Ιδρύματος.

Στη συνάντηση παρέστησαν, επίσης, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΑΠΘ, αν. καθηγητής Θωμάς Κωτσόπουλος, και η προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΑΠΘ, Ελένη Μπαξεβανίδου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρύτανης του ΑΠΘ τόνισε τον μεγάλο αριθμό συμφωνιών που διατηρεί το ΑΠΘ με ακαδημαϊκά ιδρύματα των ΗΠΑ και δήλωσε ότι αποτελεί στρατηγικό στόχο του ΑΠΘ η ενίσχυση αυτών των συνεργασιών και σε άλλους τομείς «που αφορούν τη σύνδεση του Πανεπιστημίου με την κοινωνία».

Επιπρόσθετα, ο πρύτανης του ΑΠΘ αναφέρθηκε στην πρόσφατη «στρατηγική συμμαχία» του ΑΠΘ με το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ (Rutgers University-New Brunswick), η οποία αφορά το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά / New Agriculture for a New Generation».

Οι αξιωματούχοι της αμερικανικής πρεσβείας εξέφρασαν τη χαρά τους για την έως τώρα συνεργασία του ΑΠΘ με αμερικανικά πανεπιστήμια όπως και την πρόθεσή τους για την ενδυνάμωση αυτών των συνεργασιών μέσω μιας «ολιστικής προσέγγισης».

Σε σχόλιό τους για τη συνάντηση, η ΤΕ Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στο ΑΠΘ τονίζουν μεταξύ άλλων: «Η συγκεκριμένη συνάντηση αποτελεί πρόκληση για τους φοιτητές, το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό του ΑΠΘ, που το προηγούμενο διάστημα, μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες, με κινητοποιήσεις κατήγγειλαν τη νέα Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ».

Και προσθέτουν: «Ολο το προηγούμενο διάστημα οι φοιτητικοί σύλλογοι εναντιώθηκαν στην πολιτική που καταδικάζει το πανεπιστήμιο σε υποχρηματοδότηση, την ίδια ώρα που δίνει τεράστια ποσά για ΝΑΤΟικές ανάγκες, την πολιτική που βάζει σε κίνδυνο τη νέα γενιά αφού μετατρέπει τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο και μαγνήτη κινδύνων και επιθέσεων».

«Ξέρουμε», σημειώνει η ανακοίνωση, «ότι οι ενέργειες αυτές ευθυγραμμίζονται με τη σημασία που έχουν τα πανεπιστήμια για τις στοχεύσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για άμβλυνση του αντιαμερικανισμού. Οι πρυτανικές αρχές ουσιαστικά "τα δίνουν όλα" για τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς εκτελεστές».

Και καλεί τους φοιτητικούς συλλόγους, όπως και τους συλλόγους διδακτικού και διοικητικού προσωπικού του ΑΠΘ, ως απάντηση να δυναμώσουν την πάλη για να «ακουστεί δυνατά παντού το "καμιά συμμετοχή" σε αποστολή εκτός συνόρων, στη μετατροπή της χώρας σε πολεμικό ορμητήριο, στη μετατροπή του Ιδρύματος σε ιδεολογικό δεκανίκι του ΝΑΤΟ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ