Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα μπέρδεψαν

«Η οικονομία δεν υπάρχει για να εξυπηρετεί τις τράπεζες. Το αντίθετο ισχύει. Οι τράπεζες υπάρχουν για να εξυπηρετούν την οικονομία. Δεν θα αφήσουμε να γονατίσει η οικονομία για να εκκαθαριστούν τα βιβλία των τραπεζών». Αυτά έλεγε τις προάλλες στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παππάς, στη συζήτηση για το σχέδιο «Ηρακλής», με το οποίο ενισχύεται το νομικό πλαίσιο για την εκκαθάριση των «κόκκινων» δανείων, σε βάρος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και της λαϊκής κατοικίας. Προφανώς ο Παππάς δεν είχε ακούσει τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Χατζηγιαννάκη, στη συζήτηση για τον «εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών», ο οποίος διευκρίνισε ότι «λέμε ναι σε ένα εκλογικευμένο θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέπει στις τράπεζες να ξεφορτωθούν μέρος των κόκκινων δανείων με βασικές προϋποθέσεις τη διαφάνεια, την αναπτυξιακή πρόνοια». Επιβεβαίωσε δηλαδή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ταλαντεύτηκε ούτε στιγμή για την «ανάγκη» απομείωσης των «κόκκινων» δανείων, ως προϋπόθεση για να μπορέσουν οι τράπεζες να στηρίξουν τα σχέδια ανάκαμψης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Η κότα ή το αυγό;

Το «σχήμα», πάντως, που περιγράφει ο Παππάς για να εκφράσει τάχα τη διαφωνία του με την πολιτική της κυβέρνησης, θυμίζει το «η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα». Γιατί όσο αλήθεια είναι ότι «οι τράπεζες υπάρχουν για να εξυπηρετούν την (καπιταλιστική) οικονομία», άλλο τόσο αλήθεια είναι ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη προϋποθέτει ισχυρό τραπεζικό σύστημα, χωρίς το οποίο είναι αδύνατον να υπάρξουν μεγάλες επενδύσεις. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις, μεταξύ αυτών και του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η σημερινή πήραν όλα τα μέτρα για την «ανάταξη» των τραπεζικών ομίλων (να μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις με διακλαδική δραστηριότητα), είτε με τα προγράμματα ανακεφαλαιοποίησης την περίοδο της κρίσης, είτε με τους νόμους για τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, που σφίγγουν κι άλλο τη θηλιά σε συνθήκες αναιμικής ανάπτυξης. Ανεξάρτητα λοιπόν με το αν «η κότα έκανε το αυγό» ή το αντίστροφο, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα είναι αυτοί που συνεχίζουν να πληρώνουν με θυσίες δίχως τέλος την ενίσχυση των τραπεζών και την καπιταλιστική ανάπτυξη, όπως πλήρωσαν την κρίση.

Τι λένε...

Μιλώντας την Πέμπτη σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο Γ. Κουμουτσάκος, αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, περιέγραψε τα επόμενα μέτρα καταστολής και διαχείρισης του εγκλωβισμού που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Στόχος της, είπε, είναι μπροστά «στους δύσκολους μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού η Ελλάδα να είναι θωρακισμένη». Στο ερώτημα ποιες απειλές επιβάλλουν τη «θωράκιση» της χώρας, την απάντηση έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε ομιλία του σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του Λιμενικού Σώματος, όπου αναφέρθηκε σε κινδύνους για την «εθνική ασφάλεια», «δείχνοντας» τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Κατά τ' άλλα, ο Γ. Κουμουτσάκος υπερασπίστηκε προκαταβολικά την αποτελεσματικότητα των μέτρων που σχεδιάζει η κυβέρνηση, κάτω από τη «μεγάλη αίρεση» όμως της εμφάνισης «μιας νέας κρίσης στην περιοχή», που μπορεί να εκτοξεύσει τις προσφυγικές ροές και να οξύνει παραπέρα το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. Τι είναι αυτό που ανησυχεί την κυβέρνηση και δεν το λέει; Τι έγιναν ξαφνικά τα μεγάλα λόγια για την Ελλάδα - «πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας» στην περιοχή, μετά την αναβάθμιση του ρόλου της στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό;

... τι κρύβουν

Αυτό που συγκαλύπτει η κυβέρνηση είναι ότι όπως και οι προηγούμενες, είναι το πρώτο «κοκόρι» στην ιμπεριαλιστική εμπλοκή σε όλα αυτά τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς που γεννούν «κρίσεις στην περιοχή». Οτι όλα αυτά εξελίσσονται στο πλαίσιο μιας μεγαλύτερης εικόνας αντιθέσεων στην οποία παίρνει μέρος, διεκδικώντας ρόλο προμαχώνα του ΝΑΤΟικού στρατοπέδου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο στέλνει πυροβολαρχία στη Σ. Αραβία, δηλώνει έτοιμη να συνδράμει «ειρηνευτικές αποστολές» στη Λιβύη, φρεγάτες της συνοδεύουν ΝΑΤΟικά αεροπλανοφόρα κ.λπ., στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτήν την εγκληματική ευθύνη πρέπει να τους καταλογίσει ο λαός και να απορρίψει κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων να παρουσιαστούν ως «αθώοι του αίματος» για τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και για την άθλια μεταχείριση που τους επιφυλάσσουν, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Τουρκίας - ΕΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ