Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Πάνω από το 25% των παιδιών ζει μέσα στη φτώχεια

Ανεργοι περιμένουν στην ουρά έξω από την Υπηρεσία Απασχόλησης
Ανεργοι περιμένουν στην ουρά έξω από την Υπηρεσία Απασχόλησης
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται εκατομμύρια λαϊκές οικογένειες και παιδιά στην Ισπανία φέρνουν στην επιφάνεια πρόσφατα στοιχεία της οργάνωσης «Save the Children», σύμφωνα με τα οποία πάνω από το 25% των οικογενειών με παιδιά (1 στις 4) ζει μέσα στη φτώχεια. Πρόκειται για πάνω από 2,1 εκατ. παιδιά, θύματα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες τους στην Ευρώπη του 21ου αιώνα.

Ενα δείγμα της μεγάλης οικονομικής δυσχέρειας είναι οι πολυμελείς οικογένειες τριών γενεών (γονείς, παιδιά, παππούδες), που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη και το 73,8% των οποίων υποφέρει από «μέτρια» έως «σοβαρή» φτώχεια. Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση είναι οι μονογονεϊκές οικογένειες - κυρίως γυναίκες που μεγαλώνουν μόνες τους παιδιά - όπου το 50% και πλέον βρίσκεται αντιμέτωπο με σοβαρή φτώχεια. 6 στις 10 γυναίκες που μεγαλώνουν μόνες τους παιδιά είναι άνεργες και το 90% λέει ότι δεν μπορεί να επιτρέψει απρογραμμάτιστες δαπάνες, όπως το να αγοράσουν γυαλιά για τα παιδιά τους.

Οι οικογένειες μεταναστών είναι επίσης εκτεθειμένες στην απειλή της φτώχειας, με το 1/3 να δηλώνει ότι δεν μπορεί να πληρώνει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ή νερού.

Κινητοποιήσεις αγροτών στην Ισπανία

Αγρότες με τρακτέρ απέκλεισαν τους δρόμους γύρω από το υπουργείο Γεωργίας στη Μαδρίτη προχτές, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους - από την περασμένη βδομάδα - ενάντια στις «τιμές ελεημοσύνης» στα προϊόντα τους και την υψηλή φορολογία.

Εδώ και μέρες αγρότες και κτηνοτρόφοι βρίσκονται στους δρόμους όλης της Ισπανίας, με συνθήματα όπως «η αγροτιά στα όρια», καταγγέλλοντας πως «δεν έχουν μέλλον» εξαιτίας της εκμετάλλευσής τους από τους μεσάζοντες και τα μεγάλα δίκτυα διανομής.

Προχτές απαίτησαν από το υπουργείο και την Περιφέρεια της Μαδρίτης να θέσουν τέλος στην εκμετάλλευση των αγροτών και κτηνοτρόφων από τις εταιρείες του τομέα και τους μεγάλους διανομείς, ενώ διατυπώνουν αιτήματα για «πιο δίκαιη» Κοινή Αγροτική Πολιτική στην Ευρώπη και μείωση στη φορολογία που βαραίνει το κόστος της παραγωγής και στα φυτοφάρμακα.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του εθνικιστικού - ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Vox», Σαντιάγο Αμπασκάλ, που επιχείρησε για πολιτική σκοπιμότητα να παραβρεθεί στην αγροτική κινητοποίηση, δέχτηκε έντονες αποδοκιμασίες και αναγκάστηκε να αποχωρήσει.

  • Χτες ο σοσιαλδημοκράτης Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, μετά από συνάντησή του με τον πρόεδρο της καταλανικής περιφερειακής κυβέρνησης, Κιμ Τόρα, ανακοίνωσε πως μέσα στον Φλεβάρη θα ξεκινήσει ο διάλογος για την «πολιτική κρίση» στην Καταλονία.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ΝΔ αγωνιά να αποδείξει ότι είναι ικανότερη διαχειρίστρια του καπιταλισμού(2017-11-22 00:00:00.0)
Συγκέντρωση αγροτών στη Νάουσα(2015-05-23 00:00:00.0)
Να μη λείψει κανείς από το συλλαλητήριο στην «Agrotica»(2014-01-28 00:00:00.0)
Κλείνει τέσσερα εργοστάσια στην Ισπανία(2014-01-24 00:00:00.0)
Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός λιτότητας(2012-12-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ