Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΡΙΖΑ
Σε πλήρη εξέλιξη οι διεργασίες

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο το επερχόμενο συνέδριό του. Πέρα από τους εσωκομματικούς «συσχετισμούς» και τα «οφίτσια», στο επίκεντρο βρίσκονται οι όροι της λεγόμενης «διεύρυνσης» και της συνεργασίας με την υπόλοιπη σοσιαλδημοκρατία και ο καταλληλότερος τρόπος για την «ανανέωση» της δυνατότητάς του για τον εγκλωβισμό λαϊκών δυνάμεων στα προτάγματα του κεφαλαίου.

Στο φόντο αυτό, με αντικείμενο τα βήματα έως το Συνέδριο χτες συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία, ενώ σήμερα τη σκυτάλη παίρνει το Πολιτικό Συμβούλιο της Προοδευτικής Συμμαχίας. Αναβάλλεται όμως η προγραμματισμένη για το Σαββατοκύριακο συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής καθώς όλα τα ζητήματα αυτήν τη στιγμή είναι ανοιχτά στο τραπέζι.

Η ΠΓ του κόμματος σε ανακοίνωσή της χτες, μετά τη συνεδρίαση όπου ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να απαίτησε να πέσουν οι τόνοι, επιβεβαίωσε «με ομοφωνία την ενότητα του κόμματος και των στελεχών της στον διακηρυγμένο στόχο της ΚΕ και του Προέδρου του κόμματος, για τη διεύρυνση και την οργανωτική του ανασυγκρότηση». «Σε ό,τι αφορά δημοσιεύματα που εμφανίζουν τον πλουραλισμό και τις διαφορετικές απόψεις ως αδυναμία ή άλλα που στρέφονται εναντίον κορυφαίων στελεχών του κόμματος, η ΠΓ θεωρεί ότι το μόνο που εξυπηρετούν είναι τους σκοπούς αντίπαλων πολιτικών κέντρων», προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα, οι προσυνεδριακές διαδικασίες, μαζί και οι εσωκομματικές διεργασίες, συνεχίζονται με ορίζοντα τον Μάη και το τακτικό συνέδριο, καθώς εκκρεμεί το εσωκομματικό δημοψήφισμα, τα θεματικά συνέδρια και το «Διεθνές Συνέδριο» αποτίμησης της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές Μάρτη, όπου, μεταξύ άλλων, σε εξέλιξη φέρεται ότι βρίσκονται και διεργασίες για την ενσωμάτωση της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ στην οργάνωση.

Ενδεικτικές την ίδια ώρα είναι και κινήσεις όπως π.χ. η επιστολή 21 βουλευτών του κόμματος (απ' την τάση των «προεδρικών», μεταξύ αυτών Σπίρτζης, Πολάκης κ.ά.) προς την οργανωτική γραμματεία του κόμματος, με την οποία αντέδρασαν σε εγκύκλιο που στάλθηκε στις οργανώσεις, καλώντας τις να συνεννοούνται με τις νομαρχιακές επιτροπές για το ποιους ομιλητές πρέπει να καλούν στις εκδηλώσεις τους, ώστε να διασφαλίζεται η ισότιμη εκπροσώπηση όλων των «τάσεων». Η απόφαση για εσωκομματικό δημοψήφισμα επίσης προκαλεί αντιδράσεις, καθώς η μία πλευρά θέλει οι γνώμες να είναι μη δεσμευτικές και η άλλη το ακριβώς αντίθετο, όπως και σε συμβολικό επίπεδο η πρόταση για μετονομασία του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα σε όλα αυτά, φουντώνει η φημολογία για παρασκηνιακές κινήσεις προσέγγισης ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, με αφορμή και τοποθετήσεις όπως π.χ. αυτή του αναπληρωτή γραμματέα επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ Δ. Οικονόμου τις προηγούμενες μέρες πως «η μία ή η άλλη κυβερνητική συνεργασία της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, όπως και κομμάτων της εγχώριας Αριστεράς με την Δεξιά (...) είναι πλέον ζήτημα ιστορικής διερεύνησης, στο επίπεδο της τρέχουσας πολιτικής είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η στρατηγική έχει φτάσει στο τέλος της. Σήμερα η αναγκαιότητα της πολιτικής μας οικογένειας είναι να ξαναβρούμε τον ριζοσπαστισμό μας και να συνδεθούμε ξανά με τη μεσαία τάξη, τη νεολαία, τους εργαζόμενους, που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ ζητάνε στελέχη, ανεβάζει στροφές η εσωκομματική αντιπαράθεση(2023-06-29 00:00:00.0)
Οργανωτικές αλλαγές ...σύμφωνες με συστάσεις!(2022-01-22 00:00:00.0)
Διαφωνίες για το συνέδριο και το μέλλον του(2019-10-31 00:00:00.0)
Νέες εκατέρωθεν βολές και αντιπαραθέσεις(2009-08-27 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία εν μέσω αψιμαχιών(1997-03-14 00:00:00.0)
Υστατες κινήσεις τακτικής(1996-11-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ