Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Επικύρωση της ΠΝΠ για το ψίχουλο του «κοινωνικού μερίσματος»

Στην Ολομέλεια της Βουλής και για την τυπική επικύρωση οδεύει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, με την οποία διανεμήθηκε το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα» τον περασμένο Δεκέμβρη και παρατάθηκε η ισχύς του «εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών» μέχρι τις 30 Απρίλη, όπως και η προθεσμία κατάργησης των υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων.

Οι διατάξεις της ΠΝΠ κατατέθηκαν με μορφή νομοσχεδίου και χτες εγκρίθηκαν από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ να επιδίδονται σε «διαγωνισμό» για το ποιος μπορεί να υλοποιήσει αποτελεσματικότερα την πολιτική πτωχοκομείου, αλλά και τον κοινό τους στόχο, οι τράπεζες να ξεφορτωθούν τα «βαρίδια» των «κόκκινων» δανείων για να τροφοδοτήσουν τον νέο γύρο καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεζυρόπουλος καυχήθηκε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «με τη συνετή της πολιτική», δηλαδή τη συνέχιση του ξεζουμίσματος του λαού, «κατάφερε να δημιουργήσει τον δημοσιονομικό χώρο» για την «ανακούφιση των ευάλωτων ομάδων», όπως βάφτισε τα ψίχουλα που παίρνει πολλαπλάσια από την άλλη τσέπη, ενώ όσον αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης, επανέλαβε τον κυβερνητικό εκβιασμό ότι είναι «η τελευταία ευκαιρία» για νοικοκυριά και μικρούς επαγγελματίες να «ρυθμίσουν τα χρέη τους» έως το τέλος του Απρίλη.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Χατζηγιαννάκης, υπερασπίστηκε το «κοινωνικό μέρισμα» που κατάφερε μετά από «3,5 χρόνια προσπαθειών» και μνημονίων να μοιράσει η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ αναφερόμενος στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, σημείωσε ότι «λέμε ναι σε ένα εκλογικευμένο θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέπει στις τράπεζες να ξεφορτωθούν μέρος των κόκκινων δανείων με βασικές προϋποθέσεις τη διαφάνεια, την αναπτυξιακή πρόνοια», στους εκβιασμούς και πλειστηριασμούς δηλαδή στα λαϊκά σπίτια για την ανάπτυξη του κεφαλαίου.

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ψήφισαν υπέρ. Η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε και το ΜέΡΑ25 δήλωσε «παρών».

Εργαλεία για την ενσωμάτωση του λαού

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής επισήμανε ότι το ΚΚΕ «δεν στάθηκε εμπόδιο στην απόδοση αυτού του εφάπαξ βοηθήματος», όμως αναδεικνύει ότι τα ψίχουλα που πετάνε στο λαό - τη μία ο ΣΥΡΙΖΑ, την άλλη η ΝΔ που «τσακώνονται για το ποιος μοιράζει τη φτώχεια καλύτερα ανάμεσα στους φτωχούς και τους εξαθλιωμένους» - χρησιμοποιούνται ως εργαλείο ενσωμάτωσης και καλλιέργειας αυταπατών για τα πιο ακραία θύματα της πολιτικής τους.

«Η πολιτική διαχείρισης της ακραίας φτώχειας είναι η άλλη όψη της ίδιας πολιτικής που στηρίζει πλουσιοπάροχα και ποικιλότροπα τους επιχειρηματικούς ομίλους», ανέφερε, για να προσθέσει πως τα «κοινωνικά μερίσματα» «είναι το περιτύλιγμα μιας βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής». Εξάλλου, όπως σημείωσε, την ίδια ώρα όλοι μαζί, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λοιποί, «ξόρκιζαν και ξορκίζουν ακόμα και τη σκέψη για την επαναφορά των απωλειών από τους αλλεπάλληλους αντεργατικούς νόμους που ψήφισαν πότε όλοι μαζί, πότε χώρια, για να μην "επιστρέψουμε στα λάθη του παρελθόντος", όπως χαρακτηρίζουν τα εργασιακά δικαιώματα».

Οσο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, ανέφερε ότι ουσιαστικά «από όλη αυτήν τη διαδικασία οι μόνοι που ευνοήθηκαν ήταν οι τράπεζες». Δήλωσε επιφύλαξη για το νομοσχέδιο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ