Τετάρτη 1 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ενταση των εκβιασμών και χιλιάδες απολύσεις για την κερδοφορία των τραπεζών

Ερώτηση στην Κομισιόν για το σχέδιο «απαλλαγής» των τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια

Τη δρομολόγηση μαζικών πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών και τις απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της, Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Το σχέδιο "Ηρακλής", που συμφώνησε με τις τράπεζες, την ΕΚΤ και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ψήφισε αυτή της ΝΔ, αποτελεί μια ακόμα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (κρατικές εγγυήσεις σε περίπτωση μη είσπραξής τους) ώστε το κέρδος τους να είναι εγγυημένο. Μάλιστα, η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε πρόσφατα τη δρομολόγηση μετά τον "Ηρακλή" ενός ακόμα "σχήματος απομείωσης κόκκινων δανείων για το 2020".

Τις αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις, τη φοροαπαλλαγή, με τον "αναβαλλόμενο" φόρο, τραπεζών, funds και εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων όπου μεταβιβάζονται καθυστερημένα και ενήμερα δάνεια δισεκατομμυρίων, συνεχίζει - μετά από 3 μνημόνια - να πληρώνει ο λαός.

Η "εξυγίανση" - απαλλαγή των τραπεζικών ισολογισμών απ' αυτά τα δάνεια απελευθερώνει χώρο για νέες χρηματοδοτήσεις μεγάλων επιχειρήσεων, με την τιτλοποίηση δανείων τροφοδοτούνται οι χρηματιστηριακές αγορές για τον ίδιο σκοπό.

Ο διακηρυγμένος στόχος έως το 2021 για 120.000 πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών εντείνει τους εκβιασμούς στις λαϊκές οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια.

Το κλείσιμο 40% - 50% των τραπεζικών καταστημάτων με νέα μείωση (κατά 25% ή 15.000) των τραπεζοϋπαλλήλων υλοποιείται απαρέγκλιτα.

Η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ προσλαμβάνει νέους, φθηνότερους εργαζόμενους, απέλυσε 24 εργαζόμενους, εν μέσω εργοδοτικών τρομοκρατικών εκβιασμών. Η ίδια και οι άλλες τράπεζες προαναγγέλλουν χιλιάδες απολύσεις το 2020. Οι προτεινόμενες εναλλακτικές απασχόλησης (σε εταιρείες διαχείρισης κ.λπ.) αφαιρώντας τραπεζοϋπαλληλική ιδιότητα και κατακτημένα δικαιώματα διευκολύνουν τις απολύσεις.

Επειδή η Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο "Ηρακλής" εκθειάζοντάς το στη 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, ερωτάται πώς τοποθετείται:

Για τους μαζικούς πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών, τη μεθόδευση χιλιάδων απολύσεων τραπεζοϋπαλλήλων για την κερδοφορία τραπεζών και κερδοσκοπικών funds;».

Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση, αίροντας και την τελευταία τυπική νομική «προστασία» που είχε απομείνει στην πρώτη κατοικία (έως τον Απρίλη, μετά από 4μηνη προσωρινή παράταση) και ενεργοποιώντας ταυτόχρονα το σχέδιο «Ηρακλής» ώστε με κρατικές εγγυήσεις (12 δισ. για αρχή) που θα πληρώσει και πάλι ο λαός, ανάβει το «πράσινο φως» στους τραπεζικούς ομίλους και τα κερδοσκοπικά funds να εντείνουν παραπέρα εκβιασμούς και πλειστηριασμούς στα λαϊκά σπίτια, για την παραπέρα μείωση των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεκάδες χιλιάδες ακίνητα επί των οποίων έχουν εγγραφεί τραπεζικές υποθήκες θα περάσουν σε funds, κάτι που ήταν και η αρχική επιδίωξη του σχετικού νομοθετικού πλαισίου από τη θεμελίωσή του ήδη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον «εμπλουτισμό» του από την κυβέρνηση της ΝΔ με τον πρόσφατο νόμο.

Παράλληλα ο σχεδιασμός αυτός σηματοδοτεί και ένταση της επίθεσης στους τραπεζοϋπαλλήλους, όπως δείχνουν οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς αλλά και ανάλογες εξελίξεις που μεθοδεύονται από τις υπόλοιπες «συστημικές» τράπεζες (Eurobank, Alpha, Εθνική).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ