Τετάρτη 25 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΤΕ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μια έκδοση - φόρος τιμής στην ηρωική Ιστορία του Κόμματος

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Ιστορικά αποτυπώματα. Η συμβολή του ΚΚΕ στο εργατικό και επαναστατικό κίνημα στη Σάμο»

«Ιστορικά αποτυπώματα. Η συμβολή του ΚΚΕ στο εργατικό και επαναστατικό κίνημα στη Σάμο». Με τον τίτλο αυτό κυκλοφόρησε από την ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ έκδοση αφιερωμένη στα 100χρονα του Κόμματος.

Μια έκδοση που όπως τονίστηκε στην εκδήλωση παρουσίασης, στις 16 Δεκέμβρη, φτιάχτηκε με οδηγό το Δοκίμιο Ιστορίας του Κόμματος και αποτελεί «ελάχιστο φόρο τιμής στους εκατοντάδες Σαμιώτες και Ικαριώτες συντρόφους και συναγωνιστές μας που έπεσαν παλεύοντας για τη νέα κοινωνία, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, και σ' αυτούς που μέχρι τα βαθιά γεράματά τους στάθηκαν σταθεροί στις αρχές και τις αξίες του ΚΚΕ, αφήνοντας αγωνιστικές παρακαταθήκες για τις επόμενες γενιές».

Στην εκδήλωση, την έκδοση παρουσίασε ο Κώστας Τζίχας, μέλος της ΤΕ Σάμου, που η συμβολή του ήταν πολύτιμη για την πολύχρονη προσπάθεια να συγκεντρωθούν τα στοιχεία που τη συνθέτουν. Στην έκδοση αναδεικνύονται ιστορικά γεγονότα με φωτογραφικά και άλλα ντοκουμέντα, που μπορούν να λειτουργήσουν ως πηγή δύναμης, ως απάντηση στα κηρύγματα υποταγής από την αστική τάξη. «Οι φτωχοί αγρότες τα έβαλαν με τους ανελέητους κρασέμπορους και για εκείνη την εποχή κατάφεραν να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής τους, οι βυρσοδεψεργάτες στο Καρλόβασι έκαναν πολυήμερες απεργίες ενάντια στους άγριους βιομήχανους, ο λαός του νησιού μας πήρε δυο φορές τα όπλα, τη μια για να απελευθερώσει το νησί από τους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές, την άλλη για να συνεχίσει τον δίκαιο και ηρωικό αγώνα για να μπορεί η ζωή του να είναι στα δικά του χέρια», ανέφερε η Δήμητρα Παντάπαση, Γραμματέας της ΤΕ Σάμου.

Στην εκδήλωση τονίστηκε ότι η έκδοση δεν αποτελεί μια ολοκληρωμένη και με επιστημονική πληρότητα Ιστορία του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος στη Σάμο. Οπως είπε ο Κ. Τζίχας, «ας θεωρηθεί ότι πρόκειται για στοιχεία αυτής της ιστορίας, για αναφορά σε βασικούς σταθμούς της δράσης του Κόμματός μας, για ένα βοήθημα - οδηγό για οποιονδήποτε απλό άνθρωπο ή μελλοντικό ερευνητή προκειμένου να έχει στα χέρια του τα χνάρια αυτής της ιστορίας...».

Εργατικές συγκεντρώσεις και σελίδες του «Ριζοσπάστη»
Εργατικές συγκεντρώσεις και σελίδες του «Ριζοσπάστη»
Το βιβλίο αποτελείται από 14 κεφάλαια, τα οποία ξεκινούν από την ανάπτυξη των πρώτων εργατικών οργανώσεων στο νησί, τη συγκρότηση, την ανάπτυξη και τη δράση των ΚΟ του ΚΚΕ, την προετοιμασία του λαού για τον πόλεμο κατά τη δεκαετία του 1930. Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στην περίοδο της Κατοχής και της Αντίστασης, με τη συγκρότηση του ΕΑΜ στο νησί και τις μάχες που δόθηκαν, όπως το κρύψιμο της σοδειάς. Επίσης η ένοπλη δράση, οι επαφές με τους αντιφασίστες φαντάρους και αξιωματικούς των στρατευμάτων κατοχής. Σημαντική στιγμή η παράδοση του ιταλικού στρατού - με την ανακωχή του Μπαντόλιο - στον ΕΛΑΣ, όπως και η απομόνωση των 1.000 μελανοχιτώνων φασιστών, που εξακολουθούσαν μετά τη σφαγή της Καστανιάς να αποτελούν απειλή για το λαό. Ακολουθούν η εκκένωση της Σάμου, η εξορία του ΕΛΑΣ, η γερμανική κατοχή και η ηρωική δράση του μικρού αντάρτικου σώματος του ΕΛΑΣ που έμεινε στο νησί, μέχρι την απελευθέρωση.

Στη συνέχεια η δράση που αναπτύχθηκε από το αντιφασιστικό κίνημα μέσα στις ένοπλες δυνάμεις της Μ. Ανατολής, η δράση των νέων της Σάμου τόσο στα πεδία του Ελ Αλαμέιν όσο και απέναντι στην κυβέρνηση του Καΐρου και τους Αγγλους επικυρίαρχους. Αλλωστε από αυτή τη νεολαία αναδείχθηκαν οι μαχητές του ΔΣΕ στη Σάμο.

Στην έκδοση περιλαμβάνονται στοιχεία από την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα του νησιού την περίοδο του εμφυλίου, αλλά και οι κατοπινοί αγώνες, στα μετεμφυλιακά χρόνια και κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Αναφορά γίνεται στη νομιμοποίηση του Κόμματος και στην ανάπτυξη της πάλης την περίοδο 1974 - 1990. Ενα ιδιαίτερο κεφάλαιο ασχολείται με τη δεκαετία 1990 - 2000, επιχειρώντας να αποτυπώσει την αποφασιστικότητα με την οποία υπερασπίστηκε η πλειοψηφία των μελών και φίλων του Κόμματος την ανάγκη ύπαρξης του ΚΚΕ με την ιδεολογία και τα σύμβολά του, στα δύσκολα χρόνια της αντεπανάστασης.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org