Τρίτη 13 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πλήθος εκδηλώσεων προς τιμήν του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ

Στα Σουδενά
Στα Σουδενά
Τους μαχητές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας τίμησαν με την εκδήλωση που οργάνωσαν το Σάββατο στα Σουδενά (Ανω Λουσούς) Καλαβρύτων Αχαΐας η ΚΟΒ Καλαβρύτων, από κοινού με τις Οργανώσεις Αχαΐας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε πλήθος κόσμου και φορέων, ανάμεσά τους αντιπροσωπείες του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και της ΠΕΑΦΕ, του Συλλόγου Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων 1967 - 1974 (ΣΦΕΑ) και του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Παναγιώτης Ρεκούτης, Γραμματέας της ΚΟΒ Καλαβρύτων, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ. Η εκδήλωση έκλεισε με τις καταθέσεις στεφάνων από το ΚΚΕ, την ΚΝΕ, τα Παραρτήματα Καλαβρύτων - Σουδενών και Πάτρας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανω Λουσών «Τα Σουδενά».

Οι συμμετέχοντες περιηγήθηκαν στα ταμπλό που στήθηκαν στο χώρο, με υλικό που αποτύπωνε τη δράση του ΔΣΕ στην περιοχή, λεπτομέρειες και στιγμιότυπα από τη ζωή και τη δράση αγωνιστών από τα Σουδενά και τα γύρω χωριά.

Στο Κατσωματάδο Κισσάμου

Εκδήλωση έγινε και στο Κατσωματάδο Κισσάμου, την Κυριακή, από το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με αφορμή την επέτειο της νικηφόρας μάχης που έδωσε ο ΕΛΑΣ στη Σήραγγα Τοπολίων το 1944 ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές. Η φετινή εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον καπετάνιο του ΕΛΑΣ παπά Σπύρο Κουντουράκη (Κουντουρόπαπα), η δισέγγονη του οποίου, Κατερίνα Καστρινάκη - Βασιλείου, απηύθυνε χαιρετισμό ενώ η κόρη του παρέλαβε τιμητικό έπαινο.

Στη Σάμο
Στη Σάμο
Σύντομο χαιρετισμό έκανε ο αντιπρόεδρος του Παραρτήματος, Στέφανος Μυλωνάκης, το ιστορικό της μάχης παρουσίασε ο πρώην δήμαρχος Μηθύμνης, Σπύρος Δαράκης, και ακολούθησε ομιλία από τον πρόεδρο του Παραρτήματος, Μπάμπη Πετράκη. Στεφάνια κατέθεσαν το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ, το Δίκτυο Μαρτυρικών Τόπων και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων του δήμου Κισσάμου, Τοπολίων, Καλουδιανών, Χεραιθιανών καθώς και εκπρόσωπος της Ενωσης Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισσάμου (ΕΠοΦΕΚ).

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Γραμματέας της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης, Αλέκος Μαρινάκης. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η παρουσία του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Θεόδωρου Τζανουδάκη, από το Κατσωματάδο, με το αναπηρικό του καρότσι, ο οποίος είχε βιώσει τα γεγονότα της εποχής.

Στη Σάμο

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, αφιερωμένη στον στρατιωτικό αρχηγό του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου, συνταγματάρχη Γιάννη Μαλαγάρη. Η εκδήλωση έγινε την Κυριακή, στην πλατεία του χωριού που γεννήθηκε, στους Πάνω Αρβανίτες, σημερινή Πάνδροσο. Στο πρόσωπο του Γιάννη Μαλαγάρη τιμήθηκαν συνολικά οι πάνω από 200 νεκροί του ΔΣ Σάμου και όλοι οι μαχητές του.

Την εκδήλωση άνοιξε ο ανιψιός του Γιάννης Μαλαγάρης, αναφερόμενος στους 18 μαχητές από το χωριό, που έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά και το δίκιο του λαού, τονίζοντας ότι ο αγώνας και η θυσία τους εμπνέουν και καθοδηγούν τους σύγχρονους αγώνες στο πλευρό του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Κείμενα του ίδιου του συνταγματάρχη Μαλαγάρη διάβασαν η Μαργαρίτα Καρβούνη και ο Μάριος Βαλωμένος. Ακολούθησε ομιλία από τον Κώστα Τζίχα, μέλος της ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ.

Ξεχωριστές στιγμές της εκδήλωσης ήταν η απαγγελία ποιήματος από την λογοτέχνιδα Ελσα Χίου, γραμμένο από την ίδια για τον Γ. Μαλαγάρη, το τραγούδι των μαχητών του ΔΣΣ για τον Μαλαγάρη τραγουδισμένο από την Κική Κονταξή, όπως το διέσωσε η μνήμη της μητέρας της, και ο σύντομος χαιρετισμός της Κούλας Καραμηνά - Πόθου, προέδρου του Παραρτήματος Σάμου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, η οποία κατέθεσε και στεφάνι στη στήλη με τα ονόματα των νεκρών μαχητών του ΔΣΣ.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τραγούδια της ΕΑΜικής Αντίστασης και των λαϊκών αγώνων και λαϊκό γλέντι που στήθηκε με τη συνεισφορά πολλών κατοίκων του χωριού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλες εκδηλώσεις(10/8/2019)
Εκδηλώσεις αντιστασιακών(10/8/2007)
Εκδηλώσεις αντιστασιακών(7/8/2007)
Εκδηλώσεις αντιστασιακών(11/8/2006)
Εκδηλώσεις Αντιστασιακών(2/8/2006)
Εκδηλώσεις αντιστασιακών(2/8/2005)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org