Τρίτη 13 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ
Νέα εμπόδια στην απεργία και ένταση των μηχανισμών χειραγώγησης των συνδικάτων

Οι αλλαγές που σχεδιάζει η ΝΔ συμπληρώνουν τις αντιαπεργιακές διατάξεις που νομοθέτησε το 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Να επεκτείνει την αντεργατική - αντιαπεργιακή νομοθεσία, με νέες αντιδραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, σχεδιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, για να επιβάλει «σιγή νεκροταφείου» στα συνδικάτα, στο όνομα της διευκόλυνσης των επενδύσεων και της ανάπτυξης για το κεφάλαιο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει άμεσα στη Βουλή ρυθμίσεις για τη δημιουργία «ηλεκτρονικού μητρώου» στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και ταυτόχρονα να επιβάλει την ηλεκτρονική ψηφοφορία για την κήρυξη απεργίας και για τις αρχαιρεσίες στα συνδικάτα!

Για να δικαιολογήσει μάλιστα τέτοιες αντιδραστικές αλλαγές, που βάζουν νέα εμπόδια στο απεργιακό δικαίωμα και προωθούν το φακέλωμα των εργαζομένων, άρα και τη μεγαλύτερη χειραγώγηση των συνδικάτων από το κράτος και την εργοδοσία, η κυβέρνηση ισχυρίζεται προκλητικά ότι στόχος της είναι να εξασφαλίσει «την ανεμπόδιστη, καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στις αρχαιρεσίες και την άσκηση του σχετικού δικαιώματός τους».

Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές έρχονται ως συνέχεια της αντιδραστικής διάταξης που ψήφισε το 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας υποχρεωτική για την κήρυξη απεργίας από Γενική Συνέλευση τη συμμετοχή του «50%+1» των οικονομικά τακτοποιημένων μελών για να υπάρχει απαρτία.

Το πρόσχημα που χρησιμοποίησε τότε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ίδιο με αυτό που χρησιμοποιεί σήμερα η κυβέρνηση ΝΔ, ότι ενισχύεται τάχα η δημοκρατία στα συνδικάτα και η ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων!

Το ψέμα τους βγάζει μάτι! Μιλάνε για «προστασία» των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων αυτοί που διώκουν συνδικαλιστές και εργαζόμενους κάθε φορά που αποφασίζεται μια κινητοποίηση, την ίδια ώρα μάλιστα που τα δικαστήρια βγάζουν παράνομες και καταχρηστικές 9 στις 10 απεργίες, ανεξάρτητα από το πόσοι και πώς την έχουν αποφασίσει.

Εμφανίζονται ως θεματοφύλακες της «δημοκρατίας» στα συνδικάτα τα κόμματα που με τις δυνάμεις τους στο συνδικαλιστικό κίνημα ευθύνονται για τη νοθεία και τον εκφυλισμό, που έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, προκαλώντας αποστροφή και αηδία στους εργαζόμενους.

Αυτοί που σε συνεργασία με την εργοδοσία εκβιάζουν ανοιχτά εργαζόμενους να ψηφίσουν στις αρχαιρεσίες τους εκλεκτούς της, να μείνουν μακριά από τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ, να μη στηρίξουν απεργιακές κινητοποιήσεις ακόμα κι όταν απειλούνται ζωτικά τους δικαιώματα και συμφέροντα.

Ταυτόχρονα με όλα τα παραπάνω, το «ηλεκτρονικό μητρώο» έχει προφανή στόχο το φακέλωμα των συνδικαλιστών και των εργαζομένων - μελών του σωματείου, εντείνοντας την κρατική - εργοδοτική τρομοκρατία και τον αυταρχισμό.

Οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες θα ενισχύουν την αποξένωση των εργαζομένων από τα συνδικάτα. Γι' αυτό προωθούν αυτά τα μέτρα, επειδή δεν θέλουν συνδικάτα - ζωντανές εστίες οργάνωσης αγώνων, όπου οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν ενεργά με τη φυσική παρουσία τους, τη ζωντανή συζήτηση και αντιπαράθεση, την καθημερινή δράση.

Για κερασάκι στην τούρτα και απογειώνοντας την πρόκληση, η κυβέρνηση σχεδιάζει - σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα - τη δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας με ευθύνη της εργοδοσίας, στην οποία θα μπορούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να δημοσιοποιούν τις ανακοινώσεις τους ηλεκτρονικά!

Τέτοιες μεθοδεύσεις, όμως, πραγματικό στόχο έχουν να περιορίσουν τη φυσική παρουσία των συνδικαλιστών στο χώρο δουλειάς για ενημέρωση και συζήτηση με τους εργαζόμενους, με το πρόσχημα ότι η εργοδοσία εξασφαλίζει τάχα με άλλους τρόπους αυτήν την επικοινωνία, καλλιεργώντας ταυτόχρονα τη λογική της ταξικής συνεργασίας, αφού η εργοδοσία εμφανίζεται να διευκολύνει δήθεν τη συνδικαλιστική δράση, ενώ στην πραγματικότητα την περιορίζει και την καθιστά «ακίνδυνη» για τα συμφέροντά της.

Ο κρατικός έλεγχος και το φακέλωμα στα συνδικάτα, σε συνδυασμό με την εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, στόχο έχουν να βάλουν επιπλέον εμπόδια στη οργάνωση αγώνων μπροστά στον νέο γύρο της αντεργατικής επίθεσης. Γι' αυτό πρέπει να πάρουν μαχητική απάντηση από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οργανωμένη απάντηση σε απολύσεις(10/9/2019)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις και οι πρωτοβουλίες ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας(6/9/2019)
Λυμένα τα χέρια των εργοδοτών να απολύουν με ή χωρίς «βάσιμο λόγο»(20/8/2019)
Συμπληρώνει το αντεργατικό οπλοστάσιο για πλήρη κατάργηση της αποζημίωσης(20/8/2019)
Να πάρει αποφασιστική απάντηση η νέα επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα(13/8/2019)
Κίνδυνος για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα(3/1/1997)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org