Τρίτη 13 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Φοροελαφρύνσεις για το κεφάλαιο στον επόμενο γύρο «μεταρρυθμίσεων»

Και νέα προνόμια για τους επιχειρηματικούς ομίλους αφορούν τα παζάρια για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, με στόχο να αυξηθεί ο λεγόμενος «δημοσιονομικός χώρος»

Eurokinissi

Αρχές του Σεπτέμβρη ξεκινούν «στα γεμάτα» τα παζάρια της κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς», γύρω από τον 4ο κύκλο «μεταμνηνονιακής αξιολόγησης», όπου μεταξύ άλλων κυριαρχεί το ζήτημα της διαμόρφωσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, προσχέδιο του οποίου κατατίθεται στη Βουλή στις αρχές του Οκτώβρη.

Με βάση το υπάρχον χρονοδιάγραμμα:

  • Στις 4 Σεπτέμβρη, η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει τα στοιχεία αναφορικά με την εξέλιξη του ΑΕΠ στο β' τρίμηνο του 2019, που με τη σειρά τους θα έρθουν να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στα αντιλαϊκά παζάρια ενόψει της κοπτοραπτικής στα μεγέθη του νέου κρατικού προϋπολογισμού.
  • Στις 5 Σεπτέμβρη συνεδριάζει η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ, στο πλαίσιο των προετοιμασιών του συμβουλίου Γιούρογκρουπ (13 Σεπτέμβρη), όπου αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις και τα δεδομένα που καταγράφονται στην ελληνική οικονομία.
  • Στις 16 Σεπτέμβρη «πιάνουν δουλειά» στην Αθήνα τα «τεχνικά» κλιμάκια των ευρωπαϊκών «θεσμών» ως προπομπός της αποστολής των υψηλόβαθμων κλιμακίων, που προγραμματίζεται για τις 23 Σεπτέμβρη.
Νέα μέτρα για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από την όποια εξέλιξη του ΑΕΠ, του φετινού κρατικού προϋπολογισμού και των «πρωτογενών πλεονασμάτων», η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια των αντίστοιχων παρεμβάσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση νέων νομοθετικών ρυθμίσεων αναφορικά με την εκχώρηση παραπέρα φοροελαφρύνσεων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις ισχυρές επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό:

  • Η κυβέρνηση ΝΔ προωθεί την περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 28% σε 20% σε δύο χρόνια, κάτι που σε ένα τμήμα του ήδη έχει προνομοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ως πρώτη δόση (από το 2020) προωθείται η μείωση του συντελεστή επί των επιχειρηματικών κερδών στο 24%. Παράλληλα, προωθείται η μείωση του φόρου επί των μερισμάτων (από 10% σε 5%), σε συνέχεια και εδώ της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σχεδιάζονται και ειδικά κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων με διπλασιασμό του χρόνου για συμψηφισμό ζημιών και δυνατότητα υπεραποσβέσεων στο 200%.
  • Στο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται ακόμα να ενσωματωθούν τα φορολογικά επενδυτικά κίνητρα που υπάρχουν διάσπαρτα στη νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένων των κινήτρων για την αγορά ακινήτων και την αναθέρμανση των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη. Μάλιστα, οι φοροελαφρύνσεις προς τις ισχυρές επιχειρήσεις θεωρούνται «κλειδωμένες» και έτοιμες για ενσωμάτωση στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 και αυτό παρά το γεγονός ότι ανοιχτό παραμένει το ζήτημα για τον εντοπισμό του λεγόμενου «δημοσιονομικού κενού» για την επόμενη χρονιά, όπως αυτό εμφανίζεται στη βάση της αντιλαϊκής στοχοθεσίας για τα «πρωτογενή πλεονάσματα».

Αντίστροφα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αναβολή της όποιας μείωσης στους φορολογικούς συντελεστές είχε υποσχεθεί για τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων. Σ' αυτό το φόντο, το ύψος της φοροληστείας ουσιαστικά παραμένει αμετάβλητο ακόμα και σε σχέση με τα επίπεδα του 2015, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην κατακρεούργηση του αφορολόγητου ορίου, σε συνέχεια βέβαια αντίστοιχων παρεμβάσεων των προκατόχων της.

Αντιλαϊκά παζάρια για τα «πλεονάσματα»

Την ίδια ώρα, σε πρόωρη φάση βρίσκονται οι αντιλαϊκές διεργασίες και τα παζάρια αναφορικά με τη μείωση του στόχου (3,5% του ΑΕΠ) που προβλέπει η αντιλαϊκή συμφωνία για την περίοδο μέχρι και το 2022. Βέβαια, ο περιορισμός της στοχοθεσίας γύρω από τη μάζα των πλεονασμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς της επόμενης περιόδου έρχεται να δώσει το σινιάλο για την απελευθέρωση πρόσθετου «δημοσιονομικού χώρου», που με τη σειρά του μεταφράζεται και σε νέες παρεμβάσεις με κατεύθυνση την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

Το ζήτημα αυτό αναμένεται να συζητηθεί μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ σε κάθε περίπτωση τυχόν μείωση θα συνδυαστεί με νέες αντιλαϊκές ρήτρες γύρω από την κλιμάκωση των αναδιαρθρώσεων στον άξονα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Για την ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο βάζει στο τραπέζι πρόταση για αναβολή της κατάθεσης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2020 - 2023, που «κανονικά» θα είχε κατατεθεί από το Μάη, από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σενάριο που εξετάζεται προβλέπει αναβολή και κατάθεση του νέου Προγράμματος το Μάη του 2020 (για την περίοδο μέχρι το 2024) προκειμένου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να υπάρχουν επαρκέστερα και ακριβέστερα στοιχεία για την πορεία βασικών μεγεθών, όπως η ανάκαμψη, η μάζα των φορολογικών εσόδων, η εισπρακτική απόδοση της ρύθμισης των 120 δόσεων κ.ά.

Φοροκυνηγητό στους μικρούς επαγγελματίες

Την ίδια ώρα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχωρά σε μαζικούς «διασταυρωτικούς ελέγχους» κυρίως σε μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Οπως χαρακτηριστικά προβλέπεται στη σχετική εγκύκλιο, «διενεργείται για πρώτη φορά συνδυαστική διασταύρωση δεδομένων των καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, προμηθευτών και πελατών, με αντίστοιχα δεδομένα υποβληθεισών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τα φορολογικά έτη 2014 και εφεξής».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ