Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Στον πάτο της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκονται οι δημόσιες δαπάνες υγείας στη χώρα μας διαψεύδοντας τις βαρύγδουπες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης περί προτεραιοτήτων στον ευαίσθητο αυτό τομέα.

Σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες στην Ελλάδα οι δαπάνες του δημόσιου τομέα για την υγεία είναι οι χαμηλότερες στην ΕΕ με 56,3% των συνολικών δαπανών για την υγεία, ενώ αυτές του ιδιωτικού τομέα είναι οι υψηλότερες με 43,7%.

Την πρώτη θέση σε δαπάνες του δημόσιου τομέα για την υγεία καταλαμβάνει το Λουξεμβούργο με 92,9% και ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία με 83,3%, ενώ σε ιδιωτικές δαπάνες την Ελλάδα ακολουθούν η Πορτογαλία με 33,1% και η Ολλανδία με 31,5%. Στους «15» τις χαμηλότερες δαπάνες του ιδιωτικού τομέα εμφανίζουν το Λουξεμβούργο με 7,1% και η Μεγάλη Βρετανία με 11,8%.

Βέβαια στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προτάσσεται το στοιχείο ότι στην Ελλάδα οι συνολικές δαπάνες υγείας αποτελούν στο 8,4% του ΑΕΠ -από τις υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τις υψηλότερες δαπάνες για την υγεία εμφανίζουν η Γερμανία με 10,3% του ΑΕΠ και ακολουθεί η Γαλλία με 9,3% και τις χαμηλότερες το Λουξεμβούργο με 6,1% και η Μεγάλη Βρετανία με 6,9%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ