Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ρύθμιση χρεών σε βάρος του ΙΚΑ

Τροπολογία της κυβέρνησης στο νομοσχέδιο για τον «εκσυγχρονισμό» του ιδρύματος

Τη μηχανοργάνωση των υπηρεσιών του ΙΚΑ προβλέπει νομοσχέδιο που συζητείται από χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ενώ περιέχει και πλήθος άλλων διατάξεων άσχετων με το κυρίως θέμα.

Η μηχανοργάνωση του ΙΚΑ, τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης, έρχεται αρκετά καθυστερημένα, αφού οι φορείς του ιδρύματος τη διεκδικούν εδώ και 15 χρόνια. Πρόσθεσε δε ότι η καθιέρωσή της θα διευκολύνει το μηχανισμό του ΙΚΑ. Ομως, είπε, τα περισσότερα προβλήματα του ιδρύματος δεν οφείλονται στους μηχανισμούς του αλλά στην ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική. Αυτή φταίει για το ότι ένας στους τέσσερις εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος, για το ότι το Δημόσιο οφείλει 1,2 τρισ. στο ΙΚΑ, για την κατάντια στην περίθαλψη και τις πενιχρές συντάξεις, για τα χρέη των εργοδοτών ύψους 600 δισ.

Ο Π. Κοσιώνης επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί στη συζήτηση στην ολομέλεια για την τελική ψήφο στο νομοσχέδιο, αφού σε αυτό περιέχονται πλήθος άσχετες διατάξεις που πιθανόν να είναι πονηρές ή να αποτελούν «αγκάθια» σε διάφορα θέματα.

Με τροπολογία της κυβέρνησης στο νομοσχέδιο ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την τακτοποίηση αμοιβαίων υποχρεώσεων μεταξύ του ΙΚΑ και του Ελληνικού Δημοσίου. Συγκεκριμένα, παρέχεται στο υπουργείο Οικονομικών η δυνατότητα να διαγράψει τις οφειλές του ΙΚΑ προς το Δημόσιο από καταπτώσεις εγγυήσεων περιλαμβανομένων και των τυχόν τόκων και προσαυξήσεων. Οι οφειλές αυτές ανέρχονται στο ποσό των 1.596 δισ. δρχ.

Ταυτόχρονα, προβλέπεται η κατάρτιση σύμβασης μεταξύ του δημοσίου και του ΙΚΑ, στην οποία θα καθορίζονται οι όροι και οι τρόποι εξόφλησης της οφειλής του Δημοσίου προς το ΙΚΑ ύψους 1.300 δισ. δρχ. Το ποσό αυτό αποτελεί το υπόλοιπο της οφειλής του Δημοσίου προς το ΙΚΑ από την εφαρμογή συγκεκριμένων νομοθετικών ρυθμίσεων που έχουν θεσπιστεί μέχρι 31.12.2000 μετά την αφαίρεση των παραπάνω διαγραφόμενων οφειλών του ΙΚΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ