Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2020
«Δημοσιονομικός χώρος» στο κεφάλαιο με «ισοδύναμα» αντιλαϊκά μέτρα

Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, με την ολόπλευρη ενσωμάτωση των νέων φορομποναμάδων προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, αποτελεί τον κεντρικό άξονα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020. Την ίδια ώρα, και και ενώ ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάκαμψης εκτιμάται στο 2,8%, το συνολικό πακέτο των φοροελαφρύνσεων και ψίχουλων σε τμήματα του λαϊκού πληθυσμού, μαζί με τις κάθε είδους παρεμβάσεις για το κεφάλαιο, αντισταθμίζεται πλήρως με την επιστράτευση «ισοδύναμων» μέτρων, προκειμένου βέβαια να «κλειδώσουν» οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, που φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες, τόσο από τη φοροληστεία όσο και από την πλευρά των περικοπών σε κονδύλια ακόμα και για στοιχειώδεις κοινωνικές ανάγκες.

Φορομποναμάδες στους επιχειρηματικούς ομίλους

Οι «απώλειες φορολογικών εσόδων» από τις νέες φοροαπαλλαγές, που θα έρθουν να «αυγατίσουν» τα επιχειρηματικά κέρδη, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό διαμορφώνονται ως εξής:

-- Στα 541 εκατ. ευρώ από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 24% από 28%.

-- Στα 75 εκατ. ευρώ από τη μείωση της φορολογίας στα διανεμόμενα μερίσματα στο 5% από 10%.

Ετσι, από αυτές τις δύο κατηγορίες οι πρόσθετες φοροελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις φτάνουν τα 616 εκατ.

Θυμίζουμε ότι ο νέος φορολογικός νόμος που συνοδεύει τον κρατικό προϋπολογισμό προβλέπει μπαράζ φοροελαφρύνσεων για τμήματα του κεφαλαίου, σε συνέχεια των παραπάνω «οριζόντιων» διατάξεων.

Ενας ακόμη πυλώνας για την ανάκαμψη των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από το οποίο προβλέπονται επιδοτήσεις συνολικού ύψους 6,75 δισ. ευρώ. Από αυτά, 6 δισ. προκύπτουν με συγχρηματοδότηση από τα ταμεία της ΕΕ και τα 750 εκατ. θα προέλθουν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μπαράζ από αντιλαϊκά «ισοδύναμα»

Εχοντας «τσουβαλιάσει» τα ποσά των ελαφρύνσεων στις μεγάλες επιχειρήσεις μαζί αυτά για τα εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά (συνολικά 1,181 δισ.), η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει «ισοδύναμα» μέτρα ύψους 1,189 δισ. ευρώ.

Μεταξύ αυτών:

-- Επέκταση της «αξιολόγησης» των δαπανών σε όλα τα υπουργεία και στους κρατικούς φορείς, ενώ καρατομούνται και οι «οροφές δαπανών» που έχουν υποβάλει τα υπουργεία. Σχεδιάζεται επίσης η κατάρτιση ειδικών δεικτών για την παρακολούθηση της «αποδοτικότητας των δαπανών». Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «η διαδικασία αυτή εξετάζει τόσο το σκέλος των δαπανών όσο και τις δυνατότητες των φορέων για περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και αύξηση των εσόδων τους».

-- «Διεύρυνση της φορολογικής βάσης» μέσω του νέου συστήματος αύξησης των πληρωμών με πλαστικό χρήμα, που αναμένεται να αποφέρει πρόσθετα έσοδα ύψους 557 εκατ. ευρώ.

-- «Εξορθολογισμός του συστήματος προσδιορισμού αντικειμενικών τιμών», που αποτελούν τη βάση υπολογισμού για τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, καθώς και μια σειρά από ανατιμήσεις σε άλλα χαράτσια που συνδέονται με αυτές, με διόγκωση εσόδων ύψους 142 εκατ. ευρώ.

Φοροληστεία στο λαό

Η αύξηση της μάζας των φορολογικών εσόδων από μισθούς, συντάξεις και άλλα λαϊκά εισοδήματα, καθώς και από τους έμμεσους φόρους και τα άλλα χαράτσια, που φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση, συνθέτει το ενισχυμένο πλέγμα της φοροληστείας και για την επόμενη χρονιά. Συγκεκριμένα:

-- Τα ποσά φόρων θα απογειωθούν κατά περίπου 760 εκατ., από 51,4 δισ. φέτος στα 52,16 δισ. το 2020.

-- Μεταξύ άλλων, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα φτάσει στα 11,415 δισ., από 11,09 δισ. φέτος, αύξηση 325 εκατ. ευρώ.

-- Ο ΦΠΑ που φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση θα φτάσει στα 18,27 δισ., από 17,8 δισ., αύξηση κατά 470 εκατ., και οι «ειδικοί φόροι κατανάλωσης» στα 7,2 δισ., αύξηση 88 εκατ.

Στην άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος, ο φόρος εισοδήματος σε νομικά πρόσωπα (κάθε είδους εταιρείες) υποχωρεί σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το 2019. Συγκεκριμένα, θα διαμορφωθεί στα 4 δισ., από 4,46 δισ. φέτος, μείωση 460 εκατ. (11,7%), και αυτό παρά την ανάκαμψη και την αναμενόμενη διόγκωση των επιχειρηματικών κερδών την επόμενη χρονιά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο φόρος εισοδήματος που αναλογεί στις κάθε είδους εταιρείες αποτελεί μόλις το 7,6% της συνολικής μάζας των φόρων.

Ενδεικτικά εξάλλου είναι και τα μεγέθη του φετινού κρατικού προϋπολογισμού (2019), μεταξύ των οποίων σε ένα σύνολο φόρων (άμεση και έμμεση φορολογία) ύψους 51,1 δισ. ευρώ, μόλις 4,42 δισ. εμφανίζονται στον «φόρο εισοδήματος από νομικά πρόσωπα», δηλαδή από κάθε είδους εταιρείες.

Ματωμένα πλεονάσματα στο διηνεκές

Στη φετινή χρόνια το «πλεόνασμα» φτάνει στα 7 δισ., ξεπερνώντας το στόχο κατά 436 εκατ., στη βάση του οποίου η κυβέρνηση ΝΔ - όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ - «διαφημίζει» το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα». Σύμφωνα με πληροφορίες, τμήμα του «υπερπλεονάσματος» (436 εκατ.) θα κρατηθεί ως «απόθεμα», ενώ οι όποιες αποφάσεις αναμένονται στη συνέχεια, αφού προηγουμένως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επεξεργαστεί τα αναλυτικά στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα.

Για το 2020 το «πρωτογενές πλεόνασμα», σε όρους «ενισχυμένης εποπτείας», προβλέπεται στα 7 δισ. ή στο 3,58% του ΑΕΠ (197,3 δισ.), καθ' υπέρβαση του αντιλαϊκού στόχου ύψους 164 εκατ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ