Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε με fast track διαδικασίες ένα ακόμα πολυνομοσχέδιο - «σκούπα»

Με άκρως συνοπτικές διαδικασίες, χειρότερες ακόμα και από αυτές του κατεπείγοντος, ψηφίστηκε χτες το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής, το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ με τίτλο «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και άλλες διατάξεις».

Περιέχει δεκάδες ρυθμίσεις διαφορετικών υπουργείων, που όσο και αν η κυβέρνηση της ΝΔ προσπάθησε να τις εμφανίσει ως «διευθετήσεις σειράς ζητημάτων κατεπείγοντος χαρακτήρα, με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο», στην πραγματικότητα αυτό που προσπάθησε να κρύψει με τα προπαγανδιστικά της παιχνίδια και τις fast track διαδικασίες είναι ότι πρόκειται για ρυθμίσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του κεφαλαίου, που θέλει τη συνεχή θυσία των εργατικών δικαιωμάτων και λαϊκών αναγκών, για την ενίσχυση της κερδοφορίας του, αλλά και μερικά έξτρα δωράκια σε κάθε νομοθέτημα ως πριμ.

Πέραν όλων αυτών, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει για όλα τα υπουργεία που το συνυπογράφουν είτε ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου είτε προσλήψεις νέων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου. Το ΚΚΕ, έστω και γι' αυτά τα άρθρα που αφορούν τους συμβασιούχους εργαζόμενους, ψήφισε «παρών» επί της αρχής στο νομοσχέδιο, ενώ καταψήφισε όλα τα αντιλαϊκά άρθρα του. Από τα άλλα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών» επί της αρχής, και «κατά» το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, η Ελληνική Λύση, το ΜέΡΑ25, με την κριτική τους να εστιάζεται αποκλειστικά στον «κακό τρόπο νομοθέτησης».

Επέκταση της εμπορευματοποίησης της Υγείας και χτύπημα στα λαϊκά δικαιώματα

Η κυβέρνηση λανσάρει ως «φιλολαϊκές», όπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, μιλώντας στην Ολομέλεια, τις ρυθμίσεις που προβλέπουν απλώς την παράταση ορισμένων συμβάσεων, σε κρίσιμους τομείς όπως η Υγεία, όπου η συνεχής μείωση της χρηματοδότησης, οι ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και τεχνολογικό εξοπλισμό έχουν «φτάσει στο απροχώρητο». Ενώ την ίδια στιγμή, επισήμανε, υπάρχουν διατάξεις στο νομοσχέδιο που ανοίγουν το δρόμο στη σύνδεση των αποδοχών των εργαζομένων συνολικά στη δημόσια Υγεία με την παραγωγικότητα, αρχίζοντας από τους γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που προαναγγέλλουν την ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας.


Αλλωστε, όπως κατήγγειλε ο Γ. Λαμπρούλης, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ήδη ως «λαγός» άρχισε να διαφημίζει τις Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην Υγεία διοργανώνοντας μάλιστα και σχετική φιέστα σήμερα στο Ζάππειο. Κάλεσε τους εργαζόμενους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους νοσοκομειακούς γιατρούς που αντιδρούν σε αυτούς τους σχεδιασμούς.

Ο Γ. Λαμπρούλης ανέφερε ότι στο ίδιο νομοσχέδιο υπάρχουν διατάξεις που συνιστούν νέα πλήγματα σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, όπως, για παράδειγμα, αυτές που προβλέπουν την έκδοση νέων δελτίων αστυνομικών ταυτοτήτων στη βάση της νομοθεσίας της ΕΕ, με τα γνωστά τσιπάκια που θα περιέχουν βιομετρικά στοιχεία, γενικεύοντας το φακέλωμα σε βάρος των πολιτών.

Η κυβέρνηση έχει προσθέσει ακόμα διατάξεις που δείχνουν τα όσα προετοιμάζει σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, όπως είναι η πρόσληψη 800 συνοριοφυλάκων, τους οποίους ο Γ. Λαμπρούλης χαρακτήρισε ανθρωποφύλακες των κέντρων κλειστού τύπου, των φυλακών δηλαδή, που δεν έχουν καμία σχέση με το μηχανισμό και τις δομές που απαιτούνται για να παρέχεται η δυνατότητα ταυτοποίησης και επιτάχυνσης όλων των διαδικασιών υπέρ των προσφύγων. Με αφορμή τις ρυθμίσεις αυτές ο Γ. Λαμπρούλης προειδοποίησε την κυβέρνηση να μη σκεφτεί να φέρει ρύθμιση για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

Ατέλειωτα τα προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους

Ο Γ. Λαμπρούλης παρουσίασε και διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, οι οποίες εξασφαλίζουν και άλλα προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους καθώς τους παρέχει νέες διευκολύνσεις για να επενδύσουν σε αιγιαλούς, παραλίες, ποτάμια, ακόμα και βραχονησίδες. Εξίσου χαρακτηριστική είναι και η διάταξη που προβλέπει τον αποχαρακτηρισμό του οικοπέδου της πρώην κρατικής φαρμακοβιομηχανίας «ΧΡΩΠΕΙ» προκειμένου να παραχωρηθεί σε επιχειρηματικούς ομίλους για τη δημιουργία πάρκου καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, αντί να προσφερθεί ως ελεύθερος χώρος πολιτισμού και αναψυχής που διεκδικεί ο λαός του Πειραιά.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης παίρνοντας το λόγο αναφέρθηκε στη διάταξη η οποία κάνει ακόμα πιο ληστρική τη σύμβαση που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και υπερψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κ.λπ. (πλην ΚΚΕ) με την κοινοπραξία των επιχειρηματικών ομίλων TERNA - «GMR Airport Limited», για την κατασκευή του νέου διεθνούς αερολιμένα στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης.

Οπως ανέφερε, δεν φτάνει που το Δημόσιο παραχωρεί σε αυτούς τους ομίλους το αποκλειστικό δικαίωμα μελέτης, κατασκευής, χρηματοδότησης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του νέου αεροδρομίου, αλλάζοντας ταυτόχρονα τις χρήσεις γης και εκτοπίζοντας βίαια τους αγροτοκτηνοτρόφους, τώρα με τη διάταξη αυτή τους προσφέρει από πάνω και δώρο το τέλος που πληρώνουν «οι αναχωρούντες επιβάτες» από το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης». Ποσό που ανέρχεται περίπου σε 180 εκατ. ευρώ το χρόνο! «Πρόκειται», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «για ένα οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο πρώτου μεγέθους» που προσφέρει «πακτωλό χρημάτων» στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος σε αυτό το νομοσχέδιο, αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις που αφορούν την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, όπου προβλέπεται η ανάθεση των συμβάσεων προμήθειας και συντήρησης του τροχαίου υλικού των αεροδρομίων σε επιχειρηματικούς ομίλους και είναι σε μια κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης και των υπόλοιπων αεροδρομίων της χώρας. Αναφέρθηκε ακόμα στο άρθρο που αφορά τους εφοπλιστές, με το οποίο, όπως σημείωσε, «καταργείτε το όριο ηλικίας των 30 ετών που προβλεπόταν για τα πλοία που μεταφέρουν πετρελαιοειδή και είχε τεθεί μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου "ΑΓ. ΖΩΝΗ", που είχε ρυπάνει τον Σαρωνικό με μαζούτ».

Στη στρατηγική της καπιταλιστικής ανάπτυξης

Συνολικά, επισήμανε ο Χρ. Κατσώτης, οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου «εντάσσονται στη στρατηγική της καπιταλιστικής ανάπτυξης, στη διαχείριση των άμεσων αναγκών λειτουργίας του αστικού κράτους», ενώ οι ρυθμίσεις που αφορούν την Υγεία, προωθούν ουσιαστικά την εμπορευματοποίηση και τις ΣΔΙΤ.

Επανέλαβε ότι το ΚΚΕ ψηφίζει «παρών» επί της αρχής μόνο επειδή σε διάφορα άρθρα προβλέπεται για όλα τα υπουργεία ή ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή προσλήψεις νέων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου. Κατά τ' άλλα, σημείωσε, η κυβέρνηση διατείνεται ότι «προσπαθούμε να φέρουμε πίσω τους επιστήμονες», όταν το μόνο που τους εξασφαλίζει είναι «ελαστικές» μορφές απασχόλησης, η κατάργηση των ΣΣΕ, χώρια το «νέο Ασφαλιστικό» που έρχεται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περαιτέρω επιδείνωση για ασθενείς και ξεζούμισμα των υγειονομικών(2023-10-05 00:00:00.0)
ΣΔΙΤ θα καθορίζουν και τον προσανατολισμό της Ψυχικής Υγείας(2023-01-26 00:00:00.0)
«Αντιμετώπιση της πανδημίας» με λιβάνισμα στους επιχειρηματίες(2021-06-30 00:00:00.0)
«Ευεργεσίες» και μπαλώματα σε βάρος της υγείας του λαού(2021-06-24 00:00:00.0)
Mε fast track διαδικασίες ψηφίζονται σήμερα στα μουλωχτά αντιλαϊκές ρυθμίσεις(2019-12-10 00:00:00.0)
Προνόμια και χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους, «επιβαρύνοντας» την Υγεία του λαού(2019-10-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ