Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΣΥ
Μέτωπο ενάντια στο ξεκλήρισμα

Μια οφειλόμενη απάντηση στον Φ. Φίσλερ

Σχετικά με την πρόσφατη συνέντευξη του Επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ Φρ. Φίσλερ, σε φιλοκυβερνητική Αθηναϊκή εφημερίδα, η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), τονίζει τα εξής:

«Η πρόσφατη συνέντευξη του Επιτρόπου Γεωργίας κ. Φίσλερ, ήταν ωμή και αποκαλυπτική για τους στόχους της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, αλλά και για τις μεθοδεύσεις που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, για να συγκαλύψει τις ευθύνες της, να εξαπατήσει τους αγρότες και να εκτονώσει τις αγωνιστικές τους διαθέσεις.

Σαν βασικό στόχο της κοινοτικής γεωργίας ο κ. Φίσλερ και η ΕΕ θεωρούν τη στροφή από την ποσότητα στην ποιότητα που τις περισσότερες φορές είναι άμεσα συνδεδεμένες. Με τη στροφή αυτή δικαιολογούν τις ποσοστώσεις, τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας και τις δραστικές μειώσεις των επιδοτήσεων.

Δεν εξήγησε όμως ο κ. Φίσλερ, γιατί πρέπει να συρρικνωθεί η κοινοτική και η ελληνική παραγωγή σε μια περίοδο που η ΕΕ είναι ελλειμματική σε αγροτικά προϊόντα κατά 4 δισ. δολάρια, η Ελλάδα κατά 1 δισ. δολάρια και 1 δισ. άνθρωποι στον κόσμο λιμοκτονούν ή υποσιτίζονται.

Δεν εξήγησε, επίσης, ο κ. Φίσλερ πώς εννοεί την ποιότητα και αυτό γιατί πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ψήφισε οδηγία, που νομιμοποιεί και προωθεί τη χρησιμοποίηση μεταλλαγμένων καλλιεργειών και ζώων στη γεωργία και κτηνοτροφία με ανεπανόρθωτες καταστροφές στο περιβάλλον και στη δημόσια Υγεία.

Η παράλειψη του κ. Φίσλερ να δώσει τις οφειλόμενες εξηγήσεις έγινε συνειδητά, για να συγκαλύψει τους πραγματικούς στόχους της «Ατζέντας 2000», που είναι: Η συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, για να προσαρμοστεί στη λεγόμενη παγκοσμιοποιημένη αγορά. Η μείωση των γεωργικών κοινοτικών κονδυλίων, για να διατεθούν στη δημιουργία του Ευρωστρατού και της Ευρωαστυνομίας και η μείωση των τιμών των αγροτικών προϊόντων για να αυξηθούν τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων.

Ενα από τα βασικότερα προβλήματα της Ελληνικής Γεωργίας, ο κ. Φίσλερ θεωρεί τη χαμηλή παραγωγικότητα που οφείλεται στις μικρές αγροτικές μονάδες, γι' αυτό προτείνει το μεγάλωμά τους.

Δηλαδή, με εύσχημο τρόπο ο κ. Φίσλερ προτείνει το μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, για να συγκεντρωθεί η γη και η αγροτική παραγωγή σε λίγους μεγαλοαγρότες. Ξέχασε, όμως, να πει ο κ. Φίσλερ με τι θα ασχοληθούν και πώς θα ζήσουν οι χιλιάδες ξεκληρισμένοι μικρομεσαίοι αγρότες, όταν η επίσημη ανεργία στη χώρα μας ξεπερνάει το 10,5%.

Θεωρεί παράλογο ο κ. Φίσλερ τη διαπίστωση ότι το 20% των μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων της ΕΕ απορροφά το 70% των κοινοτικών επιδοτήσεων, την ίδια ακριβώς διαπίστωση που είχε κάνει και ο προκάτοχός του κ. Μάκσαρν, πριν 15 χρόνια, γι' αυτό προτείνει να καταργηθούν οι επιδοτήσεις στα καπνά και να περιοριστούν σημαντικά στο βαμβάκι, στο λάδι και στα άλλα μεσογειακά προϊόντα. Ισως για τον κ. Φίσλερ οι καπνοπαραγωγοί με μέσο κλήρο 10 στρέμματα και οι βαμβακοπαραγωγοί με μέσο κλήρο 45 στρέμματα να είναι οι μεγαλοπαραγωγοί της ΕΕ. Εκτός αν ο κ. Φίσλερ θεωρεί παραλογισμό να δίνονται επιδοτήσεις σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις που η ΕΕ δεν τις θεωρεί βιώσιμες και έχει προγράψει το μέλλον τους.

Θεωρεί υπερβολικό το κοινοτικό κονδύλι για το βαμβάκι ο κ. Φίσλερ. Δε λέει όμως ότι το κονδύλι αυτό θα ήταν πολύ μικρότερο αν η διεθνής εμπορική τιμή του βαμβακιού καθοριζόταν, με βάση το κόστος παραγωγής και όχι στο χρηματιστήριο του Λίβερπουλ με βάση τις κερδοσκοπικές ανάγκες των θεσμικών επενδυτών. Δεν κάνει τον κόπο να εξηγήσει ο κ. Φίσλερ, γιατί η διεθνής εμπορική τιμή του βαμβακιού μέσα σε ένα τρίμηνο μειώθηκε κατά 50%. Μήπως, μειώθηκε αντίστοιχα το κόστος παραγωγής ή μήπως η μείωση αυτή εξυπηρετεί τα κερδοσκοπικά παιχνίδια του χρηματιστηριακού κεφαλαίου;

Οσον αφορά στη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων στα καπνά ο κ. Φίσλερ δήλωσε ότι: «Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Γκέτεμποργκ η πρόταση αυτή θέτει το πλαίσιο για τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων για τα καπνά, ενώ ταυτόχρονα προωθεί μέτρα για την ανάπτυξη των εναλλακτικών τρόπων διασφάλισης του εισοδήματος και της οικονομικής δραστηριότητας των καπνοπαραγωγών και καπνεργατών.

Δηλαδή, κ. Φίσλερ, αποκάλυψε ότι και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συμφώνησε να καταργηθούν σταδιακά οι επιδοτήσεις στα καπνά. Αυτό το ήξεραν οι εγκάθετες ηγεσίες της ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και ΠΑΣΕΓΕΣ που οργάνωσαν συλλαλητήρια καπνοπαραγωγών για να συμπαρασταθούν «αγωνιστικά» στις μάχες που τάχα έδωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στην ΕΕ, γι' αυτό δε ζήτησαν την οριστική και αμετάκλητη απόσυρση αυτών των προτάσεων, αλλά την αναβολή τους για μια τριετία. Αυτό το γνωρίζει και η ηγεσία της ΝΔ που συνειδητά αποπροσανατολίζει τους καπνοπαραγωγούς, για να συγκαλύψει τις ευθύνες της ΕΕ και επιμένει να εξαντλεί την κριτική της ότι με το θέμα πρέπει να ασχοληθεί ο πρωθυπουργός.

Και από τη συνέντευξη του πιο υπεύθυνου προσώπου για την αγροτική πολιτική της ΕΕ διαπιστώνουμε ότι ΕΕ, κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση, πολιτικές δυνάμεις που θεωρούν μονόδρομο την «Ατζέντα 2000» και οι συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες της ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ - ΠΑΣΕΓΕΣ είναι συντονισμένοι σε δύο βασικούς στόχους.

Να ξεκληρίσουν τους μικρομεσαίους αγρότες, για να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή σε λίγους μεγαλοαγρότες και αυτό το κάνουν με τις χαμηλές ποσοστώσεις, τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, τις εξευτελιστικές τιμές και την κατάργηση των επιδοτήσεων.

Να διασπάσουν την ενότητα των μικρομεσαίων αγροτών και να εκτονώσουν τις αγωνιστικές τους διαθέσεις, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα και τους μηχανισμούς από τη συκοφαντία και την ψευδολογία, μέχρι και την απειλή χρησιμοποίησης των κατασταλτικών μηχανισμών.

Στο αντιδραστικό αυτό μέτωπο, πρέπει να απαντήσουμε με το δικό μας αγωνιστικό μέτωπο. Στον αγώνα μας αυτό έχουμε ένα ακαταμάχητο όπλο. Εχουμε την αλήθεια και το δίκιο, ενώ αυτοί έχουν το ψέμα και το άδικο. Διεκδικούμε απλά πράγματα. Να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στα χωριά μας, δουλεύοντας στα χωράφια μας και αυτό το αίτημά μας δεν μπορεί να μας το στερήσει καμιά κυβέρνηση, καμιά ΕΕ. Θα το επιβάλλουμε με τους αγώνες μας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ