Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
Εχουν δίκιο οι βαμβακοπαραγωγοί

Αποκαλυπτικές δηλώσεις χτες, από μέλη της διοίκησης του υπό διάλυση Οργανισμού Βάμβακος

Την αναθεώρηση του νέου κανονισμού για το βαμβάκι σε όφελος των βαμβακοπαραγωγών και της εθνικής μας οικονομίας, ζητούν και οι εργαζόμενοι στον υπό διάλυση Οργανισμό Βάμβακος. Χτες μέλη της διοίκησης των εργαζομένων, ανέφεραν ότι τα νούμερα που ανακοινώνει το υπουργείο Γεωργίας, για ύψος παραγωγής και τιμής, καθώς και αριθμό καλλιεργηθέντων στρεμμάτων είναι εξωπραγματικά. Δήλωσαν ακόμα πως συμπαρίστανται αμέριστα στον αγώνα και στα αιτήματα των βαμβακοπαραγωγών και πως θα αναλάβουν εκστρατεία ενημέρωσής τους στους δρόμους του αγώνα.

Η διοίκηση του σωματείου υπαλλήλων στον Οργανισμό Βάμβακος συναντήθηκε χτες το μεσημέρι με τον υφυπουργό Γεωργίας Βαγ. Αργύρη, στον οποίο έθεσε τα προβλήματα που δημιουργούνται από τον νέο κοινοτικό κανονισμό στο βαμβάκι, από τη διάλυση του Οργανισμού Βάμβακος και από τις μετατάξεις και αποσπάσεις των εργαζομένων. Οσον αφορά το τελευταίο, ο υφυπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι οι μετατάξεις θα γίνουν με βάση τις υποβληθείσες αιτήσεις και πως θα γίνουν κάποιες εθελοντικές αποσπάσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις στον τομέα του ελέγχου αγοραπωλησιών καπνού... Εδώ να σημειωθεί περεμπιπτόντως, ότι λόγω της διάλυσης του Οργανισμού Καπνού, έχει περάσει σχεδόν ενάμισης μήνας από την έναρξη της εμπορικής περιόδου στα καπνά και ακόμα δεν έχει πουληθεί ούτε κιλό.

Οσον αφορά το βαμβάκι, τα μέλη της διοίκησης των εργαζομένων στον υπό διάλυση Οργανισμό Βάμβακος είπαν χτες πολλές αλήθειες που εκθέτουν την κυβέρνηση. Ανέφεραν πως ο νέος κανονισμός για το βαμβάκι πλήττει και θα πλήττει το εισόδημα των Ελλήνων βαμβακοπαραγωγών και πως το πρόβλημα δεν είναι «λογιστικό» όπως θέλει να εμφανίσει η κυβέρνηση. Πρόσθεσαν, πως η μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση θα έχει επιπτώσεις και στο εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο και θα συμβάλλει στην περαιτέρω διόγκωση του ελλείμματος.

Τόνισαν ακόμα πως με βάση τα στοιχεία της τελευταίας πενταετίας, η φετινή παραγωγή βαμβακιού δεν είναι 1.146.787 τόνοι που εκτιμά η κυβέρνηση, αλλά πολύ παραπάνω. Δεν απέκλεισαν η φετινή παραγωγή να φτάσει και ξεπεράσει τα 1.300.000 τόνους. Οσον αφορά τα καλλιεργηθέντα στρέμματα, εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για το αν έχουν καλλιεργηθεί τελικά 3.805.000 που δηλώνει η κυβέρνηση, λέγοντας πως οι δικές τους εκτιμήσεις λένε ότι έχουν σπαρθεί με βαμβάκι γύρω στα 4.100.000 στρέμματα. Σημείωσαν ακόμα πως με βάση την πραγματικότητα και τα λεγόμενα του Βαγ. Αργύρη, είναι βέβαιο πως μεγάλες ποσότητες βαμβακιού θα βγούνε μη επιλέξιμες.

Επιπρόσθετα κατήγγειλαν έλλειψη ουσιαστικών ελέγχων φέτος στα εκκοκκιστήρια, φέρνοντας για παράδειγμα πως στη Θεσσαλία το μόνιμο προσωπικό του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι μόλις τέσσερα άτομα και πως τα όποια κενά καλύφτηκαν σε ένα βαθμό από εποχικούς υπαλλήλους, χωρίς την απαραίτητη πείρα και σθένος που απαιτούν οι έλεγχοι. Σχετικά με το θέμα αυτό πρόσθεσαν, πως παρά το γεγονός ότι φέτος η ποιότητα βαμβακιού είναι εξαιρετικότατη, οι βαμβακοπαραγωγοί, λόγω έλλειψης ελέγχων, δεν πληρώθηκαν από τους εκκοκκιστές με τιμές ισάξιες των ποιοτικών χαρακτηριστικών.

Σημείωσαν ακόμα πως η ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι εξασφαλίστηκαν επιπρόσθετοι πόροι από τον κοινοτικό κανονισμό για τη χρηματοδότηση στο βαμβάκι (από 681 εκατ. ευρώ σε 933 εκατ. ευρώ) είναι απατηλή. Εδώ, τόνισαν, πως δε θα υπάρξει κανένα επιπλέον όφελος για τους βαμβακοπαραγωγούς και πως οι μόνοι που εξυπηρετούνται είναι οι εκκοκκιστές και τα χρηματιστηριακά τους παιχνίδια. Ανέφεραν μάλιστα πως φέτος επετράπη στους εκκοκκιστές να κάνουν προκαθορισμό και έτσι εκμεταλλευόμενοι την πτώση της διεθνούς τιμής με βάση τις «ελλειμματικές πληρωμές», θα εισπράξουν πολύ μεγαλύτερη επιδότηση από αυτή που θα αποδώσουν στους παραγωγούς. Επ' αυτού πρόσθεσαν ακόμα πως οι εκκοκκιστές ανεβάζουν τις τελευταίες μέρες κάπως τις τιμές στο βαμβάκι όχι επειδή συμπονούν τους βαμβακοπαραγωγούς, αλλά για να καλύψουν τις ποσότητες βαμβακιού που δήλωσαν στους προκαθορισμούς που έκαναν.

Εκτός αυτών αναρωτήθηκαν τι θα γίνει μετά τη διάλυση του Οργανισμού Βάμβακος με ζητήματα όπως η επιστημονική στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας, η ταξινόμηση στο βαμβάκι και η ποιοτική εκκόκκιση. Αναφέρθηκαν μάλιστα στο θέμα της σποροπαραγωγής και των ελέγχων στους σπόρους, λέγοντας πως στο Ινστιτούτο Βάμβακος της Σίνδου, όπου υποτίθεται παραχωρείται αυτή η αρμοδιότητα, δουλεύουν μόνο δύο άτομα. Και τέλος έθεσαν και το ερώτημα, τι θα απογίνουν τα περιουσιακά στοιχεία του Οργανισμού Βάμβακος μετά τη διάλυσή του;


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ