Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Τα ... πράσινα άλογα

Δεν ξέρουμε αν η νέα υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου μένει σε κάποιο από τα γραφικά - ακόμη - προάστια της Αθήνας. Πάντως, μια μελέτη του 1994 που παρουσίασε τον περασμένο Σεπτέμβρη ο τέως υπουργός Κ. Λαλιώτης, εμφανίζει την Αθήνα ως τη χειρότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης από πλευράς χώρων πρασίνου και χώρων αναψυχής, καθώς σε κάθε κάτοικο αναλογούν μόλις 2,5 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου. Αλλωστε, το 7ο Διαμέρισμα των - κατ' ευφημισμόν πλέον - Αμπελοκήπων, στο οποίο ανήκει το Κτήμα Θων και όπου, εδράζεται και το υπουργείο Περιβάλλοντος, είναι μια από τις γειτονιές της Αθήνας στις οποίες το πράσινο έχει κηρυχτεί είδος εν ανεπαρκεία.

Σύμφωνα με το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Αθήνας, οι «Αμπελόκηποι» έχουν έλλειψη χώρων πρασίνου 37.500 τετραγωνικών μέτρων, χωρίς σ' αυτά να συμπεριλαμβάνονται οι παιδικές χαρές, οι αθλητικοί χώροι, κ.λπ. Μια έλλειψη, που όπως αναφέρει και η Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ στην εισήγησή της προς το Συμβούλιο Χωροταξίας, σε καμία περίπτωση δεν καλύπτεται, ακόμη και αν ολόκληρος ο χώρος των 4.500 τ.μ. του εναπομείναντος κτήματος Θων γίνει πράσινο.

Γι' αυτό και η απόφαση της ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, να επιτρέψει την ανέγερση ενός ακόμη μεγαθηρίου στο χώρο αυτό, αποτελεί πρώτου μεγέθους έγκλημα κατά των χιλιάδων κατοίκων της περιοχής που ασφυκτιούν. Και δεν μπορεί η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ να επικαλείται - δικαιολογημένα, έστω - τις παλινωδίες και την ανεκδιήγητη τακτική της πλειοψηφίας του Δήμου της Αθήνας στο συγκεκριμένο ζήτημα, για να δικαιολογήσει τη στάση της κυβέρνησης. Λύσεις υπήρχαν και υπάρχουν, αρκεί τόσο η πλειοψηφία του Δήμου και η κυβέρνηση να μην «αλληθώριζαν» μπροστά στο συμφέρον του Μπ. Βωβού. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, το κτήμα Θων να είχε απαλλοτριωθεί εδώ και χρόνια, πριν το αγοράσει ο Βωβός, αφού στο μεγαλύτερο τμήμα του ανήκε σε «κρατικοδίαιτους» φορείς που τους πληρώνουν οι κάτοικοι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Θα μπορούσε ακόμη και τώρα να αγοραστεί στην τρέχουσα τιμή της αγοράς, που δεν ξεπερνά τα 4-5 δισ. δρχ.

Ομως, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ απέκλεισε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προχωρώντας μάλιστα σε διπλή πρόκληση προς το δημόσιο αίσθημα και την κοινή λογική. Εφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι «το κράτος έχει δώσει πάρα πολλά δισεκατομμύρια για την ανάπλαση και τη βελτίωση της Αθήνας»!!! Προέβαλε μάλιστα και ως πρόσθετο επιχείρημα και τη διάταξη που επέβαλε το ΠΑΣΟΚ στο αναθεωρημένο Σύνταγμα που απαγορεύει να κρατούν οι Δήμοι υπό απαλλοτρίωση ιδιοκτησίες ιδιωτών πάνω από τρία χρόνια. Μια διάταξη - πρόκληση που αναγορεύει την ιδιοκτησία ορισμένων μεγαλοεργολάβων ως υπέρτατο αγαθό, πιο μεγάλο από τη ζωή και την ανάσα των πολιτών. Η κ. Παπανδρέου αδίστακτα, έστειλε με τις δηλώσεις της μήνυμα στους μεγαλοεργολάβους να τσιμεντώσουν όποιον ελεύθερο χώρο έχει ακόμη απομείνει στην πρωτεύουσα και τις άλλες πόλεις της χώρας. Την απάντηση ας τη δώσουν οι κάτοικοι που ασφυκτιούν...


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ