Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης

ΠΑΡΙΣΙ.--

Το ΥΠΕΞ της Γαλλίας κάλεσε την Παρασκευή τον πρέσβη της Τουρκίας, Ισμαήλ Χακί Μούσα, και διαμαρτυρήθηκε επίσημα για τους υψηλούς τόνους της κριτικής της Αγκυρας, μετά και από τα σχόλια του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήρισε τον Γάλλο ομόλογό του «εγκεφαλικά νεκρό» («παίζοντας» και με τις δηλώσεις του Μακρόν που είχε χαρακτηρίσει το ΝΑΤΟ «εγκεφαλικά νεκρό»).

Τα σχόλια του Ερντογάν (στις 29/11) ακολούθησαν τις επισημάνσεις Μακρόν για τη στάση της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία (όπου η Αγκυρα ξεκίνησε νέα στρατιωτική επιχείρηση χωρίς «συντονισμό» με τους άλλους ΝΑΤΟικούς εταίρους και παρά τις αντιρρήσεις αρκετών). Αυτές οι «παρατηρήσεις» της γαλλικής κυβέρνησης είναι ενταγμένες σε ευρύτερες αντιθέσεις που διευρύνονται εντός του ΝΑΤΟ, για τον τρόπο λειτουργίας και τις προτεραιότητές του, έκφραση των οποίων αποτελούν και οι γαλλο-τουρκικές διαφωνίες. Να σημειωθεί ότι τις κατηγορίες κατά της Γαλλίας συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, κατηγορώντας τη στάση του Παρισιού απέναντι στη μουσουλμανική μαντίλα. «Ο Μακρόν ήρθε ως φιλελεύθερος και βγήκε χειρότερος και από τον Σαρκοζί. Με τον ίδιο τρόπο χειρότερος και από τον Λεπέν», είπε.

Στην ανακοίνωσή του για την κλήτευση του Τούρκου πρέσβη, πάντως, το γαλλικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε μεν «απαράδεκτες» τις «προτάσεις των τουρκικών αρχών», εκφράζει πάντως την απογοήτευση της κυβέρνησης Μακρόν, ακριβώς επειδή τέτοια στάση δεν «έχει θέση στη γαλλο-τουρκική σχέση» και «δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον απαραίτητο διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ