Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αλληλεγγύη - οργάνωση - διεκδίκηση μαζί με τους χιλιάδες ξεριζωμένους

Δεκάδες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα για τις εξελίξεις στην περιοχή, το Προσφυγικό και τις θέσεις του Κόμματος

Κερατσίνι
Κερατσίνι
«Το καπιταλιστικό σύστημα γεννά φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά. Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην περιοχή και το Προσφυγικό»: Εκδηλώσεις μ' αυτό το θέμα πραγματοποιούν Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα, αναδεικνύοντας τις πραγματικές αιτίες και τους ενόχους των προσφυγικών κυμάτων, την αντιδραστική πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ, αλλά και τις θέσεις του Κόμματος για το πρόβλημα.

Το απόγευμα της Παρασκευής 29 Νοέμβρη, σε μια τέτοια εκδήλωση στην Καβάλα μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση ξεκίνησε με αφιέρωμα στην ιστορική διάσταση του Προσφυγικού στην Καβάλα, την οποία παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και συνταξιούχοι.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Ν. Σοφιανός μεταξύ άλλων ανέφερε πως «οι εξελίξεις στο Προσφυγικό και στο Μεταναστευτικό είναι αναπόσπαστα δεμένες με τις συνολικότερες διεργασίες που υπάρχουν, με τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με όλο αυτό το μακελειό το οποίο ξετυλίγεται στην ευρύτερη περιοχή».

Σημείωσε ότι αυτό είναι ένα στοιχείο που η κυβέρνηση και συνολικά το αστικό πολιτικό σύστημα κρύβουν επιμελώς: «Κρύβουν δηλαδή τις αιτίες, το γεγονός ότι αυτοί που βρίσκονται στα παράλια της Τουρκίας, που περνούν το Αιγαίο, τον Εβρο, τη Μεσόγειο, είναι τα θύματα του ανταγωνισμού των Αμερικανών, των ΝΑΤΟικών, της ΕΕ και άλλων καπιταλιστικών κρατών όπως η Ρωσία, για τα κέρδη τους, το πετρέλαιο, για το φυσικό αέριο, για τους δρόμους μεταφοράς για τον γεωπολιτικό έλεγχο ολόκληρων περιοχών για να θησαυρίζουν τα μονοπώλια».

Καβάλα
Καβάλα
Πρόσθεσε ότι όπως η προηγούμενη, έτσι και η σημερινή κυβέρνηση υλοποιεί τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που ευθύνεται για τον διπλό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών και στάθηκε στις αντιδραστικές πρωτοβουλίες της ΝΔ για το Μεταναστευτικό, όπως την αλλαγή του νόμου για το άσυλο, την εξαγγελία λειτουργίας κλειστών κέντρων - τα οποία χαρακτήρισε στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών - και το ειδικό πρόγραμμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Με τις πρωτοβουλίες αυτές, όπως είπε, η κυβέρνηση προσπαθεί «να χαϊδέψει ρατσιστικές θέσεις, να καλλιεργήσει κλίμα καταστολής, να πειθαρχήσει στις συμφωνίες εγκλωβισμού, να πουλάει ανθρωπιστικές κενολογίες, αλλά και να λέει και κουβέντες για τη δήθεν ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Αντίστοιχη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και την Πέμπτη 28 Νοέμβρη από την ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ στην Ορεστιάδα με κεντρικό ομιλητή τον Δημήτρη Παπατολίδη, Γραμματέα της ΚΟ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του Κόμματος και περιφερειακό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Νωρίτερα, το πρωί της ίδιας μέρας, ο ίδιος επισκέφτηκε ως επικεφαλής κλιμακίου του ΚΚΕ το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Φυλακίου, σχετικά με το οποίο τόνισε την ανάγκη άμεσης μεταφοράς σε άλλου τύπου δομές των ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών που παραμένουν εκεί έως και έξι μήνες.

Στην Αττική

Κολωνός
Κολωνός
Στην Αττική τέτοιες εκδηλώσεις γίνονται τις τελευταίες βδομάδες σε πολλές συνοικίες, όπως στο Κερατσίνι με ομιλητή τον Βαγγέλη Μαρούπα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΤΕ Πειραιά του Κόμματος, που κάλεσε σε ενίσχυση της αλληλεγγύης. Σε αντίστοιχη συγκέντρωση στον Κολωνό, ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ανέδειξε τις θέσεις του Κόμματος, την αναγκαιότητα της αποδέσμευσης της χώρας από το ΝΑΤΟ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Στα Μελίσσια, τέλος, ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του Κόμματος, μίλησε σε μια εκδήλωση - απάντηση στην ξενοφοβική στάση της δημοτικής αρχής και άλλων πολιτικών δυνάμεων της πόλης, με αφορμή το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης προσφυγόπουλων στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ