Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Κλείνει η 4η «αξιολόγηση», έρχονται τα επόμενα «προαπαιτούμενα»

Το κλείσιμο της 4ης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης», με βάση και τη «θετική» αποτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνδυασμό με την επιστροφή των κερδών από τα «ακούρευτα» ελληνικά κρατικά ομόλογα, αναμένεται να επικυρώσει η αυριανή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, ενόψει βέβαια του επόμενου κύκλου με τα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» που θα ξεκινήσει στις αρχές του 2020.

Θυμίζουμε ότι η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν δίνει νέο σινιάλο γύρω από τη «διατήρηση της μεταρρυθμιστικής δυναμικής που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων για την εξυγίανση των "κόκκινων" δανείων», ενώ ταυτόχρονα περιλαμβάνει σειρά από επισημάνσεις και «παρατηρήσεις» αναφορικά με τις δεσμεύσεις της αντιλαϊκής πολιτικής για την επόμενη περίοδο.

Στις προτεραιότητες κυβέρνησης και «θεσμών» για την επόμενη περίοδο βρίσκεται μεταξύ άλλων το «προαπαιτούμενο» το οποίο αφορά την «ολοκληρωμένη στρατηγική για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους», με «ενοποίηση των διάσπαρτων μηχανισμών και εργαλείων», που σηματοδοτεί ακόμα μεγαλύτερη ένταση των εκβιασμών και των πλειστηριασμών για τις κάθε είδους οφειλές της λαϊκής οικογένειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, δρομολογείται ο λεγόμενος «ενιαίος πτωχευτικός κώδικας» για την ενιαία διαχείριση των κάθε είδους οφειλών για τα νοικοκυριά καθώς και για επιχειρήσεις, όπως για χρέη σε τράπεζες, φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ κ.ά.

Για την ώρα, και σε ό,τι αφορά την πρώτη κατοικία, βρίσκεται σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, που σηματοδοτεί ένταση των εκβιασμών προς τα λαϊκά νοικοκυριά.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, σύμφωνα με τα οποία από την 1η Ιούλη, όταν ξεκίνησε η λειτουργία της «πλατφόρμας», μέχρι τις 29 Νοέμβρη 2019 έχουν υποβληθεί και διαβιβαστεί στις τράπεζες 795 αιτήσεις, έχουν δοθεί 177 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες, έχουν γίνει αποδεκτές (από τους δανειολήπτες) μόλις 36 προτάσεις ρύθμισης και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων και από αυτές έχει εγκριθεί η παροχή κρατικής επιδότησης σε 17.

«Θερμή» υποδοχή από τους επιχειρηματικούς ομίλους για την Ενέργεια

Στο μεταξύ, με ιδιαίτερη... θέρμη υποδέχτηκαν το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών ομίλων κατά τη χτεσινή σχετική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας.

Η ουσία της εκδήλωσης περικλείεται στη δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκη, ότι το ΕΣΕΚ αποσκοπεί σε μια «πράσινη επενδυτική έκρηξη που θα δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά οφέλη σε όλους τους τομείς της οικονομίας πέρα από την Ενέργεια, στις μεταφορές, στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στις κατασκευές, στον τουρισμό, στη ναυτιλία, στη γεωργία».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, υποσχέθηκε ότι η τράπεζα «θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια για την υλοποίηση του ΕΣΕΚ», ενώ αναφανδόν υπέρ των στόχων που θέτει το νέο ΕΣΕΚ τάχθηκαν τόσο ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ, Γ. Περιστέρης (ΤΕΡΝΑ), ζητώντας επίσης «ευελιξία» χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ για έργα που αφορούν τις ΑΠΕ και ευρύτερα την Ενέργεια, όσο και ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών, Ντ. Μπενρουμπής (Ομιλος Μυτιληναίου), που εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για τον στόχο της «απολιγνιτοποίησης» και ένταξης του φυσικού αερίου στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα ως «καύσιμου - γέφυρα» για τη μετάβαση στην αγορά ηλεκτρισμού με περισσότερες ΑΠΕ.

Στο νέο ΕΣΕΚ και την πλήρη κατάργηση του λιγνίτη μέχρι το 2028 στάθηκε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του χτες στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, στη Μαδρίτη, σημειώνοντας ότι «η νότια Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να γίνει μία μεγάλη μπαταρία για ολόκληρη την ήπειρο», προσθέτοντας ότι οι πρωτοβουλίες για την «ενεργειακή μετάβαση» μπορούν να κινητοποιήσουν επενδύσεις που θα υπερβούν τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ την επόμενη δεκαετία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ