Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιταχύνει τα αντεργατικά σχέδια για τη ΛΑΡΚΟ, αξιοποιώντας αποφάσεις της Κομισιόν

Με παραπομπή στο Δικαστήριο της ΕΕ συντηρείται η υπόθεση των «παράνομων» κρατικών ενισχύσεων

Σε κατεύθυνση επιτάχυνσης του αντεργατικού σχεδιασμού της για τη ΛΑΡΚΟ κινείται η κυβέρνηση, για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης με ταυτόχρονο χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, σε συνέχεια όσων προώθησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Στην κατεύθυνση αυτή αξιοποιείται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης λόγω μη συμμόρφωσης με απόφαση του Δικαστηρίου από το 2017 για την ανάκτηση «παράνομων κρατικών ενισχύσεων» ύψους 135,8 εκατ. ευρώ. Το ποσό, μαζί με τους τόκους, ξεπερνά πλέον τα 160 εκατ. ευρώ.

Εχουν προηγηθεί δύο καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος της Ελλάδας για το ίδιο θέμα, το 2014 και το 2017, με τις οποίες καλούνταν να ανακτήσει τα εν λόγω ποσά, ωστόσο είχε δοθεί παράταση στην εκτέλεση της απόφασης μετά το σχέδιο πώλησης περιουσιακών στοιχείων που είχε καταθέσει στην Επιτροπή η προηγούμενη κυβέρνηση.

Με δεδομένο όμως ότι το σχέδιο πώλησης δεν υλοποιήθηκε, τον περασμένο Γενάρη υπήρξε και νέα προειδοποιητική επιστολή της Επιτροπής, με την οποία υπενθύμιζε την «υποχρέωση» της χώρας είτε να υλοποιήσει το σχέδιο πώλησης περιουσιακών στοιχείων είτε να προχωρήσει άμεσα στην ανάκτηση του ποσού.

Στην τελευταία της απόφαση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από το Δικαστήριο να επιβάλει στην Ελλάδα οικονομικές κυρώσεις και συγκεκριμένα: Ημερήσιο πρόστιμο ύψους 3.709 ευρώ για το χρονικό διάστημα από 9/11/2017 έως την ημερομηνία συμμόρφωσης με την απόφαση. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 1,3 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, ζητά την επιβολή ημερήσιας χρηματικής ποινής ύψους περίπου 26.697 ευρώ, από τη μέρα έκδοσης της απόφασης της Επιτροπής έως την ημερομηνία κατά την οποία η Ελλάδα θα θέσει τέρμα στην «παράβαση».

Πολύ πρόσφατα, από το βήμα της Βουλής, ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης είχε αναφερθεί στο «πρόβλημα» της ΛΑΡΚΟ και είχε πει ότι η κυβέρνηση μελετά τρόπους ώστε να δοθεί «λύση η οποία θα είναι ελκυστική για επενδυτές», δείχνοντας έτσι την προσήλωση της κυβέρνησης στην προώθηση του αντεργατικού σχεδιασμού της.

Κάλεσμα οργάνωσης και αγώνα από το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας

Απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις, οι ταξικές δυνάμεις μπαίνουν μπροστά για την οργάνωση της πάλης, απευθυνόμενες τόσο στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ όσο και συνολικά στους εργαζόμενους και το λαό.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας οργανώνει ανοιχτή σύσκεψη την Κυριακή 8 Δεκέμβρη, στις 10.30 π.μ. στον κινηματογράφο «Ιλιον» του οικισμού ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, σε σωματεία, συλλόγους, επιστημονικούς φορείς, κοινότητες, δήμους, Περιφέρειες, κατοίκους, σχολεία, πανεπιστήμια.

Σε ανακοίνωση - πρόσκληση σημειώνει πως στόχος της σύσκεψης είναι η οργάνωση και ο συντονισμός του αγώνα για: Τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Να διασφαλιστεί το δικαίωμα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην εργασία. Να χρηματοδοτηθεί η ΛΑΡΚΟ από το κράτος, για να εκσυγχρονιστεί, να αναπτυχθεί παραπέρα, με την κατασκευή μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα. Να προσφέρει με αυτόν τον τρόπο νέες θέσεις εργασίας, χωρίς σκλαβοπάζαρο, με μόνιμη και σταθερή δουλειά και Συλλογικές Συμβάσεις, κατοχυρώνοντας έτσι τον ορυκτό πλούτο και την αξιοποίησή του, με γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων και του ελληνικού λαού, ως λαϊκή περιουσία.

Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Αντίστοιχα, σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή Γενική Συνέλευση του Σωματείου στη ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, στις 9 π.μ. στον κινηματογράφο «Ιλιον», καλεί με ανακοίνωσή του το «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» ΛΑΡΚΟ. Παράλληλα στηρίζει και καλεί στη σύσκεψη που οργανώνει το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας στις 8 Δεκέμβρη.

Στην ανακοίνωσή του επισημαίνει: «15 μέρες μετά το θανατηφόρο "ατύχημα", όλα κυλούν σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Πέρα από τις επίσημες δηλώσεις τριών υπουργών ότι "μέλημα της κυβέρνησης είναι η άμεση παραπέρα ιδιωτικοποίηση - εκποίηση της ΛΑΡΚΟ"», δεν έχει ανακοινωθεί κανένα μέτρο «για μέτρα ασφαλείας στην εργασία (...) Χαρακτηριστικά παραδείγματα των συνθηκών που εργαζόμαστε είναι ότι οι συνάδελφοι στις εργολαβίες δεν ξέρουν πότε θα πληρωθούν, η υπογραφή της συμφωνημένης Συλλογικής Σύμβασης δεν αναφέρεται πια από την πλευρά των διοικούντων και με αυτόν τον τρόπο ό,τι κεκτημένα έχουν οι εργαζόμενοι είναι "στον αέρα'. Τα οργανικά κενά βαρούν "κόκκινο" σε όλα τα τμήματα, με αποτέλεσμα ένας εργαζόμενος να κάνει την εργασία δύο και τριών, να μη δίνονται τα τρίτα ρεπό, να υπάρχουν συσσωρευμένες κανονικές και γονικές άδειες, υπερωρίες κάθε μέρα στα τμήματα συντήρησης και παραγωγής».

«Οσο δεν παρεμβαίνουν οι εργαζόμενοι στις εξελίξεις, αυτοί θα συνεχίσουν το δρόμο τους μέχρι να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους», αναφέρει η ανακοίνωση. «Είναι ώρα ευθύνης του καθένα μας, με την παρουσία του, με την τοποθέτησή του, να πάρει θέση στη μάχη. Χαμένος σίγουρα είναι αυτός που δεν έδωσε τη μάχη. Ολοι και όλες στη Γενική Συνέλευση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ