Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Νέο αντεργατικό σχέδιο απόσχισης και «μεταφοράς» εργαζομένων

Η εργοδοσία της Alpha Bank παίρνει τη σκυτάλη από την Τράπεζα Πειραιώς, με τις πλάτες του εργοδοτικού συνδικαλισμού

Σε πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, κόντρα στις αντεργατικές μεθοδεύσεις, καλεί το κλαδικό Σωματείο
Σε πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, κόντρα στις αντεργατικές μεθοδεύσεις, καλεί το κλαδικό Σωματείο
Μετά την Τράπεζα Πειραιώς και η εργοδοσία της Alpha Bank ανακοίνωσε το δικό της αντεργατικό σχέδιο απόσχισης του τμήματος «κόκκινων» δανείων. Ακολουθώντας την ίδια συνταγή επιχειρεί να μεταφέρει στην εταιρεία που θα πάρει το τμήμα και τους εργαζόμενους σε αυτό, με χειρότερους εργασιακούς όρους.

Ιδια είναι και η στάση του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Οπως στην Τράπεζα Πειραιώς έτσι και στην Alpha Bank παρουσιάζουν το σχέδιο της τράπεζας ως μια αναπόφευκτη διαδικασία και καλλιεργούν τον εφησυχασμό ότι οι εργαζόμενοι θα διατηρήσουν τα δικαιώματά τους.

Καταγγελία από την ΕΣΑΚ Εργαζομένων στην Alpha Bank

Η ΕΣΑΚ Εργαζομένων στην Alpha Bank τονίζει ότι η απόσχιση «έρχεται να υπηρετήσει τα σχέδια τραπεζιτών, Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και κυβέρνησης για μείωση του λειτουργικού κόστους, που σημαίνει επέκταση της φτηνής και "ευέλικτης" εργασίας, προκειμένου οι τράπεζες να είναι ανταγωνιστικές για να εξασφαλίζουν την ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία των μετόχων. Δηλαδή, πληρώσαμε την κρίση τους με τις μειώσεις μισθών, τις ανακεφαλαιοποιήσεις, τώρα ζητάνε να πληρώσουμε και την ανάπτυξή τους».

Καταγγέλλοντας τις ηγεσίες των δύο σωματείων στην τράπεζα (Σύλλογος Εργαζομένων Alpha Bank και Ενωτικός Αγωνιστικός Σύλλογος), σημειώνει ότι οι ανακοινώσεις τους είναι τέτοιες ώστε «αδυνατούμε να διακρίνουμε ποια έχει γράψει ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας και ποια οι εκπρόσωποι των εργαζομένων! Είναι ξεκάθαρο ότι οι πλειοψηφίες και των δύο Συλλόγων (...), σε πλήρη σύμπλευση και διατεταγμένη υπηρεσία, έχουν αναλάβει εργολαβικά τη μείωση του προσωπικού στην τράπεζα με κάθε τρόπο, εξασφαλίζοντας παράλληλα την "κοινωνική ειρήνη" για την εργοδοσία. Κοινώς, βάζουν πλάτη για να απολυόμαστε είτε με τις εθελούσιες είτε τώρα με την απόσχιση χωρίς να ανοίγει ρουθούνι».

«Ολοι αυτοί οι εργατοπατέρες όχι μόνο δεν οργανώνουν τον αγώνα των εργαζομένων», καταγγέλλει η ΕΣΑΚ, «αλλά έχουν το θράσος:

-- Να επικαλούνται ευκαιρίες για τη νέα γενιά, ενώ ήδη στην τράπεζα εκατοντάδες νέοι εργαζόμενοι δουλεύουν είτε με καθεστώς ενοικίασης είτε με μπλοκάκι, με μισθούς πείνας και εργασιακά δικαιώματα - λάστιχο.

-- Να μιλούν για αξιοκρατία και σεβασμό της αξιοπρέπειας των συναδέλφων όταν ακόμα και τα δελτία αξιολόγησης γίνονται κατ' εντολή της διοίκησης.

-- Να αποκαλούν τους εργαζόμενους πρωταγωνιστές, τη στιγμή που σχεδιάζουν κεκλεισμένων των θυρών ως πεφωτισμένοι, προκειμένου να μας φέρουν προ τετελεσμένων γεγονότων.

-- Να λοιδορούν κάθε μορφή αγώνα και διεκδίκησης, να καλλιεργούν σκόπιμα στους συναδέλφους εφησυχασμό, ενώ ήδη ανακοινώνουν στις Διευθύνσεις Καθυστερήσεων στη Λ. Συγγρού ότι οι εργαζόμενοι θα αποσχιστούν χωρίς καν να ερωτηθούν».

«Οι μεθοδεύσεις τους δεν θα μείνουν αναπάντητες. Θα μας βρουν μπροστά τους. Κανένας εργαζόμενος μόνος του», ξεκαθαρίζει η ΕΣΑΚ.

Τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αξιοποιήσουν την πείρα τους και να μη δείξουν καμιά εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις της τράπεζας και των εργατοπατέρων, η ΕΣΑΚ καλεί: «Οι εργαζόμενοι, τόσο στις διευθύνσεις που είναι υπό την απειλή της απόσχισης, όσο και στους υπόλοιπους χώρους δουλειάς, να επιδιώξουν συνελεύσεις, να πάρουν αποφάσεις, να συμπορευτούν με την ΕΣΑΚ και το Κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού στο δρόμο της διεκδίκησης με βάση τις ανάγκες μας.

Διεκδικούμε: Καμία απόλυση - Καμία απόσχιση να μη γίνει δεκτή. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Τα προεδρεία του Συλλόγου Alpha Bank και ΕΝΑΣ να ορίσουν άμεσα ΔΣ για απεργιακή απάντηση».

Απεργία ενάντια στις απολύσεις στην Εθνική Τράπεζα

Στο μεταξύ, να μην υπογράψουν τις απολύσεις, να έρθουν σε επαφή με το κλαδικό τους σωματείο και να πάρουν μέρος στην απεργία που έχει προκηρυχθεί για σήμερα, Παρασκευή, καλεί τους εργαζόμενους στην Εθνική Τράπεζα το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής.

Τις τελευταίες μέρες, όπως καταγγέλλει το Σωματείο, σε κεντρικές υπηρεσίες της τράπεζας απολύονται δεκάδες «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι, που δουλεύουν για λογαριασμό της τράπεζας εδώ και 15 - 20 χρόνια.

«Δεν υπογράφουμε καμία απόλυση - Διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα», τονίζει το Σωματείο. Επισημαίνει ότι το κύμα απολύσεων «συνδέεται με τις δεσμεύσεις της τράπεζας για μείωση του "λειτουργικού κόστους", δηλαδή των εργαζομένων της».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα δικαιώματά τους στη μέγγενη των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων(2020-01-23 00:00:00.0)
Μαχητική απεργιακή απάντηση στις απολύσεις και τα αντεργατικά σχέδια των τραπεζιτών(2019-12-12 00:00:00.0)
Αύριο η πανελλαδική κλαδική απεργία των εργαζομένων στις τράπεζες(2019-12-10 00:00:00.0)
Πανελλαδική απεργία στις τράπεζες την Τετάρτη(2019-12-07 00:00:00.0)
Μείωση των μισθών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας(2012-05-18 00:00:00.0)
Σήμερα δίωρη στάση εργασίας στην «ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ»(2010-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ