Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Στους 46 οι νεκροί, τουλάχιστον 15 οι εγκλωβισμένοι

Νέος σεισμός χτες μεγέθους 5,1 Ρίχτερ προκάλεσε πανικό, ενώ κτίρια με ζημιές καταρρέουν

Συνεχίζονται οι έρευνες σε Δυρράχιο και Θουμάνα

Copyright 2019 The Associated

Συνεχίζονται οι έρευνες σε Δυρράχιο και Θουμάνα
ΤΙΡΑΝΑ.--

Σε τουλάχιστον 46 ανήλθαν οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε τη Δευτέρα στην Αλβανία, με τις ελπίδες να ανασυρθούν ζωντανοί άλλοι άνθρωποι πλέον να εξανεμίζονται. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Αλβανίας, ο αριθμός των τραυματιών που έλαβαν ιατρική περίθαλψη στα νοσοκομεία ανέρχεται πλέον σε πάνω από 900, 65 από αυτούς φέρουν σοβαρότερα τραύματα και για τρεις απαιτείται εξειδικευμένη αντιμετώπιση.

Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται σε τρία ακόμα σημεία, όπου υπολογίζεται ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια περίπου 15 άνθρωποι. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και 5 παιδιά από 3 έως 15 ετών, ενώ 23 είναι οι νεκροί στην κωμόπολη Θουμάνα κοντά στο Δυρράχιο. Στη Θουμάνα συνεχίζονται εντατικά οι έρευνες για τον εντοπισμό κάτω από τα ερείπια τριώροφου σπιτιού μιας μητέρας με τα τρία παιδιά της.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η ιδιαίτερα έντονη μετασεισμική δραστηριότητα και χτες το μεσημέρι σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ, προκαλώντας πανικό στο νοσοκομείο του Δυρραχίου, το οποίο ήδη είχε σοβαρές ρωγμές. Πολλοί κάτοικοι, φοβούμενοι και νέο μεγάλο σεισμό εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και τις πόλεις τους, ενώ κτίρια που είχαν υποστεί ζημιές καταρρέουν.

Ο πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, σε νέα έκτακτη σύσκεψη της κυβέρνησης, μίλησε ξανά για την ανάγκη συμπαράστασης με όλα τα μέσα στους σεισμοπαθείς. Τόνισε ότι είναι χιλιάδες οι οικογένειες που έχασαν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους και ζήτησε τη συμβολή ντόπιων και ξένων χορηγών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το έργο ανοικοδόμησης ξεπερνά κάθε δυνατότητα του αλβανικού κράτους, ωστόσο υποσχέθηκε οι ζημιές να επουλωθούν έως το 2020.

Εκατοντάδες οικογένειες, κυρίως στη Θουμάνα, πέρασαν τις τελευταίες νύχτες στην ύπαιθρο, σε αυτοκίνητα, στους καταυλισμούς του στρατού, ενώ στο Δυρράχιο δεκάδες οικογένειες μεταφέρθηκαν στα εναπομείναντα όρθια ξενοδοχεία της πόλης. Οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι διαμαρτύρονται τώρα και κατά των κρατικών υπηρεσιών που νομιμοποίησαν και επέτρεψαν να κατοικηθούν κτίρια που δεν πληρούν τις απαιτούμενες στατικές προδιαγραφές, ή χτίστηκαν σε ακατάλληλες περιοχές, κυριολεκτικά πάνω στην άμμο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ