Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Παγωμένες» οι συνομιλίες για το Σύνταγμα

ΓΕΝΕΥΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι συνομιλίες που ήταν προγραμματισμένες να ξεκινήσουν τη Δευτέρα στη Γενεύη για το νέο Σύνταγμα της Συρίας δεν ξεκίνησαν ούτε χτες, με κάθε πλευρά να κατηγορεί την άλλη για την έλλειψη προόδου. Το συριακό πρακτορείο SANA μετέδιδε χτες ότι η συνάντηση ανάμεσα στην αντιπροσωπεία της κυβέρνησης Ασαντ και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης δεν έγινε ούτε χτες, εξαιτίας της «αδιαλλαξίας» της δεύτερης και της άρνησής της «να συζητήσει την ατζέντα» όπως είχε καθοριστεί για την έναρξη των συναντήσεων.

Ολα δείχνουν ότι οι κόντρες για τη Συρία θα ενταθούν και σε διπλωματικό επίπεδο, αλληλεπιδρώντας και με τις ισορροπίες σε λυκοσυμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ. Δεν είναι τυχαίο ότι η στάση μελών του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ, Τουρκία κ.ά.) στη Συρία έχει γίνει αφορμή εκδήλωσης διαφόρων «προβληματισμών», όπως από τη Γαλλία (που αντέδρασε στη νέα επιχείρηση της Τουρκίας αλλά και στην «αναπροσαρμογή» της παρουσίας των ΗΠΑ στη Συρία). Με αφορμή μάλιστα τη χτεσινή συνάντηση Μακρόν - Στόλτενμπεργκ στο Παρίσι (βλέπε σχετικό θέμα), η Τουρκία επέκρινε πάλι τη Γαλλία, με τον ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου να χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Μακρόν «σπόνσορα τρομοκρατικής οργάνωσης», αναφερόμενος στις συναντήσεις του Γάλλου Προέδρου με στελέχη των Κούρδων της Συρίας.

Στο μεταξύ, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι προχτές δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση με όλμους κοντά σε στρατιωτική βάση στην πόλη Ατσάκαλε, στα σύνορα με τη Συρία, και ότι οι τουρκικές δυνάμεις ανταπέδωσαν τα πυρά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ