Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΙΡΑΚ
Δυσαρέσκεια Τεχεράνης για τα γεγονότα στη Νατζάφ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την έντονη αντίδραση της ιρανικής κυβέρνησης προκάλεσε η προχτεσινοβραδινή πυρπόληση του προξενείου της χώρας στην πόλη Νατζάφ, στο νότιο Ιράκ, από συγκεντρωμένους, που διαδηλώνοντας ενάντια στην ιρακινή κυβέρνηση του Αντελ Αμπντούλ Μάχντι, εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις και του έβαλαν φωτιά.

Το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) επέκρινε τα γεγονότα, αλλά σε μια προσεκτική ανακοίνωση εκτίμησε ότι η επίθεση είχε ως στόχο «να πλήξει τις ιστορικές σχέσεις ανάμεσα στο Ιράκ και το Ιράν». Ακόμα, καλεί «τους διαδηλωτές να είναι προσεκτικοί με εκείνους τους υπόπτους που θέλουν να δυσφημήσουν διαδηλώσεις που ζητούν μεταρρύθμιση».

Η «εισβολή» διαδηλωτών στο ιρανικό προξενείο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις δεδομένης και της σημασίας που η Νατζάφ έχει για τους σιίτες, που τη θεωρούν ένα από τα τρία σημαντικότερα κέντρα λατρείας.

Πάντως, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συνεχίζονται για πολύ καιρό τόσο στο Ιράκ όσο και στο Ιράν, εξακολουθούν να έχουν τη «συμπάθεια» δυτικών ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως των ΗΠΑ. Ηταν αποκαλυπτικές οι πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, που απροσχημάτιστα δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον... ανησυχεί για τον «θαρραλέο λαό του Ιράν, ο οποίος αρνείται να παραμείνει σιωπηρός μπροστά σε 40 χρόνια κακοποίησης από το κυβερνών καθεστώς», αλλά και ότι «ακούει» και «υποστηρίζει» τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, «θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σας στον αγώνα σας για ένα καλύτερο μέλλον για εσάς και για το μεγάλο έθνος σας».

Στο μεταξύ, λίγες ώρες πριν από τα γεγονότα στη Νατζάφ, οι ιρανικές αρχές είχαν ανακοινώσει τη σύλληψη οκτώ ατόμων, με την κατηγορία ότι «έλαβαν εκπαίδευση χρηματοδοτούμενη από τη CIA σε πολυάριθμες χώρες με το προκάλυμμα να γίνουν πολίτες - δημοσιογράφοι».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ