Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΝΓΚΟ
Δεκάδες νεκροί από επιδρομές τζιχαντιστικής οργάνωσης

Παράλληλα, συνεχίζονται οι βίαιες διαδηλώσεις σε δομές του ΟΗΕ και επιθέσεις σε κέντρα κατά του «Εμπολα» με νεκρούς και τραυματίες

ΚΙΝΣΑΣΑ.--

Ακόμη τρία μέλη ιατρικού προσωπικού που εργάζονταν σε κέντρα αντιμετώπισης της επιδημίας του ιού «Εμπολα» στο ανατολικό τμήμα του Κονγκό σκοτώθηκαν χτες και αρκετοί τραυματίστηκαν σε επιθέσεις που σημειώθηκαν από την ένοπλη ομάδα «Μάι Μάι».

Λίγο νωρίτερα, είχε προηγηθεί ακόμη μια σφαγή με τουλάχιστον 15 νεκρούς κοντά στο Μπενί (ανατολικό Κονγκό), η οποία αποδίδεται στους ένοπλους εξτρεμιστές ισλαμιστές της οργάνωσης «Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (ADF). Εδώ και μια βδομάδα οργανώνονται βίαιες διαδηλώσεις από κατοίκους που καταγγέλλουν την «απάθεια» του ΟΗΕ και των τοπικών αρχών.

Η ADF χαρακτηρίζεται ως τζιχαντιστική οργάνωση που προέρχεται από την Ουγκάντα αλλά δρα σε αυτήν την πλούσια σε μεταλλεύματα περιοχή του Κονγκό. Από τον περασμένο μήνα, όταν ο στρατός ξεκίνησε μια επιχείρηση εναντίον τους, έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 80 ανθρώπους σε 14 επιδρομές, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Για ορισμένες από τις προηγούμενες επιθέσεις, που αποδίδονται στην ADF, έχει αναλάβει την ευθύνη το «Ισλαμικό Κράτος», ωστόσο είναι ασαφές αν και σε ποιο βαθμό συνδέονται οι δύο οργανώσεις.

Οι πρόσφατες επιθέσεις πυροδότησαν διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις, με τους διαδηλωτές να πυρπολούν το δημαρχείο και να λεηλατούν εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στο Μπενί. Ακόμη, έχουν γίνει πορείες στα γραφεία της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ (MONUSCO), τα οποία πυρπολήθηκαν, ενώ οι κάτοικοι ζητούν την αποχώρηση της MONUSCO «λόγω αδράνειας των δυνάμεων του ΟΗΕ», απέναντι στη δράση της ADF. Η αποστολή του ΟΗΕ «θα συνεργαστεί στενά με τις αρχές ώστε βρεθούν λύσεις», τόνισε η MONUSCO, χωρίς να διευκρινίσει αν και πότε θα ξεκινήσουν κοινές επιχειρήσεις με τον εθνικό στρατό.

Παράλληλα, η ένοπλη ομάδα «Μάι Μάι» επιτίθεται επανειλημμένως σε κέντρα αντιμετώπισης του «Εμπολα» (Μανγκόνα - Βόρειο Κίβου και Μπιακότο - επαρχία Ιτούρι), εξαιτίας δυσπιστίας για την αντιμετώπιση του ιού. Εχουν σκοτωθεί και εργαζόμενοι στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος έχει μεταφέρει δεκάδες εργαζόμενους σε άλλες περιοχές του Κονγκό.

Στο μεταξύ, 5.110 άνθρωποι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής φέτος στο Κονγκό από ιλαρά, αριθμός διπλάσιος από αυτούς που έχουν πεθάνει από την επιδημία του ιού «Εμπολα», η οποία ξέσπασε τον Αύγουστο του 2018, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο ΠΟΥ. Η επιδημία ιλαράς στο Κονγκό είναι η σημαντικότερη παγκοσμίως, σημειώνει ο ΠΟΥ, που έχει ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία εμβολιασμού. Η επιδημία ιλαράς ξέσπασε τον Ιούνη και μέχρι τις 17 Νοέμβρη είχαν καταγραφεί 250.270 κρούσματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο καπιταλισμός «θέριεψε» την επιδημία(2014-12-23 00:00:00.0)
Στα πρόθυρα «κρίσης» το αμερικανικό σύστημα Υγείας(2014-10-30 00:00:00.0)
Ευχολόγια για την ανάσχεσή της(2014-09-27 00:00:00.0)
Φόβοι για 20.000 κρούσματα!(2014-08-29 00:00:00.0)
Ανησυχία για τη σταθερή αύξηση των κρουσμάτων...(2014-08-26 00:00:00.0)
Απαγόρευση κυκλοφορίας και αποκλεισμός παραγκουπόλεων(2014-08-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ