Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΥΔΑΠ
«Σύγκρουση συμφερόντων» η συμμετοχή εργαζομένων σε συνδικάτα και κόμματα

Στο φόντο του «αναπτυξιακού» νόμου της κυβέρνησης της ΝΔ για τον ακόμα πιο ασφυκτικό έλεγχο της συνδικαλιστικής δράσης από το κράτος και την εργοδοσία, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ έβαλε τους εργαζόμενους που απασχολούνται ως εσωτερικοί ελεγκτές να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση στην οποία χαρακτηρίζεται ...«σύγκρουση συμφερόντων» το αντικείμενο εργασίας τους με μια πιθανή συμμετοχή τους σε συνδικάτο ή και πολιτικό κόμμα.

Την ίδια ώρα, εργολάβος, που δραστηριοποιείται επίσης στην ΕΥΔΑΠ, βάζει εργαζόμενους να υπογράφουν συμβάσεις μέσω των οποίων απαιτεί να του δηλώνουν αν είναι συνδικαλιστές (!), ενώ και με τους υπόλοιπους όρους τους επιτρέπεται στους εργαζόμενους... «μόνο να ανασαίνουν»!

Σε ό,τι αφορά τους εσωτερικούς ελεγκτές, το κείμενο της υπεύθυνης δήλωσης που κλήθηκαν να υπογράψουν σημειώνει μεταξύ άλλων: «(...) Δηλώνω με την ιδιότητα του εσωτερικού ελεγκτή (...) Β) δεν συντρέχουν περιστάσεις που με φέρουν ή ενδέχεται να με φέρουν σε φαινομενική/δυνητική/πραγματική σύγκρουση με τα συμφέροντα της εταιρείας και να με επηρεάσουν στην άσκηση των καθηκόντων μου. Η σύγκρουση συμφερόντων αφορά μία κατάσταση κατά την οποία ο εσωτερικός ελεγκτής, ο οποίος χαίρει της εμπιστοσύνης του οργανισμού, έχει ένα αντικρουόμενο επαγγελματικό ή προσωπικό συμφέρον. Τα αντικρουόμενα συμφέροντα ενδέχεται να καταστήσουν δύσκολη την αμερόληπτη εκτέλεση των καθηκόντων του/της. Σύγκρουση συμφερόντων υφίσταται ακόμη κι αν δεν προκύψουν αντιδεοντολογικές ή ανάρμοστες πράξεις. (...) Ενδεικτικές - αλλά όχι περιοριστικές - καταστάσεις που δημιουργούν ή φαίνεται να δημιουργούν συγκρούσεις συμφερόντων είναι ο έλεγχος μιας περιοχής όπου εργαζόταν πρόσφατα ένας εσωτερικός ελεγκτής, ή ένα μέλος της οικογένειάς του ή ένα φιλικό του πρόσωπο, η συμμετοχή σε διοικήσεις σωματείων, συνδέσμων και οργανώσεων (...)».

Αντίστοιχα, στις συμβάσεις που καλούνται να υπογράψουν εργολαβικοί εργαζόμενοι, σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Ο εργαζόμενος υποχρεούται να γνωστοποιεί στον εργοδότη κάθε γεγονός που γεννά δικαιώματα υπέρ αυτού (π.χ. ιδιότητα συνδικαλιστή κ.λπ.)»!

Στην ίδια σύμβαση γίνεται λόγος για: Δυνατότητα του εργοδότη να αλλάζει τον τόπο εργασίας ορίζοντας ως περιοχή δράσης του το σύνολο της χώρας (!), απαιτώντας από τον εργαζόμενο «να παράσχει τις εργασίες του όποτε του ζητηθεί χωρίς αντίρρηση». Σύναψη διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου που δήθεν επιβάλλονται από αντικειμενικούς λόγους και ο εργαζόμενος «ρητώς αναγνωρίζει και δεν αμφισβητεί». Τα «καθήκοντα» του εργαζόμενου μπορεί να αλλάζουν από τον εργοδότη και «υποχρεώνεται να τα εκτελεί (...) πρόθυμα και με πνεύμα απόλυτης πειθαρχίας» κ.ά.

ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ: Να αποσυρθούν άμεσα οι απαράδεκτες δηλώσεις και συμβάσεις

Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ (ο συνδυασμός των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) καταγγέλλει τις ενέργειες της επιχείρησης. Εκτιμώντας ότι δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός πως υπάρχουν παρόμοιες προβλέψεις και στις νέες συμβάσεις των εργολαβικών εργαζομένων, ζητά «την άμεση απόσυρση και καταστροφή των υπεύθυνων δηλώσεων, ειδάλλως θα αντιδράσουμε με κάθε μέσο που διαθέτουμε».

Ακόμα, ενημερώνει τους εργαζόμενους για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της διοίκησης του Συλλόγου Προσωπικού, του διευθύνοντος συμβούλου και του αναπληρωτή του.

Σε αυτήν η ΕΣΚ πρόβαλε το αίτημα να μην εφαρμοστούν οι συμβάσεις των εργολαβικών εργαζομένων και να ενταχθούν στο τακτικό προσωπικό. Επίσης, έθεσε τα θέματα των «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων, της εντατικοποίησης της εργασίας, της έλλειψης προσωπικού κ.ά.

Ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για τη συνάντηση, επισημαίνει: «Οσα ειπώθηκαν σε αυτή μάς κάνουν ιδιαίτερα ανήσυχους για την πορεία πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ (που φαίνεται ότι μπαίνει στην τελική ευθεία), το μέλλον των εργασιακών σχέσεων, της υγειονομικής υπηρεσίας και τη συνέχιση και αποκατάσταση μιας σειράς κατακτήσεων (...) Δείχνουν ξεκάθαρα τη στόχευση της κυβέρνησης και του Υπερταμείου για την κατάργηση της μονιμότητας για όσους προσληφθούν στο εξής στην ΕΥΔΑΠ και την πλήρη επικράτηση των "ευέλικτων" μορφών απασχόλησης. Για τους σημερινούς εργαζόμενους το σχέδιο φαίνεται να προβλέπει την εφαρμογή προγραμμάτων "εθελούσιας εξόδου" και "εσωτερικής κινητικότητας" των εργαζομένων. Την ίδια στιγμή, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την εισαγωγή κινήτρων για την "προσέλκυση στελεχών" από τον ιδιωτικό τομέα (συμβούλους), με συμβάσεις και αμοιβές που θα καθορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης. Παράλληλα, θα ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς την ΕΥΔΑΠ και με την πρόσληψη εισπρακτικών εταιρειών που έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα μέτρα».

Αποτυπώνεται δηλαδή η στόχευση για την εφαρμογή και στην ΕΥΔΑΠ ενός «μοντέλου» ανάλογου με αυτό που προκρίθηκε για την προώθηση των νέων αντεργατικών ανατροπών στη ΔΕΗ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ